Politik och mellanöstern: EU skärper sanktionerna mot Iran och bränner en till möjlighet till fred

26 juli 2010

EU skärper sanktionerna mot Iran och bränner en till möjlighet till fred

EU har bestämt sig för att göra som FN gjorde i förra månaden och skärper sanktionerna mot Iran. De riktar sig mest mot landets energisektor, skriver dn.se.[1] Motiveringen känner ni redan till. Det handlar givetvis om Iran kärnprogram. Men sanktionerna är riktade mot en hel energisektor, som för tillfället är mest beroende av fossila bränslen. Dessutom riktas sanktionerna mot banker som hanterar pengar från Iran.

Sanktionerna är många i raden efter att USA följt FN:s väg tidigare under sommaren. Iran har svarat med att sanktionerna inte fungerar, och att det är rätt meningslöst att ens försöka. President Ahmadinejad varnade för några dagar sen att skärpta europeiska sanktioner mot landet kommer att ha en väldig negativ effekt på relationerna mellan Iran och EU, i synnerhet då Iran idag villkorslöst försöker förhandla med västvärlden.[2] De skärpta sanktionerna verkar vara av EU ett sätt att försvåra de diplomatiska försöken att lösa konflikten. Nu när världen drar närmare ett potentiellt tredje världskrig är provokationer det sista världen behöver.

Jag har under de senaste månaderna tittat noga på de olika aktörerna i USA, EU och statsprojektet Israel. Jag har märkt att det pågår en form av en maktkamp mellan främst två läger här i västvärlden. Den ena gruppen vill lösa de pågående konflikterna medan den andra gruppen vill ha ett nytt världskrig. Medan exempelvis vår utrikesminister Carl Bildt själv var emot de skärpta sanktionerna gick den israeliske försvarsministern Ehud Barak ytterligare en gång till attack mot Libanon och Iran.[3] Jag känner att jag har förklarat Libanons roll i världspolitiken väldigt bra, så jag fokuserar på Iran i detta inlägg.

Barak, liksom de europeiska politikerna som röstade för de skärpta sanktionerna är övertygade om att Iran utgör ett hot, inte nödvändigtvis mot Europa men mot Israel. Allt handlar om Israel. Alla vill garantera Israels säkerhet så gott som det går. Men vissa politiker har insett att den muslimska världen har mäktiga arméer och att det därför är smartare att förhandla med de, snarare än att provocera de ännu mer. Men politiker som Barak har insett att Israel har tillräckligt med stöd. Anfaller Israel Iran, kommer Iran att slå tillbaka. Kort och gott innebär det att Tel-Aviv kommer att träffas av tusentals missiler under en enda dag. Haifa i norr klarade inte ens av 93 missiler under 34 dagar av krig. Tänk er flera tusen under en dag. Så, det enda tänkbara alternativet (för de skräckslagna sionisterna) är att USA och EU förklarar krig mot Iran, vilket kommer att resultera i att flera muslimska länder sluter upp bakom Iran.

Allt bara för att Iran inte får ha ett eget kärnprogram. Men det är inte hela sanningen, för allt handlar om Israel. Fredens fiender bryr sig inte om fred. De bryr sig om något de anser är mycket viktigare. Det är dags att folk inser det.

1) http://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-sanktioner-iran-1.1143346

2) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=147748&language=en

3) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=147913&language=en

Inga kommentarer: