Politik och mellanöstern: Ännu en gång förklarar USA krig mot Islam

07 september 2010

Ännu en gång förklarar USA krig mot Islam

På lördag den 11:e september kommer många minnesceremonier att hållas för offren för den fruktansvärda attacken för 9 år sedan. Men en kyrka i delstaten Florida planerar att ha ett bokbål då och bränna exemplar av Koranen i stället. Den libanesiska tidningen al-Manar rapporterar att amerikanska befälhavare i Afghanistan är oroliga inför bokbålen.[1]

Det kan framstå som att den amerikanska offentligheten inte gillar utvecklingen. Folk kanske är rädda för repressalier. Som jag förklarade i artikeln "Al-Qaidas deltagande i kriget mot Islam" den 4:e september kommer det aldrig att hända. Det finns ingen grupp i hela världen som kommer att hämnas på den galne amerikanske pastorn. I stället kommer sannolikt ytterligare tiotals muslimer att mördas av al-Qaida på lördagen, såsom det har varit de senaste åren.

Det som dock slår mig mest är Vita husets ignorans av den planerade bokbålen. President Obama säger sig vilja reparera relationerna mellan USA och den muslimska världen. Nyheten om att en amerikan tänker bränna exemplar av Koranen bör trigga en stark motreaktion från Vita huset, kanske t.o.m. med att man griper pastorn.

Ponera nu att en moské i Iran planerade att bränna exemplar av Bibeln. Hur hade den kristna världen och västvärlden reagerat? Inte med samma ignorans och apati i alla fall...

En sak är klar dock. Kyrkan i Florida har planerat bokbålet i ett tag nu. Västvärlden verkar vara snabb med att fördöma Iran och andra aktörer som står i vägen. Men när någon planerar att kränka Islam och världens muslimer (eller redan har gjort det) är det en helt annan femma. Detta stannar inte bara vid kränkning, utan med en krigsförklaring. Idag protesterar muslimer mot bokbålet på ett intellektuellt sätt. Men på söndagen kanske al-Qaida väljer att "hämnas" bokbålet genom att slakta flera hundra muslimer till.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=153175&language=en

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Nyheten om att en amerikan tänker bränna exemplar av Koranen bör trigga en stark motreaktion från Vita huset, kanske t.o.m. med att man griper pastorn."

Om du läser lite om yttrandefriheten i USA så förstår du varför Vita huset inte kan reagera.

"Ponera nu att en moské i Iran planerade att bränna exemplar av Bibeln. Hur hade den kristna världen och västvärlden reagerat? Inte med samma ignorans och apati i alla fall..."

Inte i Iran, men i Sydafrika ville en muslim bränna Biblar. Har du sett några reaktioner angående detta i västvärlden eller i den kristna världen? Den som för övrigt protesterade var en annan muslim. Om detta kan du läsa mer här: http://www.abc.net.au/news/stories/2010/09/11/3009229.htm?section=justin

"Ännu en gång förklarar USA krig mot Islam". En pastor för en församling med ca 50 personer är inte hela USA. Det finns även galna imamer som tycker att våldtäkter är något som är offrens fel helt och hållet. Hur skulle det låta om jag baserat på sådana uttalanden skulle påstå att muslimer förklarar krig mot kvinnor?

Det har funnits, finns och kommer alltid att finnas galna pastorer, imamer, rabbiner osv...Det mest tragiska är dock om man börjar ta dessa ensamma galningar som representaner för hela gruppen.

Ibrahim sa...

I ingressen till nyhetsartikeln du länkade hit står det: "A South African court has blocked a Muslim businessman's plan to burn Bibles in response to a Florida pastor's threat to burn the Koran, the lawyer who brought the case said.".

Alltså var den planerade Bibelbränningen i sig en motreaktion mot Terry Jones planer på att bränna exemplar av Koranen. Att västvärlden till synes ignorerade detta bevisar återigen att västerlänningar har glömt bort sin religion, och ersatt den med något helt annat.

Det finns ingen yttrandefrihet någonstans. Det ordet är vilseledande. En stat förbehåller sig ALLTID rätten att kväva oppositionella röster, särskilt mot de som anses störa "säkerheten". Så är det i terrorismens dagar.

Dessutom var Vita huset tyst i frågan tills på fredagen, alltså dagen innan det planerade bokbålen. Terry Jones har planerat det i flera månader. Varför väntade man så länge med att kritisera honom?

Anonym sa...

...Och brännande av Koranen var en motreaktion mot moskébygget nära Ground Zero, som kanske den i sin tur också var en motreaktion mot något osv. En dum handling blir inte bra eller rättvis även fast den skulle vara menad som motreaktion.

"Att västvärlden till synes ignorerade detta bevisar återigen att västerlänningar har glömt bort sin religion, och ersatt den med något helt annat."

Lite tidigare skrev du: "Hur hade den kristna världen och västvärlden reagerat? Inte med samma ignorans och apati i alla fall..."

Så: Först tror du att västvärlden och kristna världen INTE hade reagerat med ignorans och apati om någon hade hotat med Bibelbränning. Sen när det existerar ett faktiskt fall av Bibelbränningshot och reaktionen har varit just apati och ignorans vänder du det mot västvärlden och kristna världen och säger att reaktionen bevisar att folk har glömt bort sin religion. Hur tycker du att den kristna världen och västvärlden ska reagera för att du ska bli nöjd?

"Det finns ingen yttrandefrihet någonstans."

Du har rätt i att absolut yttrandefrihet inte existerar någonstans. Däremot är gränserna för yttrandefriheten i USA sådana att Vita huset omöjligen kan gripa pastorn i fråga utan att begå brott mot landets yttrandefrihetslagstiftning.

"Terry Jones har planerat det i flera månader. Varför väntade man så länge med att kritisera honom?"

Vore lite löjligt om Vita huset kommenterade något som en pastor för en församling för 50 personer har sagt. Att de kommenterade överhuvudtaget beror nog på att det planerade bokbålet blev en världsnyhet.

Tycker du förresten att om en iransk imam på en moské med 50 personer hotade med Bibelbränning vore det rättvist att skriva att "ännu en gång förklarar Iran krig mot kristendomen" och sen kräva att Ahmadinejad skulle fördöma imamens planer och dessutom gripa personen?

Ibrahim sa...

Västvärlden och den kristna världen är inte samma sak, även om du tror så. Dock försöker väst fortfarande representera kristendom, även i andra delar av världen. Ta t.ex. missionärerna i Afrika som ett exempel här. Trots det kan väst inte representera kristendomen, då de förespråkar ateism och liberalism.

Vita huset har gång på gång låtit bomba civila mål även i de länder de inte ockuperar, som Pakistan och Somalia, detta p.g.a. vad ett fåtal har gjort (läs al-Qaida). Obama envisas med att hans land inte är i krig med Islam, och med tanke på skepticismen i den muslimska världen är det rekommenderat att man tar krafttag mot psykopater som Terry Jones. Vi lever i en värld där muslimer inte längre tänker hålla tyst. Så det är bäst att agera, och inte bara snacka.

På din sista fråga skulle jag svara ja. Även Iran, liksom alla länder, har ett ansvar att sätta dit provokatörer och krigshetsare.

Anonym sa...

“Västvärlden och den kristna världen är inte samma sak, även om du tror så.”

Det är inte det jag tror. Det jag skrev var menat som en kommentar till att du skrev först att den kristna världen OCH västvärlden inte hade reagerat med ignorans och apati ifall någon hade hotat bränna Biblar…men att du sen när någon hotade med Bibelbrännande och reaktionen var, emot din tidigare gissning, just ignorans och apati inte ville ta tillbaka det du hade skrivit innan och erkänna att du hade haft fel, utan vände den apatiska reaktionen till något som stödjer något annat du tycker.

”Även Iran, liksom alla länder, har ett ansvar att sätta dit provokatörer och krigshetsare.”

Det vore ganska tråkigt om ensamma galningar får sätta agendan för (internationell) politik. Till slut skulle politiker inte ha tid att göra något annat än att kommentera betydelselösa personernas ord och handlingar som någon religiös, sexuell, etnisk, kulturell, språklig grupp någonstans i världen tycker är förolämpande

Ibrahim sa...

Den kristna världen är fortfarande inte lika med västvärlden. Att de kristna reagerade mot planerna att bränna Bibeln betyder inte att västvärlden gjorde detsamma, för det gjorde den inte. De kritiserade visserligen en motreaktion. Men när Jesus hånas är kritikerna rätt så tysta.

Det är ju som du säger, att det redan är ett fåtal personer som styr världen. De är rätt snabba med att fördöma människor som president Ahmadinejad och palestinska motståndsmän. Det är ju det enda de gör, för deras politik är redan formad av en maktelit i förväg.