Politik och mellanöstern: David Cup matchen

03 mars 2009

David Cup matchen

Har inte velat skriva något om matchen tidigare då det är ingen tvekan om att israeler som representerar terrorstaten Israel inte bör vara välkomna i demokratiska länder. Men nu drar det ihop sig och tydligen engagerar allt fler människor sig i frågan. Så, nu vill jag också vara med i debatten.

Frågan är ju; ska de israeliska spelarna få spela matchen? Ännu en fråga är om folk får se matchen live, eller om den ska få spelas inför tomma läktare. Men den första frågan är den allra viktigaste i debatten.

Om jag får svara på den första frågan blir det ett nej. Visst bör man inte blanda politik med idrott, men ska vi då blunda för vad som händer i Palestina?
Det snackas mycket om att skapa fred i mellanöstern, men ingen gör något för att åstadkomma fred i regionen. Man har istället valt att isolera Hamas medan israelerna får fritt spelrum. Man förtrycker de förtryckta, och respekterar förtryckarna...

Så länge Israel får uppmärksamhet i form av att deras idrottare får röra sig runt i hela världen (eller i de flesta länder) lär Israel fortsätta strunta i våra krav. Så länge vi ger de pengar, vapen och politiska erkännanden lär israelerna fortsätta med sin urusla politik. För att åstadkomma fred i mellanöstern måste man pressa terroristerna, alltså staten Israel, och de som representerar den regimen.

Uppemot 10.000 människor väntas protestera mot matchen, men jag har upptäckt att vissa inte gillar idén om att folk tänker protestera. De kallar den planerade demonstrationen antisemitisk (!), så tydligen finns det tre läger i frågan, där den första gruppen stödjer de planerade protesterna medan den andra glömt bort att mer än 500 palestinska barn lemlästades för bara någon dryg månad sen. Den tredje gruppen tvekar.

De som stöttar Israel brukar hänvisa till att Israel är en "demokrati". Såvitt jag ser det är Israel snarare en demokratiförklarad terroriststat. En demokrati väljer ju inte att ha apartheid lagar och genomföra folkmord, som Israel gör. Deras argument saknar alltså sanning.
Sen finns det också de som stöttar Israel p.g.a. religiösa livsåskådningar. De allra flesta i den här gruppen är kristna. Men något som dessa inte vet är att israelerna har nästintill utplånat den kristna palestinska folkgruppen. Utöver det har israelerna gång på gång kränkt Jesus.

Så, varför stödjer de Israel? Jag tror att det beror på okunnighet, dels sprids lögner genom skolböcker och massmedier. Sen beror det också på att de inte känner till mycket av det som händer nere i ockuperade Palestina. De läser troligen israeliska tidningar och tittar på israelisk TV, men har ingen susning om vad som verkligen pågår.

Jag kan nästan garantera att om alla Israel-supportrar läste fler tidningar, hade mer än 90% av de ändrat sin uppfattning om Israel. Jag tror fortfarande att de allra flesta människor är bra människor innerst inne. Vi lever i ett desinformationssamhälle. Våra massmedier kan lära oss mycket saker, men kan också samtidigt lura oss. Därför är det bra att läsa flera tidningar från olika håll i vårt samhälle, varje dag. Jag läser 5-6 tidningar varje dag, och jag tycker att fler också borde göra det.

Jag hoppas att matchen aldrig blir av. Men det viktigaste är att demonstranterna visar sitt missnöje med terrorstaten Israel, men att de också tar det lungt. Våld löser nästan inget. Det vet vi nog alla vid det här laget.

http://dn.se/nyheter/sverige/10000-vantas-protestera-vid-davis-cup-matchen-1.811553

9 kommentarer:

Anonym sa...

När ska ni fatta att majoriteten av svenska folket inte bryr sig om Palestina så länga Hamas styr!

Ibrahim sa...

Så, du för talan för hela svenska folket?
Jag tror att du har fel. 10.000 personer lär dyka upp för att demonstrera mot Israel.

Att Hamas valdes i ett demokratiskt val borde få folk i demokratiska länder att stötta palestiniernas val. Annars kan jag säga att ingen kommer att bry sig om att hjälpa Israel så länge extremister styr det landet...

Anonym sa...

Fråga dig sjäv varför inte omvärlden fördömmer Israel mer.10.000 är mycket men vi är 9 miljoner svenskar så allt är relativt.Ja om palestinerna har valt Hamas så är det ju bara å beklaga för det har ju inte blivit bättre direkt lr vad tycker du själv?Hamas visste mycket väl att Israel skulle slå tillbaka med våldsam kraft så varför fortsätta skjuta in meningslösa raketar å där och med även tappa omvärldens sympatier!Så länge Hamas styr så har jag inget till övers för Palestina.

Ibrahim sa...

10.000 är ganska många med tanke på att folk i allmänhet inte orkar stå ute i flera timmar i kylan. Sen vet ju ingen hur många som dyker upp, så det kan ju vara fler.

Med tanke på Israels isolering av Gaza-remsan och omvärldens ignorans har raketerna fungerat, särskilt när massmedier (även de i väst) börjar tjata om att man ska föra en viss dialog med Hamas. Så, meningslösa är de verkligen inte. Som vi också ser har stödet till Hamas och palestiniernas kamp växt de senaste månaderna, när folk insett att terroristregimen Israel bara vill ha krig.

Anonym sa...

Det är just det här som är problemet.Du säger Israel bara vill ha krig,alla jag pratar med säger samma sak om hamas.Varför är Palestinierna i Svergie så aggresiva i sina demonstrationer mot svenska judar?Det är inte dom som bombat Gaza!Judarna i Malmö höll en fredlig demonstration,medans propalestinierna var dom aggresiva.Så jag tror att det är samma sak i Gaza.Varför finns det Palestinska flyktingar i Sverige? Vad har dom flytt i från? Vafrör åker dom inte ner till Gaza å krigar om det nu fungerar så bra!

Anonym sa...

Om nu dessa demonstranter ska stå och skrika “Ut med judarna” utanför hallen där matchen spelas. Då tycker jag att vi med gott samvete kan säga detsamma “Ut med araberna”! Ska dessa ligister och terrorister börja bestämma över lag och ordning i vårt samhälle? Jag hoppas att poliserna klarar av att hantera situationen annars kommer det att bli legitimt för vissa grupperingar att bära sig illa åt utan att straffas.”

Ibrahim sa...

Har inte sett eller hört att några palestinier ropat något om judar i demonstrationer. Att de dock är aggressiva är förståeligt, när omvärlden ännu efter 61 år ignorerar deras rättigheter och israelernas terror. Det är svårt att komma in i Gaza-remsan, det kan du fråga FN om, om du undrar över något...

Trots att pro-israeliska demonstrationer är lugna bör de ändå ogillas. Hur hade det känts för dig om nazisterna höll lugna demonstrationer, och fick därför "creds" för att de är "så snälla"?

Anonym sa...

10.000?
Strax före matchstart tog ett 30-tal aktivister sig ton bakom det yttersta stängslet med slagord som "stoppa matchen", "bojkotta Israel" och "krossa sionismen

Ibrahim sa...

Alla snackade om demonstranter i tiotusental. Jag utgick ifrån att stoppamatchen.se hade lyckats få med sig så många anhängare. Men jag är glad att det blev lungt, särskilt när hela världen (kan kännas så) väntade på ett "krig".