Politik och mellanöstern: Öppenheten på Internet och konsekvenserna av den

09 april 2010

Öppenheten på Internet och konsekvenserna av den

På senare tid har det diskuterats alltmer om rasismen och mobbning på nätet. Massmedierna skriver ibland med stora krigsrubriker när det blir känt att någon utsatts för mobbning. Frågan idag är hur vi ska hantera det här. Att mobbningen måste ta slut är en självklarhet, men som vi alla vet har ingen rätt att diktera regler för alla människor som surfar på nätet. Och det är bäst att det inte blir så i framtiden.

Internet är den sista platsen där människor kan sprida sina budskap fritt. Massmedierna är som känt kontrollerade av en maktelit, som har sina egna ideal. När människor utestängs från tidningarna och TV-kanalerna ser de Internet som sitt sista alternativ. Men det finns även de som inte upplever alls att de utestängs från massmedierna. De lockas av anonymiteten på nätet istället och börjar testa sina gränser.

Det är viktigt att bekämpa rasism och våld, även på nätet. Jag befarar dock att våra politiker kommer att föreslå lagstiftning som går emot principen om yttrandefriheten. Ja, när det handlar om att kränka muslimer med nidbilder är det en annan sak. Dock får man inte publicera vilka bilder som helst. Redan idag finns det ingen verklig yttrandefrihet. Och risken finns att politikerna expanderar sin munkavle på nätet. Det här handlar om att varje människa tar sitt eget ansvar och beter sig på ett respektabelt sätt även på nätet.

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/internet-uppsving-for-ultrahogern-1.1075039

Exempel på svensk "yttrandefrihet":
http://alazerius.wordpress.com/2010/04/09/en-tystad-regimkritiker-talar-ut-%E2%80%93-intervju-med-juri-lina/

Inga kommentarer: