Politik och mellanöstern: oktober 2011

30 oktober 2011

Arabförbundet fördömer ej terroristerna i Syrien

Arabförbundet gick i veckan ut och fördömde våldet i Syrien och krävde att president Bashar al-Assad "slutar utöva våld och börja genomföra reformer". Men det vet du redan. Men det Arabförbundet inte verkar känna till är att reformer pågått i Syrien sedan i juni, vilket är för fyra månader sedan. Men detta är ingen större besvikelse i jämförelse med förbundets vägran att fördöma de utländsk-stödda terroristerna som mördat tusentals människor, de flesta soldater och polismän.

Arabförbundets mörka historia fläckas också av vägran att fördöma USA:s illegala krig i Irak och Israels massmordspolitik. Sannerligen, Arabförbundet representerar inte arabernas vilja utan snarare USA:s (och dess allierades) vilja. Detta är glasklart idag.


När jag ändå kan passa på vill jag tipsa på en artikel skriven av Franklin Lamb, som är politisk analytiker bosatt i Beirut sedan 20 år tillbaka. I sin senaste artikel kritiserar Lamb den världsomspännande organisationen Amnesty International för att sprida lögner om att regimkritiker inte tas emot på de statliga sjukhusen i Syrien. Enligt honom har de intervjuade nekat till Amnesty's senaste anklagelser, som bygger helt och hållet på al-Jazeeras och al-Arabiyyas rapporter.

Sannerligen, Amnesty har baserat sin senaste rapport om Syrien på två arabiska medier som mest kritiserats för partiskhet i arabvärlden. Al-Jazeera avslöjades tidigare i höst för att ha samarbetat med den amerikanska militären i Irak, i syfte att forma vilken information som senare förmedlas vidare till tittarna. Al-Arabiyya har sedan många år tillbaka fått öknamnet "al-Ebriyya" (hebreiska, på svenska) för att den manipulerar nyheter till Israels fördel, och arabvärldens nackdel. Amnesty kunde ha valt andra medier att basera sin rapport på, men det gjorde den inte. Ligger den mänskliga faktorn bakom misstaget, eller är deras kritik bara en del av en växande skara länder, massmedier och experter som vill se att Bashar al-Assad störtas?

28 oktober 2011

Fångväxling mellan Egypten och Israel

Knappt två veckor efter att fångväxlingen mellan Hamas och Israel gick i hamn har Israel släppt 25 egyptiska medborgare i utbyte mot en israelisk spion som greps i Egypten i juni tidigare i år.

27 oktober 2011

Det tysta mediekriget i Storbritannien

Konflikten om yttrandefriheten har nått nya höjder i Storbritannien, där den Iran-baserade TV-kanalen och nättidningen PressTV har förbjudits från att verka. Förbudet mot PressTV kom efter kraftig lobbying från de Israelvänliga intressegruppernas sida, vilka som uppfattade kanalen som hotfull mot Storbritanniens nära relationer med ockupationsregimen Israel. Förbudet slogs även fast av landets myndighet OFCOM, som reglerar massmediernas verksamhet. Inte nog med det växer nu uppslutningen bakom förbudet mot PressTV. Inte mindre än den kungliga familjen i Storbritannien uppges stödja förbudet mot den iranska TV-kanalen. De som stödjer förbudet argumenterar att kanalen bryter mot OFCOM:s regler, men PressTV nekar till anklagelserna och menar att beslutet bakom förbudet är politiserat.

PressTV:s popularitet har växt explosionsartat både i Mellanöstern och i Europa under de senare åren och anses ofta vara ett bra alternativ till de etablerade och dominerande medierna som finns idag. Jag själv använder ofta PressTV som källa då den vågar rapportera om händelser som andra medier inte vågar att göra. PressTV har under de senaste månaderna presenterat en bild av Syrien som västvärlden vägrar erkänna sig vid, vilket är att president Bashar al-Assad fortfarande är populär i sitt land. PressTV har därmed utmanat de europeiska medierna som aktivt förvrängt nyheter från Syrien i syfte att få al-Assad att se ut som en diktator, allt detta för att garantera Israels säkerhet.

För några år sedan förbjöds även libanesiska al-Manar och palestinska al-Quds i flera västländer efter att Israelvänliga grupper lobbat för att stoppa de två kanalernas sändningar över Europa och Nordamerika. De som stödde förbudet mot de kanalerna menade att de "glorifierade terrorism", när de egentligen stödde den (av det internationella samfundet) rättfärdigade kampen mot den israeliska ockupationen av Palestina, Libanon och Syrien. Detta innebär att Israelvänliga organisationer arbetar aktivt för att stänga ner TV-stationer som utmanar den sionistiska dominansen i medievärlden i väst. Därmed existerar det ingen yttrandefrihet i väst, då dessa organisationer tydligen vinner i sin kamp för att tysta ner oliktänkande.

En sak är säker, och det är om (bland annat) Aftonbladet och Dagens Nyheter väljer att ignorera beslutet som rör PressTV:s verksamhet i Storbritannien, har vi ingen yttrandefrihet här i Sverige heller. Låt mig förklara: Om AB och DN upplever oro över beslutet i Storbritannien kommer de att rapportera om det för att låta den stora massan läsare få ta del av nyheten. Men om de inte upplever någon oro alls ignorerar de nyheten och låter den gå obemärkt förbi de flesta läsare. Om de inte upplever en oro alls måste det betyda att de håller med i beslutet om att förbjuda PressTV:s verksamhet, vilket i slutändan också måste betyda att de stödjer de israeliska organisationernas kamp mot de alternativa medierna.

Egentligen är detta inte så viktigt. Läsarna har ändå tillgång till Internet och tusentals om inte tiotusentals medier. Men det här är en principiell fråga som belyser konflikten om Palestina som nu också äger rum på europeisk mark. Dels handlar detta också om Iran, som många västländer ständigt inför nya sanktioner mot baserade på vaga övertygelser om att "Iran bygger kärnvapen". Vi som minns dagarna före Irakkriget minns också pinsamheten Bush-administrationen fick uppleva när inga massförstörelsevapen hittades i Irak, trots "övertygande" rapporter från bland annat CIA, vilka är en 'big shots' i USA för sina rapporter. Men för mig själv är utfrysningen av PressTV en bekräftelse på att de står på rätt, och ömma, tår. Min starkaste rekommendation till mina läsare som vill begripa sig på de politiska konflikterna i Mellanöstern är att läsa nyheter från de medier som avskys av sionisterna. Ju mer de avskys, desto bättre.

26 oktober 2011

Ny demonstration i Damaskus

Mer än en miljon människor deltog i dagens demonstration i den syriska huvudstaden Damaskus, där representanter för Arabförbundet samlats för att hålla möten mellan den syriska regeringen och oppositionen. Demonstranterna höll upp bilder på den nuvarande ledaren president Bashar al-Assad och hans fader Hafez al-Assad, och krävde ett slut på utländska interventioner i landets interna angelägenheter.

Arabförbundet har i flera månader pressat den syriska regeringen för att "stoppa våldet", men däremot har ett antal representanter i förbundet kritiserat förbundets ståndpunkt gentemot Syrien. I den pågående debatten har en växande skara kritiker menat att Arabförbundet går USA:s och Israels vägnar i Syrien-fallet, och att förbundet istället måste stödja regimen i kampen mot beväpnade grupper som destabiliserar landet.

25 oktober 2011

Tunisien utmanar etablerade fördomar

Efter söndagens val i Tunisien, det första demokratiska valet någonsin i regionen, är det uppenbart att det islamistiska partiet al-Nahda kommer att vinna en jordskredsseger med omkring 40 % av rösterna. Det är särskilt intressant att påpeka att det är en jordskredsseger då väljarna fick rösta på omkring 11.000 personer och på över 80 partier. Al-Nahda profilerar sig som moderna islamister som kombinerar progressivitet med traditioner. Därmed gör sig partiet populär bland majoriteten av landets muslimer. Många medier jämför även al-Nahda med AKP i Turkiet, som också blivit en framgångssaga i sitt land. Den progressiva muslimska grenen är en av grenarna som växer fram på den politiska arenan i den muslimska världen. Jag återkommer till de övriga grenarna senare i artikeln.

Många människor, främst i västvärlden, har trots revolutionerna i arabvärlden inte sett positivt på utvecklingen. De har argumenterat att diktaturer helt enkelt kommer att ersättas av nya diktaturer - att muslimer är inkapabla att skapa demokrati. Visst har Turkiet alltid varit ett undantag, som inte alls nämns. Då har man istället menat att det är araber som är inkapabla att skapa demokrati. Återigen, demokratianhängare i exempelvis Libanon har ignorerats. Särskilt med tanke på att USA och Saudi Arabien har motverkat demokratin i landet för en viss politisk vinning i regionen. Även den akademiska världen har ställts förundrande inför utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern, något som varit en gråzon i många årtionden i den demokratiska diskursen. Nu försöker man förklara hur detta hade kunnat hända, och hur muslimer kombinerar demokrati med Islam.

Det viktigaste man måste ta hänsyn till är muslimernas vilja att öppna sig till den övriga världen. Bilden av muslimer som isolationistiska är inte sann. Återigen, Turkiet. En väldig stor del av Turkiets befolkning vill vara med i den Europeiska Unionen, och något lika viktigt, samtidigt som Turkiet fortsätter att ha bra relationer med grannarna i öst. Denna politiska gren har vuxit sig allt starkare allt eftersom medelklassen växt fram i regionen under de senaste årtiondena. Medelklassen vill ha nära ekonomiska samarbeten med andra länder. Samtidigt upprätthåller många familjer konservativa livsstilar i hemmet.

Av vad jag har sett har en hel del människor i västvärlden haft för sig att demokratin bara kommer med hela paketet. Då menar jag, tillsammans med liberalismen. För västvärlden är liberalismen fortfarande den bästa formen av demokrati. Men inte för den övriga världen. Jag förutspår att demokratiseringen i den muslimska världen därför inte kommer att förbättra relationerna mellan öst och väst så länge som väst fortsätter att kräva en liberalisering av öst. Sannerligen, i sådana fall har relationerna inte förändrats alls. Liberalismen kräver också reformering av hemmet, och inte bara av de politiska processerna på gator och torg. Men jag ser inte att muslimer kommer att acceptera någon liberalisering.

Liberalismen har förvisso stöd bland vissa muslimer, men dessa är väldigt få. En annan politisk gren som har lika lite stöd i den muslimska världen är den wahhabism-influerade doktrinen. Hit hör Saudi Arabien, al-Qaida, självmordsbombare, islamofober och så vidare. Wahhabismen står för mord på oliktänkande, plundring av heliga byggnader och platser och den värsta formen av diktatoriskt styre. Men trots det extremt lilla stödet wahhabiter åtnjuter har de ändå lyckats bilda ett antal regimer i den muslimska världen. Det är dessa wahhabitiska influenserna i Libyens nationella övergångsrådet (NTC) som jag har varit negativ till.

Många av mina läsare har säkerligen ställt sig frågande över min otydliga ståndpunkt vad gäller Libyen, men sanningen är att båda sidorna är lika dåliga. I Libyen finns det inga inflytelserika partier eller organisationer som vill ta vara på Libyens nationella suveränitet. Den nya regimen i Libyen kommer att sälja sitt land till utländska intressen på samma sätt som Mouammar Ghaddafi gjorde det. Visst, Ghaddafi var lite smått mer nationalistisk och modig nog att nationalisera landets naturresurser. Men det kommer den nya regimen inte våga att göra då den är infiltrerad av västerländska agenter med licens att mörda oliktänkande.

Det mest intressanta är att det finns många al-Qaida medlemmar i NTC och att dessa samarbetar öppet med väst. Detta är inget nytt. Jag har i många år påpekat västvärldens nära relationer med Saudi Arabien, som öppet finansierar al-Qaidas verksamhet. Al-Qaidas terrorattentat mot irakier, iranier, syrier, libaneser, palestinier, turkar, kurder och så vidare har alltid gått hand i hand med Israels dröm om "Eret'z Israel" (Storisrael) och USA:s imperialistiska planer, något de på senare år har kallat för "The New Middle East" (Det nya Mellanöstern). Därmed överraskades jag inte av alla nyheter om plundringar i Libyen. Wahhabiter älskar att plundra moskéer och gravar. Det är deras kod. Om någon plundrar gravar nära ditt hem kan du vara säker på att wahhabiter finns i din närhet. Men jag vill inte skrämmas, då wahhabiter specialiserar sig på att plundra Islam. Sverige är därmed inte av intresse för de...

En annan politiskt gren som växt fram i den muslimska världen började först med den Islamiska revolutionen i Iran 1979. Den har likheter med dagens revolutioner, som också är islamiska. Men iranierna är lite mer konservativa. Den iranska revolutionen var inte främst i demokratins namn, som dagens revolutioner, men snarare i självständighetens namn - från USA:s inflytande och från Storbritanniens inflytande. Visst, revolutionen 1979 kan jämföras med dagens revolutioner då enbart väststödda diktaturer i arabvärlden har drabbats. På sätt och vis protesterar också araberna för självständighet. Men en viktig fråga som uppstår är varför detta inte hände i samband med eller kort efter revolutionen i Iran. Kanske var araberna inte redo just då. Detta är något jag ännu inte har greppat. Jag kan inte förklara detta, annat än att påpeka att relationerna mellan Iran och arabvärlden var lite sämre på den tiden. Idag är Iran väldig populär bland araberna, men populariteten växte fram en tid efter att människor började förstå iraniernas vilja att ta tillvara på Islams principer. Då var det kanske för sent att starta revolutioner i arabvärlden?

Den islamiska revolutionen 1979 kan ses som våg nummer ett och dagens revolutioner som den andra vågen i denna process mot mer självständighet. Vissa länder väljer demokratiska system i likhet med västerländska modeller, medan andra inte gör det. Iran gjorde inte det på grund av de iskalla relationerna med västvärlden. Men idag väljer vissa arabländer västerländska modeller, men på ett villkor - att västvärlden håller sig utanför de politiska processerna. Därför hade västvärlden svårt att påverka valresultatet i Tunisien. Egypten kommer högst sannolikt följa samma väg som Tunisien. Libyen får sannolikt ett politiskt system väldigt likt det i Saudi Arabien, om inte folket börjar demonstrera på nytt. Väljer folket att göra det kommer al-Qaida att börja utföra terrorattentat i landet. Så, om västvärlden är intresserad av att jaga al-Qaida terrorister får de chansen att visa vad de går för. Men jag tror inte att väst är intresserad av att jaga terrorister. De vill ju ha oljan.

Snart är det val i Egypten. Fram tills dess kan fler diktaturer ha fallit, och Libyens framtid kanske blivit klarare.

"Jo, demokrati och Islam kan förenas". Hade man kunnat förutspå detta för bara några år sedan?
http://www.aftonbladet.se/ledare/article13827222.ab

21 oktober 2011

Mouammar Ghaddafi är död

Sedan det att det pågått strider mellan Ghaddafi-anhängare och rebellerna i och utanför staden Sirte i flera veckor fylldes gårdagen av överraskande bilder på den nu döde Mouammar Ghaddafi. Ledaren, som styrt landet med järnhand i 42 år avrättades av rebellerna bara kort efter hans gripande. Det är uppenbart att det finns de som inte vill se honom lämna staden levande.

Redan nu diskuteras det om huruvida detta var rätt eller fel. FN har krävt en utredning för att ta reda på vad som hände igår. Men det är viktigt att respektera libyernas känslor tycker jag, särskilt i dessa dagar. Ghaddafi vägrade att lämna ifrån sig makten trots att många libyer krävde hans avgång. Han vägrade till och med förhandlingar som eventuellt hade lett till reformer och en övergångsperiod där han lämnar ifrån sig makten, vilket hade kunnat pågå i allt från en vecka till några år. Hans vägran att erkänna kritikerna en plats i kontexten av förhandlingar var förmodligen den avgörande faktorn bakom inbördeskriget. Men visst, man kan fortfarande diskutera utländska påtryckningar.

Än idag pågår det konflikter i Egypten just för att deras forna ledare Hosni Mubarak fortfarande är i livet och att han har ställts inför rätta, något många egyptier misstänker kommer att utmynna i ett orättvist straff för Mubarak. Att avrätta honom på gatan hade förmodligen varit bättre för Egypten, då det hade inneburit ett avslutat kapitel, och allra viktigast, ett nytt kapitel för landet. Det egyptierna aldrig fick, har libyerna nu fått. Med Ghaddafi död har landets nationella oppositionella råd därmed segrat och har numera i uppgift att ena landets medborgare för att skapa en politisk plattform som gynnar alla.

Därmed är det allra viktigast att libyerna får göra det på egen hand, utan utländska påtryckningar. Landet ska inte pressas till att bli en liberal stat, och inte heller till en wahhabitisk stat. Det är väldigt viktigt att poängtera att västvärlden i skrivande stund samarbetar med al-Qaida i Libyen. Libyen ska inte heller pressas till privatisering och fullständig frihandel. Det har ju som de flesta säkert känner till gått rykten om att västerländska stormakter söker att utvinna landets råolja till extra låga priser för att hålla igång det förfallna västerländska maskineriet, orsakat av bankirernas girighet att ackumulera löjliga summor pengar.

När jag igår fick nyheten om Ghaddafis död tänkte jag direkt på vad som kan komma att hända härnäst. Nato har ju fått luft under vingarna, och västerländska massmedier och politiker har inte visat att de tänker sluta smutskasta den syriska presidenten Bashar al-Assad. Jag argumenterade redan under senvåren att Libyen och Syrien är annorlunda de andra arabländerna som drabbats av protester. Libyen hade, som jag skrev då, övergått till ett inbördeskrig som västvärlden spenderar sina sista dollar- och eurosedlar på medan Syrien drabbats av väststödda terrorister i likhet med det som hände i Iran under sommaren 2009. Och de som har följt denna blogg har säkerligen insett att när ett hundratals våldsamma huliganer demonstrerar kallas de för "demokratiaktivister" av västerländska massmedier samtidigt när miljontals människor demonstrerar för Bashar al-Assad ignoreras demonstrationerna helt och hållet. De får inte ens en liten spalt längst bak i tidningarna!

Igår demonstrerade en och en halv miljon människor för president al-Assad i Aleppo. Men jag misstänker att detta inte räcker till, precis som när Gaza-remsan bojkottades av väst efter att palestinierna röstade fram Hamas i valet i januari 2006. Men om Nato upplever att de vill invadera fler länder rekommenderar jag varmt Jemen och Bahrain, för där har tusentals människor mördats och kidnappats av saudiska trupper bara för att dessa människor inte vill ha kvar sina ledare. Till skillnad från syrierna, som gång på gång visar att de vill ha kvar Bashar al-Assad. Men västerländska krigsivrare har tidigare visat sig vara inkapabla att leva upp till de demokratiska principerna, så jag förväntar mig inget...

De som är intresserade av att förstå mer om hetsen mot Syrien rekommenderas starkt att studera USA:s relationer med Saudi Arabien, ett land vars dominerande ideologi, wahhabismen, sprids med hjälp av våld över hela Mellanöstern. Det är just därför Libyen högst sannolikt inte kommer att bli en islamisk stat, just för att de först måste föra krig mot västerländska intressen. Libyen kommer antingen bli en liberal stat eller en wahhabitisk stat. Hur som helst - en väststödd stat. De som vill lära sig mer om hetsen mot Syrien bör därmed ta detta i beaktelse, då Syrien är ingetdera och snarare en Israelfientlig stat. Saudi Arabien är en Israelvänlig stat, och även wahhabiter är väldigt Israelvänliga. Därmed deras goda vänskap med USA. Nu när Israel misslyckats med att ta över den muslimska världen, låter väst wahhabiterna göra grovarbetet. Därför hjälpte Nato till att störta Ghaddafi, då han var emot wahhabismen. Därför siktar man nu mot Syrien, och inte mot Saudi Arabiens grannar.


Exempel på fortsatt hets mot Syrien. Notera att gårdagens miljondemonstration i Aleppo inte nämns:

20 oktober 2011

En ny miljondemonstration i Syrien

En och en halv miljon människor samlades igår i Aleppo för att visa sitt stöd till president Bashar al-Assad och reformeringsprocessen. De protesterade också mot vissa länders ambitioner att intervenera i landets inrikesrelaterade angelägenheter. Det är den tredje massdemonstrationen svenska massmedier fullständigt ignorerar att nämna.

16 oktober 2011

Fångväxling mellan Hamas och Israel

I veckan avslöjades det framgångar i dialogen om fångväxling mellan Hamas och Israel i den egyptiska huvudstaden Kairo. Enligt källor ska den israeliska soldaten Gilad Shalit, som suttit i fångenskap sedan juni 2006, bytas mot omkring 1.000 palestinier som kidnappats av den israeliska regimen. Redan på tisdag ska omkring 480 palestinier släppas. Resten kommer att släppas inom två månader.

I Palestina ses fångväxlingen som en framgång. För Hamas är den ett bevis på att väpnat motstånd fungerar, särskilt i synnerhet när USA förväntas veto-stoppa de Palestinska Myndigheternas anspråk på en självständig stat. Samtidigt i Israel har befolkningens missnöje mot regimen växt på grund av ledarnas ovilja att förhandla med Hamas för att släppa Shalit, vilket förmodligen är den avgörande faktorn bakom fångväxlingen.

Efter att Shalit kidnappades av Hamas påbörjade den israeliska regimen ett fullskaligt invasionskrig mot Gaza-remsan, vilket israeliska soldater och bosättare lämnade bara året innan efter påtryckningar från det internationella samfundet. Den libanesiska motståndsrörelsen Hizbollah reagerade med att själva kidnappa två israeliska soldater några veckor senare, vilket ledde till 34-dagars kriget i vilket Israel upplevde sin värsta militära nederlag någonsin.

Hizbollah släppte de israeliska soldaterna i utbyte mot samtliga libaneser som satt i israeliska fängelser i juli 2008, vilket Libanon firade med glädje i flera dagar. Fångväxlingen mellan Libanon och Israel kritiserades på många håll av Israelsympatisörer, särskilt på grund av att libanesen Samir al-Kuntar också släpptes. Den fångväxlingen upplevdes av israelerna som en fortsättning på det militära nederlaget från två år tidigare, något som påverkade förhandlingarna om Shalit i Gaza-remsan. Men ett par år senare ökade trycket på de israeliska politikerna igen, som sedan dess förhandlat med Hamas.

13 oktober 2011

Iran anklagas för mordkomplott

Ingen kunde ha missat veckans stora nyhet - att Iran anklagades av USA för att ha planerat att mörda den saudiska ambassadören i Washington. Nyheten blev så stor att västerländska medier "glömde bort" att rapportera om att mer än en miljon människor demonstrerade till stöd för president Bashar al-Assad i den syriska huvudstaden Damaskus. Jag skriver "glömde bort" för att jag upplever att de etablerade massmedierna i västvärlden är inget mer än en drös lögnare, och att det är upp till var och en att bilda åsikter i huruvida det var bra gjort att ignorera miljonmarschen eller ej.

Anklagelserna mot Iran kom som en chock i ärlighetens namn. Det var just alldeles nyligen som Iran benådade två amerikanska spioner, som dömdes till långa fängelsestraff för att de olovligen tog sig över gränsen i syfte för att spionera i landet. Den högste ledaren Ayatollah Khamanei har benådat många amerikanska och övriga västerländska spioner under de senaste åren. Så, att amerikanerna svarar med att anklaga iranierna för en inte minst sagt svårköpt mordkomplott är intressant.

Enligt de amerikanska myndigheterna lejde de anklagade iranierna en mexikansk drogkartell för att slutföra operationen, det vill säga att mörda den saudiska ambassadören. Dessutom anklagar USA Iran för att stödja drogkartellerna i Mexiko, vilka som har mördat tiotusentals oskyldiga människor bara de senaste åren. Anklagelserna är ytterst allvarliga, då Mexikos inrikesrelaterade problem beskylls på ett fjärran land som USA i mer än tre årtionden frivilligt gjort sig en fiende till. Därför är komplotten svårköpt.

Medan massmedierna sväljer anklagelserna mot Iran börjar bloggvärlden ana misstankar. En snabbläsning på seriösa bloggar (det vill säga de bloggar som inte hyllar den amerikanska krigshetsen mot Iran) får en att verkligen tänka till och fundera på varför Iran skulle bege sig på en saudisk ambassadör i USA. Det finns två viktiga aspekter att ta hänsyn till. Aspekt nummer ett - om man vill döda en saudisk ambassadör, finns det gott om sådana i Mellanöstern. Så varför just ambassadören i USA? Den andra aspekten lyfter upp ambassadörens vikt i den politiska sfären. Borde det inte ha gett bättre resultat om man begav sig på någon av de 3.000 prinsarna, om Iran av någon anledning faktiskt vill pressa den saudiska kungafamiljen? En ambassadör kan ersättas många gånger om, men inte någon som innehar en viktigare post.

Det viktigaste är dock det som händer i Mellanöstern just nu - den arabiska våren, som sakta men säkert förvandlas till en islamisk vår. Som jag argumenterade redan i våras inspireras demonstranterna av den Islamiska republiken i Iran. Iran var på 70-talet som vilket arabiskt land som helst. Men idag är Iran på framkant i alla tänkbara områden. Iranierna planerar till och med att sända en astronaut till rymden år 2020. De har redan fungerande bärraketer för satelliter. Saudi Arabien, västvärldens gullegris, har inga sådana tankar. Nej, saudierna säljer sin råolja till reapris till västvärlden och väljer att betjäna sina västerländska bossar genom att köpa amerikanskt, brittiskt... ja, till och med svenskt.[1]

Saudierna representerar de 90 senaste åren av arabisk stagnation. Sedan 1920-talet har araberna inte bidragit något till världen, förutom att sälja råolja. Men det är just detta den arabiska våren håller på att förändra. Under den senaste veckan har protesterna återigen blossat upp i östra Saudi Arabien, där miljontals människor i alla dessa år levt i fattigdom och i förtryck. Demonstranterna började först med att protestera mot de saudiska truppernas våldsamma tillslag mot demonstranterna i grannlandet Bahrain. Sedan tog det fart, och nu hotas även regimen i Riyadh, en regim som jag förutspår kommer att vara de västerländska stormakternas sista utpost i Mellanöstern. Glöm Israel. Riyadh kommer att leva längre.

Anklagelserna mot Iran är det senaste i försöken att smutskasta Iran inför världens ögon, samtidigt när man placerar Saudi Arabien i position av offermentalitet. Det är meningen att vi ska tycka synd om saudierna, inte för att saudiska trupper lönnmördat tusentals frihetsbejakande aktivister (som kallas för terrorister i Riyadh) i Bahrain och Jemen, men för att en enda ambassadör hotades till livet. Eller, det är åtminstone vad amerikanerna säger till oss. Det enda vi vet med säkerhet är att USA:s ledare inte är redo att släppa taget om Mellanöstern, och att beslut har tagits för att bland annat störta al-Assads regim i Syrien. Något de etablerade massmedierna i väst inte heller nämner.


12 oktober 2011

Miljondemonstration i Damaskus

Mer än en miljon människor samlades i Damaskus för att visa sitt stöd till president Bashar al-Assad. Demonstranterna tackade också Ryssland och Kina för att de lade sina vetorätt mot den senaste FN-resolutionen i Säkerhetsrådet, en resolution sedd som en orättvis sådan i Syrien.

Demonstranterna protesterade också mot "oppositionen" som kallas för "Syriens Nationella Råd", som bildades med stöd från Syriens fiender. Rådet opererar främst från Turkiet, som sedan flera månader tillbaka utnyttjat situationen för att föra USA:s Mellanösternpolitik, vilket helt och hållet bygger på att störta regimer som är fientligt inställda mot Israel.

Vi får väl se om de "opartiska" massmedierna i västvärlden uppmärksammar denna demonstration.

Det bör också noteras att israeliska vapen har beslagtagits av syriska säkerhetsagenter i närheten av Homs.

10 oktober 2011

23 döda i söndagens strider i Kairo

Minst 23 personer rapporteras ha dödats och fler än 210 skadats i söndagens upplopp mellan kristna kopter och landets reguljära armé. Det senaste upploppet är bara ett i raden av flera strider mellan civilbefolkningen och armén sedan Hosni Mubaraks fall i februari tidigare i år. Först anklagades landets wahhabiter för helgens blodspillan. Sedan avslöjade nya rapporter om att armén använt alltför mycket våld, något som nu lär orsaka ännu fler strider mellan civilbefolkningen och armén. Även muslimer har tidigare protesterat mot det nuvarande militära styret som ersatte Mubaraks styre. Inledningsvis kallades styret för "tillfälligt" och "tills vidare", och att efter ett demokratiskt val hållits skulle den militära ledningen över landet upplösas. Men miljontals egyptier har fortsatt att demonstrera trots militärens lovord.

Den främsta sprickan mellan folket och armén beror på behandlingen av Hosni Mubarak. Han spenderade några månader efter sitt fall i turistorten Sharm el-Sheikh och skyddades av armén från arga medborgare. Sedan sommaren pågår en rättegång mot honom, i vilket han deltar i liggande på en sjuksäng och spelar dödssjuk. Många egyptier är säkra på att han försöker lura till sig ett mildare straff på så viss. De flesta egyptier vill hellre se honom hänga från en lyktstolpe på Tahrirtorget. Men armén försöker förhindra detta. Många misstänker också att det "tillfälliga" styret egentligen är mer av ett permanent styre, vilket också bidragit till att protesterna fortsatt - från en arabisk vår till en arabisk höst.

Samtidigt rapporteras det att wahhabiter plundrat muslimska gravplatser i Tripoli i Libyen. Enligt källor uppgick antalet plundrare till hela 200 personer, samtliga beväpnade med skjutvapen. Plundringen skapar många frågor, men svarar också på de flesta frågorna. Vi talar ju om wahhabiter - som saknar alla former av medmänsklighet. Inte bara spränger de skolor och marknader runt om i den muslimska världen. De spränger också moskéer och har gjort sig skyldiga till flertalet attentat mot kyrkor i Egypten och i Irak. Efter nyårets attentat mot en kyrka i den egyptiska kuststaden Alexandria beslutade många muslimska medborgare för att skydda kyrkor med sina egna kroppar. Det var en klar protest mot försöken att skapa sekteristiska strider mellan landets kristna och muslimer. De kristna svarade med att skydda muslimer när de bad på Tahrirtorget mitt under pågående massdemonstrationer mot Hosni Mubarak. TV-bilderna från Tahrirtorget, som sändes över hela arabvärlden, var inget mindre än en käftsmäll riktad mot wahhabiterna.

Det senaste dygnets utveckling har demoraliserat det militära styret för att det, på samma sätt som Mubarak en gång gjorde, hade ihjäl sina egna medborgare. Demonstranterna kommer att öka i antal och kommer säkerligen att få igenom sin vilja.

Ordförande för Libanon-domstolen hoppar av

Ordförandet för Specialdomstolen för Libanon (STL) Antonio Cassese hoppade nyligen av sin post av hälsoskäl rapporteras det. Cassese har varit ordförande sedan domstolen tog form 2008, och ersätts nu av domaren Sir David Baragwanath. Cassese blev ifjol kritiserad för att vara en nära vän till Israel, något som gravt försämrat förtroendet för domstolen. Cassese är inte den förste att hoppa av. Hittills har ett tiotal personer hunnit hoppa av.

STL är ett resultat av en FN-resolution som Libanon ledde kort efter mordet på Rafik al-Hariri 2005. Syftet är att utreda mordet och hitta de skyldiga, men många år senare har domstolen ännu inte visat något resultat. Tidigare i år publicerade domstolen en rapport i vilken den misstänker fyra män för mordet, men rapporten fick kritik från libanesiskt håll för att vara dåligt uppsatt och baserad på för svaga bevis. Domstolen anklagas ofta för att vara politiserat.

07 oktober 2011

Syrien - där lögnerna avslöjas

Sedan slutet av mars pågår det en maktkamp mellan den syriske presidenten Bashar al-Assad och militanta grupper främst i städer nära gränserna mot Jordanien, Libanon och Turkiet. Amnesty International rapporterar att nästan 3.000 människor mist livet i striderna. Dödssiffran som släppts av den syriska regeringen är ungefär hälften så stor. Nyhetsrapporteringen från Syrien har varit väldigt polariserad och snarare speglat mediernas egna åsikter än det som verkligen händer i Syrien, för det vet faktiskt ingen.

Syrien har sedan ett tiotal år tillbaka utsatts för statskuppförsök och terrorattentat - samtliga orkestrerade av USA och Israel. När den förre presidenten, Hafez al-Assad (Bashars fader) avled år 2000 försökte Abdul Halim Khaddam ta över makten. Men Bashar al-Assad vann valet samma år och lyckades hålla kvar makten inom familjen. Khaddam anklagades senare för att samarbeta med USA och Israel. Strax efter mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik al-Hariri i februari 2005 riktade flera privatpersoner och partier, inklusive Khaddam, anklagelser mot den syriska regeringen. Anklagelsernas syfte var att skapa en politisk kris mellan Libanon och Syrien, vilket Israel skulle tjäna på under invasionen året senare var det tänkt. Den amerikanske frilansjournalisten Seymour Hersh avslöjade mitt under 34-dagars kriget sommaren 2006 att USA och Israel planerade att invadera Libanon någon gång under september-oktober samma år, för att senare invadera Syrien.[1] Från Bekaa-dalen i östra Libanon är det mindre än 30 km till Damaskus, vilka israeliska långdistans-artilleripjäser med lätthet kan nå.

Khaddam förutspådde slutet på al-Assads regim i slutet av 2006, då Israel efter kriget i Libanon sommaren 2006 tänkte invadera Syrien. Men det blev aldrig av. Efter 34 dagar av krig kapitulerade den israeliska armén från Libanon vilket innebar att Syrien var säker. USA och Israel bestämde sig för att störta regimen i Damaskus på annat vis. Försmaken på det fick vi i juni 2009 när USA-vänliga politiker i Iran påstod att presidentvalet (i vilket president Ahmadinejad vann) var riggat. Detta var början på åtta månader av strider mellan de iranska säkerhetsagenterna och de USA-stöttade huliganerna som plågade de iranska städerna. Den elfte februari 2010 dog den "gröna rörelsen" när 15 miljoner iranier demonstrerade till stöd för regimen i Teheran. Ett år senare startade den arabiska våren först i Tunisien och Egypten, och senare i Bahrain och Jemen. Samtidigt började Nato planera en bombkampanj mot Mouammar Ghaddafi i Libyen, vilket många i arabvärlden såg som en förberedelse på ett invasionskrig i Syrien.

Syftet med att invadera Syrien har egentligen ingenting med demokrati att göra, oavsett vad Nato eller andra påstår. Det finns främst två anledningar till att invadera Syrien; (1) Damaskus har en nära relation med Ryssland, vilket därmed ger Ryssland (och även Kina, som motståndare mot väst i Mellanöstern) företräde i många arabländer och (2) Syriens fientliga inställning mot Israel. Rysslands allians med Syrien och Iran har i många år gäckat de västerländska stormakterna, som söker maktskifte i Mellanöstern i syfte att säkra oljetillgångarna. Dessutom upplever Israel sig alltmer isolerad, i synnerhet sedan Hosni Mubaraks fall i Egypten tidigare i år. Mubarak var en hängiven Israelvän, vilket också bidrog till att hålla Hamas i Gaza-remsan i schack. Regimskiftet i Kairo har lett till mycket osäkerhet vid Israels västra gräns. Dessutom har israelerna länge misstänkt ett likadant regimskifte i Jordanien, vilket kan vara på gång i skrivande stund. Därmed kommer Israel snart hamna i en situation där alla sina grannar förutom Cypern utgör ett direkt hot mot landet, och det bör poängteras att år 1948 var väldigt länge sedan. Idag finns Hizbollah i Libanon (vilket har besegrat den israeliska armén två gånger), Syrien som får mycket militärt stöd från Iran som gör stora framsteg inom den modern vapenteknologin och den egyptiska armén som än idag inspireras av Abdul Gamal Nasser, som befriade Sinai-halvön och besegrade den israeliska armén i Oktoberkriget år 1973.

Sannerligen, hetsen mot Syrien har inget med demokrati att göra. Lika lite som med det som hände i Iran sommaren 2009. Bakom ordet "demokrati" döljer sig de två riktiga syftena - att utplåna Rysslands inflytande i regionen och att garantera Israels säkerhet. Medan majoriteten av massmedierna i väst anklagar den syriska regeringen för mordet på civila människor, anklagar majoriteten av massmedierna i arabvärlden de USA- och Israelstöttade huliganerna. Här dominerar ord mot ord, just för att USA och Israel förlorat kontrollen i Syrien samtidigt när de syriska soldaterna nästan panikartat stridit mot huliganer. Huliganernas vapen skriver man givetvis inget om i väst. Skjutvapen är som tidigare nämnt i denna blogg strikt förbjudet att äga i Syrien, och till skillnad från de flesta araberna i regionen har syrierna väldigt liten tillgång till skjutvapen. Syrien har upplevt stabilitet så pass länge att regeringen i Damaskus har kunnat utöva vapenlagarna i flera årtionden, många år före Berlinmurens fall och Sovjetunions kollaps. I Libanon, vars regeringen i Beirut misslyckades med att kontrollera vapenflödet i landet äger många människor vapen, även militärklassade vapen som förutom i en enstaka amerikanska delstater inte tillåts att ägas av civila i hela västvärlden.

Libanesiska soldater har tillsammans med syriska soldater beslagtagit tusentals skjutvapen och ofantliga mängder av ammunition.[2] Även handgranater och andra granater (som avfyras från granatkastare, som bland annat RPG-7) har beslagtagits. Trots det har många vapen funnit sin väg till de militanta männen som i ett halvt år destabiliserat landet på USA:s och Israels begäran. Men återigen, det gillar man att inte rapportera om i väst. Därmed har massmedierna i västvärlden lyckats övertyga en stor skara människor om att Syrien också drabbats av den arabiska revolutionsvågen, vilket givetvis inte stämmer. Den 21:a juni i år demonstrerade 1½ miljon människor till stöd för Bashar al-Assad i Damaskus, den största demonstrationen hittills. Samtidigt har "oppositionen" bara samlat en enstaka tusen demonstranter som bara demonstrerar i skydd av nattmörkret. Oppositionen är inte bara rädd för regimen, utan i stort av hela befolkningen. Många demonstranter har uppvisat rädsla av att bli identifierade av vanliga medborgare, än mer av att bli identifierade av säkerhetsagenterna.

Ord står mot ord. Frågan är vem man ska tro på, om man nu väljer att tro på en av de. Tycker du att västerländska medier har bättre förståelse av situationen än de arabiska medierna? Gör du det har du förmodligen köpt de västerländska massmediernas prat om demokrati. Det är bara prat som inte alls leder till någon demokrati - vare sig i Mellanöstern eller i västvärlden. Vid det här laget kanske du kommer ihåg bojkotten mot Hamas efter det palestinska valet i januari 2006, ett val som var fullständigt demokratiskt. Demokrati är bara ett ord som används i de kontexter där det passar vissa människors politiska intressen.



Mer intressant läsning:



03 oktober 2011

Syriska och libanesiska soldater beslagtar skjutvapen

Syriska soldater har i koordinerade operationer tillsammans med libanesiska soldater beslagtagit tusentals skjutvapen under de senaste veckorna. Nyligen beslagtog den libanesiska armén vapen som fraktades i fem lastbilar, med destination Homs i Syrien. Syriska medier rapporterar att läget åter har blivit stabilt i landet. Den syriske presidenten Bashar al-Assad meddelade i förra veckan att de utländsk-finansierade statskuppförsöken har stoppats. Landets "opposition" reagerade idag med att utlysa hjälp från omvärlden för att störta regimen i Damaskus.


Svenskt pris till diktator - ny skandal på gång?

Idag kan man läsa att den svenske kungen Carl Gustav delade ut ett pris till den saudiske diktatorn kung Abdullah i fredags i förra veckan. Först och främst funderar jag på varför det tog tre dagar för denna prisutdelning att nå nyhetsmedierna, och varför till och med UD inte kände till kungens besök i Saudi Arabien. Sedan funderar jag på hur detta kunde hända. Det är numera uppenbart att Sverige har bra relationer med Saudi Arabien, vilket till och med överraskar mig.

Saudi Arabien har fått en central plats i de arabiska revolutionsvågorna då det landet är det mest repressiva i regionen och även bland de minst fria i hela världen. Landets kungafamilj sitter inte på makten på grund av popularitet, som exempelvis den marockanske kungen, utan på grund av en framgångsrik våldsam statsapparat som styrt landet med järnhand i snart 80 år. Jag spår därmed att den arabiska våren kommer att avslutas i huvudstaden Riyadh, om demonstranterna överlever den kommande slakten.

Här hemma i Sverige får kritiker av den svenska monarkin tråkigt nog ytterligare en till anledning att fortsätta arbetet för att avsätta kungen från sin roll som Sveriges statschef. Det är tråkigt då en svensk kung egentligen bör representera svensk stolthet. Detta inkluderar inte prisutdelningar till diktatorer...