Politik och mellanöstern: Tråkiga nyheter?

29 oktober 2008

Tråkiga nyheter?

Är lite förvånad över hur tyst det har varit i tidningarna om mötet mellan Hizbollahs ledare och Saad al-Hariri. De båda frontfigurer från två olika partier höll ett möte tidigare i veckan, som har gett bra resultat. Alla parter är glada och nöjda, och förhoppningsvis förhindrar detta framtida konflikter mellan landets partier och religiösa grupper.

I somras bröt en mindre krig ut mellan oppositionen och Saad al-Hariris al-Musta'bal. Två dagar senare tog oppositionen kontrollen över Beirut, som snabbt överlämnades till landets armé. Efter en vecka tog oppositionen kontrollen över flera mindre städer och byar utanför Beirut och i centrala Libanon. Al-Musta'bal och Jumblatts egna PSP milisgrupp fortsatte föra våld mot civila och soldater i norra Libanon i ett par veckor till.

Men sen tog det slut, Saad al-Hariri och Walid Jumblatt målades ut som jubelidioter, och oppositionen med Michel Aoun som frontfigur blev bara mer populär i Libanon och i arabvärlden.

Som tur har allt fler pro-amerikanska politiker i Libanon slutat med sina usla politik, och gått över till oppositionen. De senaste månaderna har Libanon gått igenom mycket. Landet har fått en ny president och hämtat hem alla libanesiska fångar från de israeliska fängelserna. Dessutom har landets armé ökat pressen på al-qaidisterna i norra delen av landet, och utöver det ingår Libanon och Syrien i nära samarbete idag.

Det går så bra för Libanon att USA vägrar beväpna landets armé med moderna vapen, för israelerna tror att dessa vapen senare hamnar i Hizbollahs händer. Om detta är sant vet ingen, men om det är sant är det bra för Libanon. Ett samarbete mellan Hizbollah och armén innebär ett bra försvar för landet.
Efter att USA vägrat Libanon rätten att ha moderna vapen och ett fungerande försvar sa Sayyed Hassan Nasrallah att det kanske är bäst om man istället köper vapen på den svarta marknaden.

Tydligen är många länder, särskilt här i väst rädda för att ett starkt Libanon inte kan invaderas av terroristregimen Israel.

Hur som helst, jag misstänker att västerländska medier gillar enbart dåliga nyheter. Väldigt få verkar vara intresserade nu när det går bra för Libanon. När al-Musta'bal skjöt mot civila klagade alla på Hizbollah. Nu när det går bra för Libanon får ingen ens veta att allt går bra.
Hade Hizbollah passerat gränsen mot det ockuperade Palestina och kidnappat en israelit hade nyheten hamnat på förstasidan på varenda tidning. Det hände för två år sen, och det skulle kunna hända igen. Men för några veckor sen gick några israeliska soldater in i Libanon och kidnappade en man. Ingen brydde sig.
Israel har brytit mot resolution 1701 snart 3000 gånger. Fortfarande bryr sig ingen.

Det är tråkigt att det är så.

Inga kommentarer: