Politik och mellanöstern: Kampen mot burkan

14 juli 2010

Kampen mot burkan

I Frankrike är man idag bara ett steg ifrån en lag som kriminaliserar burkan. Nu måste senaten rösta om huruvida förbudet av burkor ska gälla eller inte. Med tanke på islamofobins makter får man räkna med att lagen går igenom.[1] Efter att nationalförsamlingen röstade igenom lagen igår började det norska Fremskrittspartiet tala om ett förbud av burkan. En av partiets politiker har uttryckt sig om burkan, vilket förklarar okunskapen om det klädvalet och Islam:

"Jag vägrar tro att folk vill klä sig i sådana kläder. Det är obekvämt och stigmatiserande, säger han till VG."[2] (Citat - Per Willy Amundsen)


En våg av icke-tolerans och okunskap sprider sig i Europa. Numera har man rätt att anta att muslimska kvinnor "inte vill" bära slöja. Sådant kommer man tydligen undan med. Nu när man ändå "försvarar yttrandefriheten" vilket många islamofober säger sig göra, är det inte helt rätt att anta att dessa också tänker stötta de som hedrar ayatollah Fadlallah, som avled nyligen? Jag har redan skrivit om de som kritiserats bara för att ha hedrat ayatollah Fadlallah. Var är yttrandefriheten? Inte här i alla fall..

1) http://www.svd.se/nyheter/utrikes/franskt-forbud-mot-heltackande-sloja_4988499.svd

2) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7463240.ab

9 kommentarer:

Emelie sa...

Hah, då kan de väl kriminalisera vinterklädsel, då mössa och halsduk mycket väl kan täcka majoriteten av ansiktets yta, och också vara påtvingat av föräldrar.

Täckande som täckande? I Belgien tydligen så, då borde mössa och halsduk också vara olagligt. Det är nästan så man vill testa.

Björn Nilsson sa...

"Slöja" och "burka" är väl inte samma sak? Det som folk numera kallar slöjor tycker jag påminner om de schalar som många kvinnor hade i Sverige för bara några årtionden sedan. Och går vi tillbaka hundra år hade nästan alla kvinnor i Sverige sådant på huvudet.

Burkaförbud är dumt om man tycker att folk skall få vara klädda som de vill, men ur den synpunkten är burkatvång eller klädtvång över huvud taget dumt också. Både de som är för respektive emot verkar agera ur ett maktperspektiv. Majoriteten i franska nationalförsamlingen går samma väg som de skäggiga gubbarna i Iran, Saudiarabien och andra länder. Trots att de verkar ha totalt motsatta åsikter är de på samma linje.

Ibrahim sa...

Emelie, jag förstår inte vad du menar. Varför skulle man vilja förbjuda mössa och halsduk? Man tar på sig en massa kläder på vintern för att det är så kallt. Man vill ju varken frysa ihjäl eller bli förkyld. Burka har inget mer att klä sig varmt att göra. Burkan är en kulturell symbol som på senare tid blivit förknippad med Islam just för att många muslimska kvinnor anammat den.

Nej Björn, slöja och burka är inte exakt samma sak. Men ordet slöja omfattar alla typer av hårtäckande klädplagg om jag inte misstar mig. Alla former av tvång är strikt förbjudet enligt svensk lag och även enligt Sharia lagarna. Därmed begår även klädpolisen i Iran fel. Det som är mest skrämmande här hemma är att muslimer är i minoritet och inte representeras i politiken. De får inte sina röster hörda heller. Så, här i Europa är det politikerna och massmedierna som för muslimernas talan, till muslimernas nackdel.

Anonym sa...

När vi ändå är igång..förbjud cykelhjälmar som sitter för långt ner på pannan kombinerat med stora solglasögon. Denna utstyrsel skymmer ju hela ansiktet.

Ibrahim sa...

Vad sägs om att lägga ner förbuds-hysterin istället?

Iyad sa...

Niqab har alltid varit en del av Islam Ibrahim. De första som hade Niqab var Profetens egna fruar.

Ibrahim sa...

Jag talade om burkan. Niqab täcker inte ansiktet. Det gör däremot burkan.

Iyad sa...

Du menar ögonen? Niqab täcker hela ansiktet förutom ögonen...

Ibrahim sa...

Det finns heltäckande slöja som inte täcker ansiktet. Hade för mig att det där var niqab.