Politik och mellanöstern: Arabiskt toppmöte i Beirut på fredagen

29 juli 2010

Arabiskt toppmöte i Beirut på fredagen

Imorgon fredag landar kung Abdullah och president al-Assad i Beirut. Idag landade det saudiska flygplanet med kung Abdullah i Damaskus för att träffa sin syriske kollega. Imorgon bär det av till Beirut, i syfte att lugna ner situationen i landet. Flera arabiska ledare har funnit att instabiliteten i landet är dåliga nyheter för hela regionen. Men många misstänker att kung Abdullah har andra planer än att lugna ner situationen.

USA, som vanligt, valde att lägga näsan i blött och uppmanade Syrien att "lyssna" på den saudiska kungen. Troligen försöker USA lyfta upp Saudi Arabien som ett inflytelserikt land som alla andra ska se upp till.

""King Abdullah has played a significant leadership role in the region. So his prospective travel to Syria and to Lebanon is consistent with his search for peace, and his promotion of the Arab Peace Initiative," Crowley said."[1]

Efter den 7:e maj incidenten 2008 förlorade Saudi Arabien mycket inflytande i många länder. När syftet med konflikten i Beirut var att tvinga Hizbollah att avväpnas krossade de oppositionella styrkorna alla de beväpnade miliserna tillhörande den saudiska lojaliteten. Att amerikanerna fortfarande ser Saudi Arabien som ett "fredssökande" land förvånar mig inte. USA fortsätter att lida av ett tunnelseende. Dessutom talar Philip Crowley om det arabiska fredsinitiativet, taget av Saudi Arabien 2002 och som går ut på att få med alla arabländer i förhandlingar med statsprojektet Israel. Nu när Iran blir allt mer populärt i den muslimska världen är det arabiska fredsinitiativet saudiernas sista kortdragning.

Även Qatars Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani ska besöka toppmötet. Bahrain har visat intresse och det har ryktats att även president Ahmadinejad kanske dyker upp. Efter helgen blir Mellanösterns framtid lite tydligare. Det här är något som borde väcka intresse i andra delar av världen.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=148374&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=148072&language=en

Inga kommentarer: