Politik och mellanöstern: Ayatollah Fadlallahs bortgång en stor förlust för den muslimska världen

08 juli 2010

Ayatollah Fadlallahs bortgång en stor förlust för den muslimska världen

I helgen avled den ende libanesiske ayatollan, Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah efter en inre hjärnblödning. På många håll i världen är han okänd, men i den muslimska världen är han en av de mest älskade ledare i modern tid. Fadlallah var en s.k. Marja'a, innehavande den högsta positionen i Islam för världens shiamuslimer. Det finns omkring 50-100 andra Marja'a runt om i världen. Medan sunnimuslimer helst följer Kalifater, följer shiamuslimer en Marja'a. Och de får välja vem de vill följa.

Ayatollah Fadlallah spelade dock en större roll i Libanon och i Mellanöstern. Han stöttade motståndet mot den israeliska terrorn och fördömde ockupationsregimen i söder. Han arbetade också hårt för att föra de kristna och muslimer samman under och efter inbördeskriget 1975-90. Han är så populär att många kristna deltog i ceremonierna. Endast maroniternas ledare Sfeir Nasrallah valde att inte delta i ceremonierna, vilket han fått mycket kritik för.

Trots sitt gedigna arbete för Libanons framtid terrorstämplades ayatollah Fadlallah av USA. Jodå, Benjamin Netanyahu, Ehud Barak, Ariel Sharon och Avigdor Lieberman terrorstämplar man inte, trots att de mördat tusentals oskyldiga människor. Det är en sådan värld vi lever i. De goda dör i tysthet medan de kriminella får fortsätta med sina kriminella dåd i samma tysthet...

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=145272&language=en

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hizbollahs-andlige-ledare-dod-1.1132693

2 kommentarer:

Unknown sa...

En mkt bra och kortfattad bild du gav där broder.

Finns väldigt mycket att lära utav Ayatollah Fadlallah både för muslimer och icke-muslimer.

Ibrahim sa...

Tack.

Jag håller med. Ayatollah Sayyed Fadlallah följde profeten Muhammeds (frid över honom) väg. Han visade vägen för hur man ska bete sig som muslim, gentemot sig själv och mot andra människor.