Politik och mellanöstern: Sekteristiskt våld hotar när västvänliga politiker döljer sina brott

18 september 2010

Sekteristiskt våld hotar när västvänliga politiker döljer sina brott

En av de felaktigt fängslade generalerna för mordet på den förre premiärministern Rafik al-Hariri, Jamil as-Sayyed, har orsakat en proteststorm mot den nuvarande premiärministern Saad al-Hariri, sonen till den mördade ledaren. As-Sayyed avslöjade tidigare att flertalet västvänliga politiker i Libanon deltog i förfalskningen av bevis som senare användes mot Syrien. As-Sayyed och flera andra högt uppsatta personer inom armén och säkerhetstjänsten ISF greps strax efter bombdådet i februari 2005 i Beirut.

Efter flera år släpptes samtliga misstänkta och utredningarna lades på is. As-Sayyed menar att medbrottslingarna fortsatte att dölja bevis. Det främsta problemet är några vittnen som gav felaktig information, vilket ledde till att bl.a. As-Sayyed greps. Det är dessa falska vittnen som allt fler libaneser vill ska utredas. Detta blev allt mer akut efter att rykten spreds om att Samir Geagea's parti, Libanesiska Styrkor, försökte skaffa asyl till en av de falska vittnena i Frankrike.

Kritiker menar nu att medbrottslingarna till mordet på Rafik al-Hariri försöker starta ett nytt inbördeskrig i landet genom att anklaga olika religiösa grupper. Exempelvis Hizbollah har blivit anklagad för att angripa Saad al-Hariri enbart för att han är sunnimuslim. Hizbollah har riktat skarp kritik mot dessa sekteristiska krigsförklaringar.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=154592&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=154583&language=en

13 kommentarer:

Anonym sa...

Till inlägget bör du även tillägga att beväpnade hizbollahmänn stormade flygplatsens vip-terminal, i och med major generalens ankomst. Men det är nog oviktigt då blogg innehavaren ställer sig bakom de destruktiva krafterna i landet.

Ibrahim sa...

Trevligt med folk som slänger ur sig påståenden utan att basera de på någon fakta. Du vet väl att denna general satt i fängelse i nästan 4 år utan att ställas inför rätta? Och, du vet väl att regeringen än idag har inte bett om ursäkt? Jag hoppas att du åtminstone vet att chefsåklagaren Said Mirza valde att kalla honom till domstol utan att ens bry sig om att uppmärksamma de falska vittnena.

Min fråga till dig är följande - vilka anser du är de "destruktiva krafterna" i landet?

Anonym sa...

De destruktiva krafterna i Libanon är utan tvekan syrio-iranierna och dess hantlangare som påstår sig tampas mot hotet från Israel, samtidigt som man håller sina egna 'landsmän som gisslan'. Du kanske inte ser något konstigt med det, eftersom den konfessionella tillhörigheten är starkare bland Qum sympatisörerna än hos andra, lite mer progressiva människor som strävar efter ekonomisk utveckling, utökar turistsektorn och får utlands libaneser att investera. Vem vill besöka Libanon eller delar som "dahiyye" för den delen?

Denne Major-general hyste stöd för Syriens intresse i landet. Därav även misstänkt för mordet på Rafik Hariri. Då beläggen för ett åtal inte räckte till valde landets civiliserade rättssystem att släppa honom. Nu när STL återigen försöker göra något för att äntligen lösa gåtan på de mystiska morden som har drabbat landet de senaste 5 åren (endast bland dem som motsätter sig ett syriskt inflytande), finns politiska krafter som med alla möjliga medel försöker motverka denna tillblivelse, anklagat den för att vara en sionistisk konspiration med mera. Frågan är då varför? Om Hizbollah inte har något med morden att göra och själsligen vet att man är befriad från skuld, varför då motverka den oberoende tribunalen. I stället vill man uppvisa sin 'storväxta' manslem och marscherar in i flygplatsens VIP sektion likt vildhundar bara för att de äger vapen och har ett stort antal villiga knegare som är beredda att offra sitt liv på Nasrallas begäran. Om de nu så gärna vill befria Palestina från Israel, varför först befria och härja i Beirut?

Någon ursäkt förtjänar inte denne Syrier. Vill du ens veta vilka som vad delaktiga i mordet på Rafik Hariri eller ska vi fortsätta klandra Israel för precis allt som händer i landet. Här är det uppenbart att Qum anhängarna har adapterat strategier som bör jämföras med sionistpropagandan. Kan man få det mesta att verka vara en sionistisk konspiration så kommer man också undan. När ska libaneserna inse att alla politiska motsättningar i landet inte har med Israel att göra, utan till stor del, om inte störst del kommer från de destruktiva syrio-iranierna som i mer än 30 år har ställt villkoren.

Ibrahim sa...

Ursäkta mig? Hizbollah slogs faktiskt med israelerna för 4 år sen, om du inte minns? Tror du att de "låtsas" kriga mot Israel? Vilken planet föddes du på? Dessutom, det är tack vare Hizbollah och dess allierade Libanon har en fungerande ekonomi. Utan de, hade israelerna plundrat landet helt och hållet. Libanons ekonomi växte med drygt 7% under 2007. Samtidigt upplevde södra Libanon en byggboom och en ekonomisk utveckling någonstans mellan 12-15% samma år.

Dahiye har alltid utsatts för terror. Sanningen är att orten fortfarande är under konstruktion, tack vare din älskade regering som vägrar ge pengar och bygga orten. Hizbollah, Iran och andra länder som valt att bygga Dahiye är helt ensamma. Dessutom valde USA att bannlysa en byggbolag som har kontakter med Hizbollah, detta på begäran av pro-sionister i Libanon. Sionisterna VILL att Dahiye-borna ska bo i tält.

Även Rafik al-Hariri stöttade Syrien. Men bara ekonomiskt. Dessutom har STL inte kunnat åtala någon på hela 5 år. Jämför detta med hur FN lyckades åtala flera personer kort efter Balkan-kriget. Hizbollah har dessutom hjälpt STL att finna bevis, och de höll två presskonferenser i förra månaden där organisationen presenterade bevisen. Vad jag vet är att STL har skjutit upp sin slutrapport för att undersöka Hizbollahs bevis.

Angående Hizbollah vill jag påminna dig om att de stoppade rebellerna som sköt på soldater och civila i Beirut i maj 2008. Hizbollah finns i söder av en anledning, men när "israeler" härjar i Beirut är det fan att de åker dit för att rensa där borta. Vad har du förväntat dig? Dessutom har 14:e mars blocket inget som helst intresse att lyssna på vad Jamil As-Sayyed har att säga. De vägrade sitta i samma rum som honom när han släpptes fri, och be honom om ursäkt för att de anklagade honom för att ha mördat Rafik al-Hariri, vilket alla vettiga människor på denna planet Israel ligger bakom.

Om du seriöst tror att Israel inte bryr sig om vad som händer i Libanon är mitt tips att du lämnar politiken bakom dig och aldrig går tillbaka.

Anonym sa...

Antingen driver du eller så brister din logik. Menar du på att de som genererar pengar i landet är dahiye-borna som går heltäckta mitt i sommaren och bor i betongkomplex eller är de lättklädda turisterna av västerländsk karaktär som årligen återkommer för att avnjuta sommarmånaderna i sina chalets. Kriget 06 kommer sent att glömmas. Kriget ”genererade väldigt mycket för landet”, tack Hizbolla för att världens regeringar fick betala oerhörda summor för att få sina medborgare evakuerade, istället för att slösa dem på libanesiskt nöje. Det ända Libanon har, nämligen turismen, ruinerades bara för att Nasralla kände för att kidnappa några oviktiga israeliska soldater. Behöver vi ens jämföra västerländsstandard med ”syrio-iranska prima-topp maskineri”? Enligt dig är syrio-iranka att föredra. Libanesen kör mercedes, medens syrier i Libanon glider runt i sin ”Jac”, bra bilar, skaffa en!

Dahiye är ju för fan världens terrorhögkvarter nummer ett, lilla Teheran där det på var och varannan husvägg hänger bilder och div. bakåtsträvande iranska helgon i form av Khomeini m.fl. Tack vare ”min regering” som du väljer att kalla det har landet åter kunnat byggts upp efter 15 års inbördeskrig samt efter ’Hassonas’ nervkollaps -06. Vi har även generöst sett till att bygga det ni förlorade. Men barnen är inte nöjda, de vill ha mer kulor så att de kan användas mot sin egen befolkning, samtidigt som man ska ”befria Palestina”. Att kalla regeringstrogna för pro-sionister är som att döpa sig själv till Quisling. Man ger er fingret och ni tar handen helt enkelt. Tur som fan att vi inte fick in Iranska arkitekter och ingenjörer, byggnaden hade nog inte överlevt lätta regnskurar. Dahiye invånarna bor ju redan i dessa tält. Hizbolla och dess följeslagare är narkotika försäljande pöbel som samarbetar med världskända banditer ur Jaafar-klanen.

Rafik Hariri utnyttjade billig syrisk arbetskraft för att bygga upp landet. Smart drag där, samtidigt som han investerade i landet. Det ska han ha ett stort tack för, annars hade nog rubbet sett ut som Dahiye. Det går inte att jämföra Balkan med Libanon, geopolitiskt helt olika. Vad bevisar att det faktiskt är israeliska UAV, kan lika gärna ha varit ”made in Iran” UAVs. STL ska ha ett stort tack för att de strävar efter rättvisa och försöker komma förövarna på spåren, men vissa som hizbolla, försöker göra allt i sin makt för att underminera tribunalens ställning för man vet redan i förväg att bevisen slutligen kommer att peka på dem.

-Stoppade rebellerna, driver du?

Kan lova dig att Hizbolla inte utgör något hot för Israel. Om de nu så känner för att gå in i Libanon imorgon och rensa upp bland Hizbolla eller bland någon annan för den delen, gör de det utan större problem på samma sätt som gjorde mot PLO 82. Israel har skydd bakom demokratin och lyckas kamoufleras bakom strävandet av västerländska normer i en region där Islam utmålas som något primitivt, så berättigas även slakt av oskyldiga, tyvärr! Nu är frågan, varför strävar du efter att skapa fitna mellan landets muslimer? På din blogg har du flertalet gånger försökt sprida falsk propaganda om att 14 mars rörelsen skulle vara en pro-sionistisk rörelse, samtidigt som du håller tillbaka vissa akter utförda av 8 mars och skildrar dem som felfria helgon. Har inte vi fått nog av krig och förödelse. Istället bör vi blicka mot ett broderligt samarbete då ett framtida krig mot Israel är oundvikligt.

Ibrahim sa...

Faktiskt, de flesta som besöker Libanon är libaneser som bor utomlands. Och dessa kommer att besöka sitt land oavsett vad, fast i krig minskar turismen. Dessutom avslöjade frilansjournalisten Seymour Hersh att Israel och USA planerade ett krig mot Libanon redan i början av 2006. Planen var att starta ett krig någon gång under Ramadan samma år, dvs under september-oktober. Hizbollah hann före och eliminerade Israels chans till överraskning. Det är faktiskt bra för landet. Det gäller att kunna militära drag för att förstå hur viktig Hizbollahs kidnappning faktiskt var för landet, och nu snackar jag inte ens om attackens syfte - vilket var att hämta hem en libanes som satt i israeliskt fängelse.

Om du vill tvätta Samir Geagea ren får du mycket gärna bada honom. Att du rättfärdigar dessa förrädare, vilket många pro-västerländska politiker i Libanon är, är bara sjukt. Låt mig inte påminna dig om Fouad Saniora, som gav israelerna information mitt under det pågående kriget. Det är människor som Geagea och Saniora som vill sälja Libanon, inte till Iran vilket du tror, men till Israel. Ta den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, som palestiniernas exempel på högförräderi.

Menar du helt seriöst att Iran spionerar på Libanon? Läser du ens nyheter? Det verkar vara så att du helt och hållet missat att över 100 israeliska spioner gripits under de senaste 18 månaderna.
STL har i 5 år gjort ingenting, och efter allt detta kommer de anklaga Hizbollah utan att basera sina anklagelser på några som helst bevis. Om STL gör det, har sionisterna förklarat krig mot Libanon än en gång. Som Sayyed Nasrallah sa flera gånger; Israel har motivet och resurserna. Och med tanke på morden på Mahmoud al-Mabhouh i Dubai tidigare i år och Imad Mughniyeh i Damaskus i februari 2008 kan man helt enkelt konstatera att Israel mördade också Rafik al-Hariri. Dock finns det folk som förnekar denna sanning, eftersom det enda de har lärt sig i deras liv är att klaga på Syrien och Iran. Det är det enda de kan göra!

Jag trodde först att du var en libanes som svurit att stötta dekadenta politiker och klanledare i Libanon. Nu verkar du vara en israel. Sådana uppskattas inte här, eftersom deras åsikter domineras av parodi. Detta i synnerhet då Israel förbrukade 90% av sina artilleripjäser och bomber under 33-dagars kriget 2006. Ändå lyckades de inte gå mer än 17 meter in i Libanon. 17 meter! Israel kan inte göra något, särskilt när de svettas över dessa medeldistansrobotar som nu finns i Gaza-remsan, trots 4 år av total isolation av området.

Israel får inget skydd av någon demokrati. De är skyddade av extremistiska galningar som stöttar wahhabiter, så som al-Qaedisterna. De som stöttar Israel är de allra värsta massmördarna genom tiden.

14: mars blocket har aktivt motarbetat ett stabilt Libanon. Man slänger oskyldiga människor i fängelse, samtidigt när man friger massmördare som Samir Geagea. Geagea har tusentals palestinier och libaneser på sitt samvete. Ändå är han partiledare och får inflytande i parlamentet. I ett Libanon där libaneserna styr, har folk som Geagea ingen plats. Men Libanon styrs inte av libaneser, utan av Israelkramande galningar som stöttar både al-Qaida och Mossadagenter som är verksamma i landet. Visst, du har rätt. Jag är allt för hård mot 14:e mars blocket. Det finns faktiskt bra människor som är med i det blocket. Men många, och de som verkligen har makt, är inga bra människor. Bättre att stötta 8:e mars blocket istället. De har åtminstone lyft fram viktiga frågor, som elektricitet och vatten. Du vet väl att regeringen nonchalerar Dahiye, just för att det är Hizbollahs starkaste fäste? Detta på begäran av Israel. Hizbollah, och inte regeringen, har fixat både elektriciteten och vattnet i Dahiye.

Ibrahim sa...

Jag har besökt Libanon kanske mer än 15 ggr under mitt liv. Jag har besökt södra Libanon lika ofta. Jag är vittne till korruptionen i landet, och det är västerländsk korruption jag blivit vittne till. Jämför gärna Sayda med övriga södra Libanon, och du ser hur Sayda (Hariris hemstad) utvecklas hela tiden medan övriga delarna av södra Libanon ignoreras. Apropå Rafik al-Hariri är jag också glad att han byggde upp det han byggde upp. Han fixade ekonomin, men det var han som orsakade de första 40 miljarder dollar av statsskulden. Trots sin förmögenhet skickade han denna feta fakturan till staten. Visst, han hade rätt att göra det eftersom det var hans pengar. Den intressanta frågan är varför han gjorde så.

Kan också tillägga att Hizbollah har aldrig rört en annan libanes som inte angripit organisationen först. Minns du skjutningen i Bourj Hammoud i Beirut för några veckor sen?
Vad jag vet är att ALLA människor som ger sig på Hizbollah arbetar utifrån en viss agenda. Det finns inga undantag. Varför skulle en libanes annars klaga på den organisationen som räddade hans land från ockupation? För pengar? Eller för makt? Båda två, och inget annat...

Minns du också demonstrationerna i december 2006, när oppositionen samlade mer än 1 miljon demonstranter mot Fouad Saniora. En fjärdedel av landets befolkning deltog direkt i demonstrationerna för att stoppa den galningen. Men här i väst brydde sig ingen om denna demokratiska handling. Det är tragiskt nog mer demokratiskt att låta saudierna köpa hundratusentals röster inför ett parlamentsval! En till anledning varför jag inte gillar 14:e mars blocket. De verkar inte bry sig om vare sig landet eller sitt folks åsikter.

Det här handlar varken om sunnimuslimer eller shiiamuslimer. Det här handlar om de människor som förstör Libanon. Det handlar om de sionister som köper till sig krig genom att spilla libanesiskt blod, när alla annars kan det lugnt och diskutera svåra konflikter på ett lugnt och sansat sätt. Om den nuvarande regeringen är högfärdig nog att skita i en av sina generaler, hur fan ska de respektera den vanlige medborgaren som arbetar hårt för att försörja sin familj? Om Jamil As-Sayyed ignoreras och spottas på, är det exakt vad som händer det övriga landet. Och historien har berättat inget annat än ignorans av folket. Man kan inte skapa ett stabilt land med en stabil ekonomi om den vanlige medborgaren inte får elektricitet och vatten. Och det blir definitivt inte bättre om man slänger in generaler i fängelse i flera år utan att ens åtala de, eller ställa de inför rätta. Korruption är namnet, och det är just det jag kämpar mot. Halva min släkt består av sunniter, och den andra halvan består av shiiter. Jag tjänar lika lite som andra muslimer på en Fitna.

Anonym sa...

Eliminerade? De vart tagna på sängen av den massiva kraft som de israeliska eldrören riktade mot försvarslösa Libanon, och här har du modet att säga ”det var faktiskt bra för landet”. Narsalla agerade på eget bevåg, helt utan samröret med landets armé och fortfarande ska han ha credd för det? Du menar uppenbarligen Samir Kuntar. Här tycker jag Nasralla är ytterst ansvarslös då han ser till att libaneser dör än idag av israeliska klusterbomer som släpptes över större delar av södra Libanon. Bomberna dödar barn!, med det övertygar nog inte dig, Kuntar är mer värd än alla dessa oskyldiga, bara för Nasralla tycker det. Här vill jag lyfta upp några frågor. Hur mycket infrastrukturell skada lyckades Hizbollah åstadkomma på Israel, gentemot vad sionisterna lyckades göra mot Libanon. Här är inte försöket det väsentliga utan själva förmågan. Libaneserna kan lika väl släppa in Fatah al-Islam för att tillfoga skada mot fiendestaten i söder, men vad är poängen? Lyckas man befria Palestina? Nej, men det räcker gott och väl enligt dig, de gör ju trots allt ett försök. Hittar du överhuvudtaget något att kritisera Nasralla för?

Ja håller med dig om att Libanon inte är en politisk utopi, men det är viktigt att urskilja mellan sekulära, progressiva krafter som strävar efter ena folket till framgång och som succesivt bygger ett starkt fundament som på sikt kan generera ett fullt fungerande stat. Redan idag är Libanon ett föredöme för många arabiska stater. Jämför Libanon med andra närliggande stater så kommer du snabbt i förstånd med att Libanon är det land som lockar flest utländska turister, har bäst skolor, bäst utveckling etc. Men viljan att blicka mot Iran och andra diktaturstater lockar mer. Vem vill köpa läst i plastpåse som så flitigt säljs i Syrien, eller vem vill köra runt i en ”Iran khodro”. Väljer man det spåret är det beklagligt. Finns ingen som helst logik bakom tanken och är det ypperliga exemplet på vad bakåtsträvan innebär. Är det för att man är religiöst motiverad och därför väljer man att blicka mot förtryckar stater där kurder och andra muslimska och icke-muslimska minoriteter förtrycks? Personligen skulle jag aldrig ge upp min historia mot persisk eller för den delen syrisk. Innerligt är jag en övertygad person som ser snett på alla människor som försöker ta mitt land ifrån mig. Låt Libanon vara för Libaneserna, vi behöver inte ha Syrisk, Iransk, amerikansk eller för den delen Israelisk expertis. Haken är nog vilken sorts ekonomi vi ska välja och där är det bara att vika åt den västerländska modellen som libaneserna nu en längre tid nu har adapterat. Kapitalism är den enda faktorn som kan få Libanon att växa ekonomiskt då vi inte har något att exportera. Men idag finns tyvärr inga andra fungerande alternativ. Vill återigen påminna dig om att förutom den inhemska handeln så har vi väldigt vag industri. Samir Geagea är en förbrytare och bör straffas för det han har gjort. Men som homosapiens kan Geagea även ångra sina förflutna gärningar. Han har avtjänat en del i Syriskt fängelse och på så sätt har han fått sota en del av sina dåd. Om nu Geagea är kuggen så vill jag bara nämna några andra namn som Aoun, Berri och personer från andra diverse sekter som begick fruktansvärda övergrepp på både palestinier och libaneser. Var så objektiv som möjligt i dina bedömningar. Då pågick ett fullskaligt inbördeskrig. Nu är läget annorlunda, och försök sträva efter det kommande istället för att på ett oansvarigt sätt rikta kritik mot 14:e mars toppar för det de begick 20-30 år sedan.

Anonym sa...

Varför ska Iran behöva spionera då de redan har sin lem halvvägs inne? Situationen i landet är som sådan att där Hizbolla pekar på spioner, där finns dem och ingen vågar ifrågasätta dem. Men det tycker jag är bra, förrädare ska straffas vart de än är och speciellt de libanesiska medborgare som inte vill se sitt land sammansvetsat. Dock betyder det inte att Hizbolla har löst gåtan om vem som dödade landets återuppbyggare. Enligt mig behöver man inga belägg, det är bara att tira över vilken fraktion de dräpta politikerna har tillhört. Håller med dig om att Israel möjligtvis kan ha samröre, men i första hand bör vi utreda vilka som har chansen att begå sådana handlingar innanför våra gränser. Många regeringar har motiv till att döda politiker här och där, men man ska alltid börja utreda på hemmaplan och senare utgå från de insamlade detaljerna. Varför valde Nasralla att framföra sina bevis vid en för Hizbolla kritiskt tidpunkt? Det kunde han ju ha gjort långt innan. Rätt timeing och strategi är vad allt handlar om. För mig räcker inte dessa bevis som du upplyser om. Tack vara västerländsk mognad kunde Dubai få förövarna på spåren. Vad utesluter att Syrien själva dödade Mughniyeh för att tvinga Hizbolla in i ett nytt paradigmskifte? Denne Mughniyeh var för inte så länge sedan helt omöjlig att få tag i, men plötsligt bevittnade Hizbollas ledning hans bortgång. Om du är påläst om inbördeskriget så vet du mycket väl att syrierna och Hizbolla utkämpade rätt så häftiga strider sinsemellan. Jag önskar att du nämner några positiva aspekter som Iran eller Syrien kan bidrag Libanon med, dock under förutsättningen att de inte gynnar deras egna intressen.

Kom igen nu, vad är det för Iraniestatestik du kommer med, ”90%” och ”17meter”. Du får mig att skratta, och de ska in i landet och bidra med sin ”expertis”. Även om Hizbolla lyckades tillfoga sionist-armén en hel del skada så betyder det inte att Libanons slutnota vart mindre. På blott 33 dagar lyckades avskummen skapa total förödelse. Hade de inte varit teknologiskt överlägsna hade man med stor sannolikhet kunnat tillfoga dem en hel del skada. Men tyvärr besitter inte Hizbolla eller armén några sådana högteknologiska resurser. Hur svårt är det för Israel att begära nytt krut från USA? Finns det enligt dig någon skillnad mellan hårdkokta Wahhabister och Khomeini trogna slödder, om du hittar olikheterna vill jag att du redogör dem för mig! Vilka är historiens värsta massmördare?

Anonym sa...

Helt irrationellt enligt mig. Att ens rikta ynka kritig mot den fraktion som Saad Hariri tillhör är som att säga, rätt åt din far. Samtidigt som du öppet erkänner att du riktar obegriplig kritik mot 14 mars blocket. Enligt mig är Geagea mer libanes när någon som hellre ser sitt land ruineras är persisk doktrin. Libanon utnyttjas av Iran och dess hantlangare drar nytta av det, är det så svårt att genomskåda. Hur mycket stryk tar Iran respektive Syrien då Libanon beskjuts? ”Viktiga frågor som elektricitet och vatten”, att vi ens har dessa resurser i ringa mängd, ska du och övriga ur 8:mars bara tiga om och givmilt tacka 14 mars i all evighet för vad de har åstadkommit. Hade velat se hur rättvist Hizbolla och deras sympatisörer hade fördelat elen eller det ekonomiska bistånd som endast Hariri kan skaffa. Som sagt, man ger er fingret och ni tar handen. Varför vill ni ständigt ha mer, hur mycket äter ni egentligen, blir ni aldrig mätta? Rafik Hariri byggde landets största gymnasium mitt i Dahiye, påkosta över 200,000 libanesers utbildning utomlands och då inte ur sin egen sekt, utan kriteriet var libanesisk medborgare. Alla konfessionella grupper är avundsjuka bara för att de inte tillhör den sekt som sitter på skattkistan, därför höjer man sin röst och gör allt i sin makt för att decimera landet och få den att sträva i fel riktning. Hizbolla tjänar på att hålla konflikten vid liv och provocera fiendestaten. Vilken funktion hade knegarna annars fyllt?

Vad svamlar du om, västerländsk korruption på vilket sätt har du bevittnat det? Anta att ja är rik och du är fattig, ska då du avundas att jag har finare hus och bil, vackrare fru och äter oxfilé dagligen. Jag ska besvara ditt påstående på bästa sätt, anledningen är logisk och beror på att eftersom du blickar mot Iran och vill leva enligt syrisk modell så har du det automatiskt sämre? Förväntar du dig att Hariri familjen ska betala allas levebröd i 8 mars rörelsen. I en tid där det inte fanns någon villig part som kunde låna ut pengar för återuppbyggnaden av landet, steg Hariri fram ur skuggan likt messias själv och frivilligt investerade sina slantar. Varför var inte Iran villiga eller ens reflekterade över att bygga upp det sargade landet som de så driftigt hade varit med och förstört. Kanske ligger det något i att de inte bryr sig det ringaste.

Senaste incidenten i Bourj Abu Haydar och inte Bourj Hammoud är ett undantag. Men att attackera ett bönehus är isig helt oacceptabelt, samt svordomar riktade mot första generationens muslimer håller på att indränkas i den shiitiska vardagen. Vidare följer ingen ur Hizbolla de lagar och regler som är tillämpade i landet. De strävar ständigt efter att iranifiera det libanesiska samhället. För dem spelar det ingen större roll om hur vida bilar har registreringsskyltar eller inte. De är så insnöade på att i praktiken skapa ett Teheran, styrt av korrupta mullor och de lagar som ”felayat el-fiqh” tillämpar. Bara det isig är Fitna.

Anonym sa...

vet inte om att kom med, blogspot är uselt, testa wordpress istället. Bra blogg annars!

Ibrahim sa...

Du kan inte skylla på Hizbollah för att Israel mördar oskyldiga människor - för det kommer Israel göra ändå!!
Hizbollah är en motståndsorganisation som agerar på egen hand. Hade Hizbollah talat om för armén att de snart tänker kidnappa israeliska soldater kanske någon hade avslöjat planerna till Israel.
Hizbollah lyckades få 2 miljoner israeler att spendera flera dagar i sträck i skyddsbunkrar. Sanningen är att Israels ekonomi skadades mer än Libanons, eftersom Israels näringsliv är övervärderad som Satan. Dessutom lyckades Hizbollah bomba flera israeliska armébaser.

Jag förstår fortfarande inte varför du klagar på Iran. Libanon handlar fortfarande mest med Europa och Afrika. Iran säljer och ger vapen till Hizbollah, så att Libanon kan försvara sig. Såvitt jag vet, åker libaneserna fortfarande i BMW:s och Mercedes, och inte i iransk-tillverkade bilar. Du överdriver samarbetet med Iran. Vad gäller Syrien, gränsar det landet till Libanon. Dessutom har även Syrien visat mycket stöd till libaneserna, så varför ignorera deras öppna händer? Verkligheten är att det är västvärlden som förtrycker araberna. Ta Saudi Arabien, Egypten och Jordanien som exempel. Att kalla Iran och Syrien för "diktaturer" är verkligen ett sätt att springa Israels ärenden. Vad som är demokratiskt eller ej är inte relevant i en värld där alla slåss för sina intressen. Glöm inte att det var saudierna som gav vapen till Fatah al-Israel och glöm inte att det var västvärlden som gav israelerna vapen så att de kunde döda tusentals libaneser och palestinier. Vi lever i en verklighet, där en viss terroristregim får så mycket stöd från västvärlden att den kan mörda vem den än vill utan att riskera sanktioner eller ens kritik. Så, ska Libanon lita på denna västvärlden som aktivt motarbetar ett stabilt Libanon?

Du vet väl att flera ledare lojala till Hizbollah också mördades av samma terrorister? Att "endast sunniter" (min tolkning av dina argument) mördades säger nästan inget, inget mer än att mördarna vill få 14:e mars blocket att börja skjuta på alla andra, vilket hände för drygt 2 år sen. Hizbollah är som sagt en organisation som inte delar uppgifter med omvärlden om det inte behövs. Hizbollah är dessutom inte förpliktigad att bevisa sin oskuld, ingen är det. Däremot är det upp till en domstol att se över all bevis, vilket STL har vägrat att göra i 5 år nu. Syrierna tjänar dessutom på ett stabilt Libanon, då båda ekonomierna är beroende av varandra. Jag förstår inte hur Syrien skulle tjäna på att bussa libaneser på varandra. Däremot konkurrerar Israel och Libanon om turisterna, vilket är en stor marknad idag. Det är viktigt för Israel, vars ekonomi är hård drabbad av även de minsta internationella chockerna. Israels "high-tech" industri är klart övervärderad vilket tvingar landet att satsa på turism... och ja, och att stjäla libanesiska maträtter.

Faktiskt, angående kriget. Israel förlorade mer än en miljard dollar varje dag, dvs runt 35 miljarder dollar. Libanon lånade 10 miljarder dollar efter kriget. Israel fick pengar från privata donationer för att täcka sina förluster. Iran, Kuwait och flera andra länder ställde upp och donerade en hel pengar till Libanon. Dock har en hel del pengar försvunnit, vilket betyder att man inte borde ha gett pengar till staten, utan istället till företagen och organisationerna som gjorde det verkliga byggarbetet.

Ibrahim sa...

Jag tycker att din kritik mot Iran och Syrien är helt obefogad. Iran har lyckats skapa en stark ekonomi trots att landet är isolerat från omvärlden. Dessutom tillkommer västerländska rikedomar ur kriminella gärningar. Libanon, likt hela västvärlden, byggdes med stulna rikedomar. Det är tragiskt men sant. Det var aldrig folket som byggde landet, utan rika typer. Se bara på hur det är i Beirut idag. Priserna på fastigheter har mångdubblats. En lägenhet som kostade 100.000 dollar för fem år sen kostar minst en halv miljon idag. Tror du att det är libaneser som köper dessa lägenheter? Nej, det är saudi araber och andra utlänningar. Istället för att hantera prischocken lät regeringen de förstörda byggnaderna förbli förstörda, istället för att bygga nya byggnader. Återigen, det var inte den libanesiska regeringen som återuppbyggde Dahiye och södra Libanon, trots att staten lånade 10 miljarder dollar.

Alla vet vad västerländsk korruption är. De som nekar, ljuger för sig själva och andra. Vill du gärna se Hizbollah försöka reparera landet efter nästa val är det kanske dags att erkänna redan idag att det inte är någon smart idé att köpa röster till 14:e mars blockets fördel. Det är väldigt tråkigt med folk som än idag vill dra västerut, istället för att bygga vidare sina allianser med riktiga vänner som Syrien och Iran. Det är intressant att efter flera år av ständigt nya bevis på att västvärlden är bara dåliga nyheter för Libanon, envisas vissa libaneser med att stänga ute de riktiga vännerna. När en libanes skriker "Iran" "Iran" "Iran" säger jag till honom att hitta något annat att göra av sitt liv. Vi behöver inte fler inkompetenta människor som efter 67 år av elände fortfarande söker stöd i västvärlden. Vill vi bygga ett stabilt Libanon måste vi lägga sionisterna bakom oss. Frankrike som koloniserade Libanon har fortfarande samma intressen 1943 som idag. Detsamma gäller USA och Storbritannien, som slavar sig bara för att garantera Israel sina stulna rikedomar. Korruptionen i Libanon har pågått lika länge. Med västerländskt stöd. Pröva gärna iransk politik om du vill. Om du börjar följ iranska nyheter om hur tiotals miljoner iranier fortfarande stöttar sina mullor, kanske du inser att Iran inte är vad israelerna och deras propaganda-robotar påstår den för att vara. Verkligheten är att Iran är ett av de mest enade länderna i hela världen. Kanske dags för Libanon att hitta nya lösningar, istället för att rösta fram samma klanledare år efter år.