Politik och mellanöstern: Dubbelmoral

03 oktober 2008

Dubbelmoral

Iran säger sig vilja utveckla civil kärnkraft för civilt bruk, alltså m.a.o bygga kärnreaktorer för att möta det ökade behovet av energi i landet. Trots det upplever Iran sanktioner som anses vara de värsta i modern tid. Och ständigt öser FN och USA på nya och ännu hårdare sanktioner mot Iran, bara för att vissa ledare "misstänker att Iran bygger kärnvapen för att spränga Israel och alla andra i luften". Oftast har misstankar en grund och kan backas upp, men ibland kan man bara skratta åt de. För jag tror att alla förstår hur mycket skit Iran skulle kunna få om de verkligen sprängde upp ett annat land...med kärnvapen. Efter alla dessa år av anti-kärnvapenkampanjer ger ju sitt resultat. Att använda kärnvapen mot ett annat land är m.a.o politiskt självmord, och det har Irans ledare verkligen inte råd med.

Igår presenterades ett nytt samarbete mellan USA och Indien. Samarbetet går ut på att USA säljer material och kärnbränsle till Indien för att "Indien ska möta det ökade behovet av energi". Indien planerar att bygga fler kärnkraftverk sägs det. Men det finns ett problem. Indien har inte skrivit på icke-spridningsavtalet, vilket är ett krav för det landet som vill ha kärnkraftverk. Eftersom kärnkraftverk producerar kärnbränsle som efter modifieringar kan användas igen innebär det ju att det kärnbränslet fortfarande är starkt radioaktiv och kan användas till kärnvapen. Israel misstänks ha 300 kärnvapen, de flesta byggda av israelerna. Men Israel har en enda reaktor på 40 MW, vilket ger ca 10 bomber på några megaton per år. Indiens reaktorer är lite nyare och starkare, så det blir många bomber.

Jag påstår inte att Indien bygger kärnvapen, men det här samarbetet kan leda till att kärnvapen kan spridas ännu mer. Så det minsta man kan begära är att Indien skriver på icke-spridningsavtalet, och utöver det minska trycket på Iran. Iran har börjat vissa samarbetsvilja. De vill fortsätta utveckla kärnteknologin, men de kan tänka sig kompromissa lite.

Slutar man behandla Iran som en ond stat blir det även lättare att skapa fred i världen. Det skulle försvaga terroristerna/extremisternas ställning och det skulle även skapa gemenskap mellan dussintals länder.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1822755.svd

2 kommentarer:

Anonym sa...

Iran ÄR en stat som styrs av en ond ideologi - jihadistisk islam. Om de skaffar kärnvepen kommer de att använda dem, därför får inte Iran skaffa kärnvapen. Islam är som en aggressiv tonåring utan uppfostran, sätter man inte stopp för islam, som varit en aggressiv ideologi sedan Muhammed (han massakrerade judarna i Khaibar, plundrade och våldtog i Allahs namn) så kommer islam att sätta hela världen i brand. Muslimer gör sig själva och världen en bra och god handling i att överge denna hatets ideologi. Islam är inte religion - det är rent hat mot allt och alla som inte är muslimer.

Ibrahim sa...

Med tanke på all "iran-hets" kan iranierna inte atombomba ett annat land. Det skulle starta ett globalt krig mot Iran. Skulle inte se bra ut för Irans ledare...
Islam är en fredlig religion, jag ger dig rådet att inte söka information om Islam på internet. Islam har många fiender, och dessa fienderna använder sig bara av hat. Det är de som krigar mot Islam, mest genom att lura ungdomar till att hata muslimer.
Profeten Muhammed upplyste människor om 'Bokens folk' och la grunden till de kommande 1000 åren av gemenskap mellan muslimer, kristna och judar. Khaibar var en mindre stad kontrollerad av ledare som ville mörda profeten och muslimerna. De som överlevde anfallet mot Khaibar är faktiskt förfäderna till anti-islamisterna idag.