Politik och mellanöstern: Slarvig supermakt?

27 oktober 2008

Slarvig supermakt?

De senaste månaderna har amerikansk militär dödat hundratals civila i provocerande angrepp på pakistansk mark. Trots att Pakistan krävt ett stopp har de amerikanska generalerna vägrat sluta föra våld mot civila i Pakistan.

Igår kväll angreps en byggnad som var under konstruktion i östra Syrien, 8 km från gränsen till Irak. USA har tidigare påstått att Syrien hjälper "terrorister" i Irak med vapen och fria passage mellan länderna. Men det finns inga riktiga bevis.

Vad som händer här är att den amerikanska militären utökar sina militära insatser och har börjat angripa folk i de länder som president Bush inte officiellt förklarat krig mot. Och offren är civila och oskyldiga människor. Varför?

USA har länge setts som ett imperialistiskt land som skiter i andra människor. Man gick in i Vietnamn och mördade 3 miljoner människor. Varför? Jo, USA ville inte att kommunismen skulle nå dit. Senare gick man in i Kuwait-kriget, som man själva startade från första början och det resulterade bara i fler dödsoffer och sämre förhållanden mellan länderna i mellanöstern.

År 1982, strax efter israelernas invasion av Libanon valde USA helt plötsligt att skicka trupper till Libanon "i syfte för att stoppa inbördeskriget" i landet, som just då hade hållit på i 7 år. Israelernas invasion, plus USA:s landsättning med tusentals trupper utan Libanons godkännande sågs som ett imperialistiskt invasion av landet. Det förklarar angreppet mot den amerikanska basen utanför Beirut året därpå, då 241 amerikanska soldater dödades i en självmordsbombning.

Just nu jobbar israelerna och syrierna på en eventuell fredslösning, men ett krav som israelerna ställde för att möjliggöra fred mellan länderna är att Syrien helt och hållet bryter banden med Iran, Hizbollah och Hamas. Israelerna försökte "muta" Syrien med att ge tillbaka Golan-höjderna, vilket inte riktigt fungerade. Så gårdagens attack kanske är en aggressivare form av en "muta", kanske något mer som ett hot. Kanske vill dessa makthavare som inte syns skapa ännu mer kaos och ännu mer krigsvilja i mellanöstern för att sätta regionen i en svårare situation. Angreppet mot Syrien var inget misstag, det var välplanerat. Det var inte bara att slå till och sen fly, en helikopter landade och ett antal soldater hoppade ut och skjöt på folk i ca 15 minuter.

Inga kommentarer: