Politik och mellanöstern: Den israeliska internationella domstolen

22 juli 2010

Den israeliska internationella domstolen

Klockan 20:30 lokal tid i Beirut höll Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah en presskonferens om den senaste tidens utveckling i Libanon och i Mellanöstern. Detta skrev jag om i måndags den 19:e juli. Nasrallah ville undvika att bli citerad i efterhand, vilket motiverade presskonferensen. Han uppmanade till lugn i landet. Många libaneser har blivit rädda efter flera rykten om kommande krig. Men Nasrallah anser som vanligt att det inte spelar någon roll om det blir krig. Hizbollah är kapabel att försvara Libanon. Bara Israel förlorar i framtida krig.

Massmedierna i Libanon domineras miljardärer från den privata sektorn. De flesta TV-, och radiokanaler ägs av privatpersoner som oftast är politiska figurer eller äger oljefält eller något liknande. Många ägare är av saudisk nationalitet, och saudierna verkar vara i ett tidigare icke-omtalat krig med Hizbollah.

Sayyed Hassan Nasrallah uttryckte sig också om den internationella domstolen STL (Special Tribunal for Lebanon), vilket han anser kontrolleras av Israel. STL har aldrig tagit hänsyn till Israel i fallet Rafik al-Hariri, utan enbart till Syrien och Hizbollah. STL har blivit politiserat och används bara för att destabilisera Libanon. Massmedierna spär på rädslan.

Den amerikanska ambassadören i Libanon, Michele Sisson kan komma att ersättas snart. En kandidat är Maura Connelly som gjort som sina föregångare och kritiserat Hizbollah. Connelly anser att Hizbollah destabiliserar Libanon och har anmärkt sig på organisationens kritik av USA:s militära stöd till landet. Det militära stödet består i princip enbart av begagnade Humvee bepansrade bilar och reservdelar. Med tanke på USA:s ganska övertygande lovord om att "skydda" Libanon förväntar man ju sig mer. Därför förstår jag Hizbollahs kritik. Vad är meningen med att försöka lura libaneserna om att man är "vänner" när USA samtidigt donerar mellan 3 och 5 miljarder dollar till Israel, vilket är en fiende till Libanon? Är det inte enklare att låta bli att skicka lovord till libaneserna?

Efter 34-dagars kriget sommaren 2006 skickade Saudi Arabien Fatah al-Islam till Nahr al-Bared. Det var år 2007. Året därpå var samma Saudi Arabien igång att starta ett nytt inbördeskrig i landet, då Saad al-Hariris koalition anställde ett större antal arbetslösa och lät de angripa både soldater och civila i centrala Beirut. Konflikterna 2007 och 2008 var väldigt våldsamma. Under 2009 trappades konflikten mellan Israel och Libanon upp ytterligare, men då handlade det om vem som "äger" rätten Hoummus. Dessutom var den tyska tidningen Der Spiegel fullt upptagen med att anklaga Hizbollah för en rad brott. Nu när domstolen STL är på väg att börja åtala folk (äntligen!) verkar israelerna sprida rykten om att Hizbollah kommer att åka dit. Det har lett till att många som arbetar med ärendet avsagt sig. Al-Manar har räknat ihop totalt 9 avhoppare från STL, och de misstänker att det beror på politiseringen av den domstolen.

Jag kan faktiskt helt seriöst påstå att kriget sommaren 2006 aldrig tog slut. Faktiskt har båda länderna varit i krigstillstånd sedan våren 1948, då staten Israel utropades. Många människor har för sig att krigstillstånd gäller så länge vapen avfyras. Men det finns även politiska vapen, anser jag. Det senaste vapnet är just STL. Det tvingade Hizbollahs ledare lugna ner situationen i sitt eget land. Egentligen vet alla människor i Mellanöstern att Israel snart anfaller Libanon, Syrien och Iran. Kanske även Gaza-remsan. Med tanke på att Israel startar ett flerfrontskrig och möter ett starkt Iran i nästa krig kan man lugnt påstå att israelerna inte har någon chans. Även om de får hjälp från USA, EU, Kina och Ryssland. Bara Iran har 20 miljoner reservister som på allvar har tröttnat på att deras grannar bombarderas av "demokratiska och frihetsälskande" nationer varje dag. Det är nog nu. Det är den muslimska världen som är den nuvarande supermakten i världen. Men ändå finns det de som blir rädda. Det måste bero på att sionisternas propaganda delvis fungerar. Men tydligen fungerar det inte på de personer deras soldater kommer att möta på slagfälten.

Sayyed Hassan Nasrallah visade ett lugn som jag och majoriteten av världens muslimer förväntar sig från en ledare och från en soldat. För oss spelar det inte längre någon roll hur mycket massmedierna än försöker skrämmas. Som Nasrallah sa; "Vi vet att vi har rätt och vi vet att vi inte gjort något fel. Det är vår fiende som begår fel. Varför vara rädd då?"

Att STL kontrolleras av Israelkramande extremister bör inte förvåna någon. Jag ska inte behöva påminna mina läsare igen att Iran utsätts för sanktioner för kärnvapen som inte existerar medan Israel slipper sanktioner trots att de har kärnvapen. Det är en sådan värld vi lever i. Men under den stekheta sommaren för 4 år sedan var det dessa "mäktiga" sionister som åkte på storstryk. Hizbollah, Libanon och den muslimska världen har firat den Gudomliga segern sedan dess. Fler segrar väntas.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=147423&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=147293&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=147281&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=147130&language=en

Inga kommentarer: