Politik och mellanöstern: Haaretz: STL kommer att starta en politisk kris i Libanon

19 juli 2010

Haaretz: STL kommer att starta en politisk kris i Libanon

Den israeliska tidningen Haaretz har återigen valt att försöka förutse framtiden. Al-Manar som ofta följer Haaretz i detalj skriver att den israeliska tidningen förutser en ny politisk kris i Libanon någon gång i september i år. STL (Special Tribunal for Lebanon) förväntas då lägga skulden på Hizbollah för mordet på Rafik al-Hariri i februari 2005. Något som Haaretz tror kommer att fälla den nuvarande regeringen som tog hela 5 månader att bilda.

Israeliska politiker och generaler har tidigare varnat om en konflikt någon gång i september, men också sagt att de inte vill ha ett krig. Men de har försökt starta inbördes konflikter i Libanon genom att sprida lögner. STL har tidigare använts av israelerna för att skuldbelägga Hizbollah och provocera Saad al-Hariris 14:e mars koalition. De allra flesta libaneserna är övertygade om att STL kontrolleras av israeliska intressen, då tribunalen inte har kunnat åtala någon på mer än 5 år. Hade Syrien verkligen legat bakom mordet på Rafik al-Hariri hade STL förmodligen åtalat någon inom 6 månader, d.v.s under slutet av 2005.

Syrien tvingades av omvärlden dra tillbaka sina omkring 29.000 soldater från Libanon i april 2005. Kort efter bombdådet i februari trädde Rafik al-Hariris son Saad al-Hariri upp för första gången. Därefter bildade Saad det 14:e mars blocket som motpol mot Hizbollah. Pengar och stöd fick det nya blocket från Saudi Arabien. Efter drygt 4 år av politisk kris lyckades 14:e mars blocket uppnå en överenskommelse med Hizbollahs och FPM:s (Free Patriotic Movement) 8:e mars blocket i november ifjol. Efter den historiska överenskommelsen har situationen i Libanon förbättrats avsevärt.

Under 2009 slog Libanon ett nytt rekord. Omkring 2 miljoner människor turistade i landet under hela året. Med tanke på att Libanons befolkning ligger på 4 miljoner är det en imponerande siffra. Förväntningar finns på att år 2010 ska erbjuda en ännu högre siffra.

Samtidigt planerar staten Israel ett nytt krig. Det nya kriget omfattar hela Mellanöstern, i synnerhet Iran. Men både USA och Israel ser Hizbollah som ett växande hot. Hizbollah lyckades pulverisera den israeliska armén under kriget sommaren 2006. Bara 4 år senare tror man att Hizbollah är 5 gånger starkare än under det senaste kriget. Då sionisterna blir allt mer desperata inför Irans växande inflytande i den muslimska världen ser de inget annat val än att angripa landet. Och då Hizbollah har satt upp sina egna flaggor bara meter från ockuperade Palestina, tvingas israelerna starta ett regionalt krig om det så skulle behövas. Men först behöver Israel garantier från USA och EU. De söker även hjälp från Ryssland, Kina och Indien. Som det ser ut idag är Hizbollahs politiska och militära suveränitet det enda hindret till ett tredje världskrig.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=146953&language=en

Inga kommentarer: