Politik och mellanöstern: Att få tillbaka sitt eget land på villkor

19 oktober 2008

Att få tillbaka sitt eget land på villkor

Mellan åren 1967 och 1973 var läget i ockuperade Palestina och runt omkring riktigt spänt. Alla väntade på att nya krig skulle bryta ut. Så småningom fick Egypten tillbaka Sinai-halvön, men på ett antal villkor. Egypten får t.ex inte ha fler än 500 soldater på halvön.

Ett annat område som togs av israelerna är Golan-höjder, ett bergigt område som tillhör Syrien. Syrierna har inte försökt ta tillbaka området med våld sen dess.

I ett ytterligare försök har president Bush gett Syrien chansen att få tillbaka området, men på ett villkor, och det är att överge all samarbete med Iran. Ett ultimatum, eller bara ett hån?
Jag finner det hela roligt. Jag menar, vill Syrien verkligen ta tillbaka området är det bara att promenera in och slå skiten ur de israeliska soldaterna som befinner sig där. Så svårt är det inte. Hizbollah lyckades göra så under 33-dagars kriget 2006. Militärt sett är Syrien starkare än Hizbollah.

Så, varför överge samarbetet med Iran när man kan ta tillbaka området själv? Iran och Syrien är bra vänner, och USA kan inte ta Irans plats. Särskilt inte när den amerikanska imperiet sviktar.

Den där Bush kan verkligen vara rolig ibland.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=60360&language=en

Inga kommentarer: