Politik och mellanöstern: En bankanställd gripen misstänkt för samröre med Israel

07 april 2010

En bankanställd gripen misstänkt för samröre med Israel

För två veckor sen blev det känt att en man känd som Munir S. blev gripen och misstänkt för att samarbeta med den israeliska regimen. Mannen har en känslig anställning på Lebanese Canadian Bank i Libanon. Hans arbete var att bekämpa tvättning av pengar. Enligt tidigare rapporter har han erkänt i förhör.

Enligt artikelförfattaren, Zvi Bar'el, har Israel försökt försvaga Hizbollah genom att vidta rättsliga åtgärder mot organisationen. Fyra israeler stämde samma bank för att den "stöttade Hizbollah" genom två "illegala" organisationer som är bannlysta i USA. Bar'el börjar senare skriva att Israel därmed själv riskerar stämningar med tanke på dess hänsynslösa bombande av Libanon under kriget 2006.

Gripandet av Munir S. har chockat Libanon. Under 2008-09 greps nästan 100 personer misstänkta för samröre med Mossad och al-Qaida. Samtliga var misstänkta för att jobba direkt med den israeliska militären. Men det senaste gripandet har kastat en nytt ljus över Israels spionringar, och nu undersöker libaneserna den finansiella sektorn med noggrannhet i sökandet efter fler brottslingar.

http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArtVty.jhtml?sw=Zvi+Bar%27el++&itemNo=1161385

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/129151196499669634.htm

Inga kommentarer: