Politik och mellanöstern: Dubbelmoral i kritiken mot en planerad avrättning i Iran

08 september 2010

Dubbelmoral i kritiken mot en planerad avrättning i Iran

Ett hett ämne som fyllt tidningarna under de senaste veckorna är den dödsdömda Sakineh Mohammadi Ashtiani, som enligt många nyhetskällor kan komma att stenas på fredagen. Vilket Sverige officiellt protesterar mot. Hon dömdes i somras för otrohet inom äktenskap, vilket anses vara brottsligt i de flesta länderna i Asien och Afrika. Men kritiken mot steningen har varit massiv, särskilt här i Sverige. Jag tror att det beror på gullandet med de exil-iranier som stöttade statskuppförsöken i Iran ifjol.

Det är inte fel att kritisera och ifrågasätta lagar i andra länder. Men kritiken mot Iran handlar inte längre om önskemål att ändra på några lagar. Kritikens syfte idag är att försvaga den Islamiska republiken till den grad att sionister kan sova lite bättre om nätterna. Alla länder har rätt att döma de som anses ha brutit mot landets lagar. Det är en av grunderna i nationell suveränitet. Detta gäller även Iran, vars befolkning anser att otrohet är ett allvarligt brott.

För att sätta Sakinehs fall i perspektiv vill jag gärna påminna mina läsare om Förintelse-konferensen som hölls i Teheran för ett par år sedan. Att diskutera Förintelsen med ifrågasättande ton anses vara ett allvarligt brott här i Sverige (och i hela Europa), men inte i Iran. Tänk om europeiska ambassadörer kallades till möten med president Ahmadinejad för att framföra hans kritik mot att "Förintelseförnekare" fängslas här i Europa? Tänk om Iran protesterade mot att debattörer fängslas för att de utnyttjar sin åsiktsfrihet på "fel sätt"?

Jag vet, nu lär många människor kritisera jämförelsen. Men jag får ta kritiken, för att jag har identifierat ytterligare en sak som förstärker dubbelmoralen här hemma. Det är tragiskt att ett fall av otrohet i ett annat land 3500 km bort utnyttjas till den grad. Folk verkar ha för sig att världens centrum är i väst. Men verkligheten är annorlunda. Personligen tror jag inte att Iran bryr sig ett smack när dubbelmoraliska personer klagar. Detta gäller nog den övriga världen som under den senare tiden tvingats utstå falska demokratipredikare.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-protesterar-mot-steningen-1.1167164

2 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Hon dömdes inte för otrohet inom äktenskapet.
Hon dömdes för medhjälp till mordet på sin man, och sedan för äktenskapsbrott för att hon hade sex med de två andra mördarna.

Ibrahim sa...

Jaha, är det så? Varför gnäller medierna om att hon ska avrättas då?