Politik och mellanöstern: Hizbollah och Scud-missiler

15 april 2010

Hizbollah och Scud-missiler

För ett par dagar sen började rykten om att Hizbollah fått Scud-missiler från Syrien florera. Israel anklagade Syrien och Shimon Perez diskuterade detta under ett besök i Frankrike igår. Kritiker menar att Israel kan ha hittat på historien för att dra bort uppmärksamheten från mötet om kärnfrågor i Washington DC, och faktum att Israel fortsätter vägra skriva på NPT (Icke-spridningsavtalet). Men det här kan inte vara allt. Hizbollah har fått allt mer avancerade vapensystem på senare tid, så man kan lätt spekulera i huruvida de nu har dessa större missiler.

Äldre typer av Scud-missiler var till en början imponerande i krigstermer. De hade en förmåga att spela en större roll i ett krig. Men nyare typer av medeldistansrobotar kom. Dock har Scud-missiler också utvecklats. Jag tänker mest på Iran som uppgraderar sina egna vapensystem så pass bra att de oftast överskuggar amerikansk och rysk teknologi. Om dessa missiler som Hizbollah nu har är vidareutvecklade är det inte konstigt att Israel och USA uttrycker oro.

Sionisternas politik är att Israels säkerhet inte får utsättas för risker. Detta betyder att de muslimska länderna bojkottas militärt sett. Dock bortsett från Egypten och Saudi Arabien, som visat sig vara väldigt duktiga på att lägga Israels säkerhet framför sin egen säkerhet. Och det är det som är meningen med det. Om Hizbollahs missiler var riktade mot ett annat grannland hade USA själva pröjsat för missilerna. Obama hade t.o.m. träffat Sayyed Hassan Nasrallah, skakat hand med honom och gett ett stort leende till TV-kamerorna. Men nej, det är Israel vi talar om nu. Ni vet, det där landet som mäts med helt andra måttstockar.

Jag vill gärna säga följande till Vita huset och Pentagon; Om ni inte tänker ge Libanon 2000 stridsflygplan och några tiotal miljarder dollar att spendera fritt på moderna vapensystem, sitt ner och håll klaffen som några snälla barn.
Inte nog med att USA vägrar sälja sina egna vapen till Libanon, så att Libanon kan försvara sitt territorium mot de regelbundna israeliska provokationerna. USA förvägrar t.o.m. Libanon rätten att ha vapen i överhuvudtaget, lika mycket som USA förvägrar Iran rätten till självständig energiproduktion.

Ger man vapen till Israel får man fredspris och blir kallad "hjälte", men ger man vapen till motståndsorganisationer blir man utsatt för sanktioner? Och detta kommer från "den demokratiska världen", vilket ni inte får glömma. Har inte palestinierna rätt att försvara sig? Har inte libaneserna rätt att försvara sig? Om ja, sluta gnäll. Om nej, ta på dig IDF:s soldatkläderna då. Hur kan man spela politiker men ändå försvara ett enda land på detta vis, så som en soldat gör? Dubbelmoral, inte sant?

Om Hizbollah nu har Scud-missiler vet jag faktiskt inte. Men det kanske vi får veta i framtiden. Hur som helst anser jag att de har rätt att ha vilka vapen de än behöver. Om omvärlden tänker behandla Israel med andra måttstockar, är det dags att behandla Israels fiender med andra måttstockar. Och de som inte tänker acceptera dessa nya spelregler får skylla sig själva för att de är för fega.

Det är väldigt intressant att USA uttrycker oro över Hizbollahs vapen, men inte de israeliska provokationerna. Vet ni att Israel har brutit mot FN-resolutionen 1701 mer än 10.000 gånger? Detta på knappt 4 år. Hizbollah har brutit mot den resolutionen en gång, genom att fortsätta skaffa vapen mot de israeliska provokationerna. Har man fakta i handen, ser man annorlunda på saken...