Politik och mellanöstern: Tvåstatslösningen och fred är en omöjlighet

16 september 2010

Tvåstatslösningen och fred är en omöjlighet

De så kallade "fredssamtalen" fortsätter. Idag träffade president Mahmoud Abbas (vars presidentämbete tog slut i januari 2009) den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton. Den största frågan idag, som det har varit tidigare under veckan är hur det blir med de israeliska bosättningarna på ockuperad mark som ockuperades av Israel 1967. I slutet av september löper byggstoppet ut. Byggstoppet har gällt sedan november ifjol. Om inget beslut om att förlänga byggstoppet tas kollapsar "fredssamtalen".

Hamas och andra palestinska partier och organisationer har kritiserat Fatah och Mahmoud Abbas för att ha accepterat dessa fredssamtal utan att ställa villkor. Dock har Mahmoud Abbas svängt om lite under den senaste veckan. Han har hotat med att lämna samtalen om den israeliska motpartnern inte förlänger byggstoppet. Ett misslyckande med att stoppa de illegala bosättningarna kan komma att stå Abbas dyrt.

På den israeliska sidan har israeliska bosättare hotat Benjamin Netanyahu till livet om han beslutar för att förlänga byggstoppet. Med andra ord, pressen på Mahmoud Abbas och Benjamin Netanyahu är stor. Antingen faller en av de, eller båda två. Med bara två veckor kvar tills det att byggstoppet löper ut börjar det bli svettigt för alla deltagare i samtalen.

Vad gäller risken för ett nytt krig i Mellanöstern har risken minskat kraftigt under den senaste månaden. I början av augusti drabbade libanesiska soldater samman med israeliska ockupationssoldater vid gränsen. Sedan dess har israelerna fokuserat mycket på dessa "fredssamtal" med palestinierna, vilket de flesta palestinier bannlyser för att samtalen oundvikligen kommer att kollapsa.

Sedan 33-dagars kriget sommaren 2006 har palestinierna allt mer jämfört sin situation med libanesernas. Som ni säkert vet var södra Libanon ockuperat av Israel på 80- och 90-talet. Än idag är ett 25 km2 stort område ockuperat av Israel. Men medan libaneserna tog till väpnat våld mot ockupationen valde palestinierna att hålla fredssamtal med Israel, vilket senare ledde till Oslo-avtalet i början av 90-talet.

Under de senaste 20 åren har motståndsorganisationen Hizbollah befriat nästan all libanesisk mark från israelisk ockupation. Samtidigt har situationen för palestinierna försämrats. Detta förstärker känslan av att fred med Israel är en omöjlighet. Våld verkar vara den enda lösningen. Att israelerna inte längre vågar göra verklighet av sina hot mot Libanon samtidigt när de bombar Gaza regelbundet är en av anledningarna till varför skepticismen är så omfattande. Det är just därför Hamas inte tror på fred med Israel.

Att israelerna dessutom fortsätter att ställa villkor på det palestinska folket måste vara dödsstöten för fred. Det är egentligen israelerna som ska be om att få fred, detta med tanke på att palestinierna har fått nog och därför börjat hota om att göra uppror mot den israeliska regimen. Men med tanke på de israeliska bosättares våldsamma beteende har den israeliska regeringen inte många alternativ. Antingen blir det ett palestinskt uppror, eller ett israeliskt...

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article7798827.ab

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=154355&language=en

Inga kommentarer: