Politik och mellanöstern: Regeringen i blåsväder efter vapenaffär med Saudi Arabien

18 september 2010

Regeringen i blåsväder efter vapenaffär med Saudi Arabien

Enligt ett nytt avslöjande sålde den svenska regeringen vapen till Saudi Arabien för omkring 100 miljoner kronor i våras. Förvånansvärt har detta lett till att regeringen nu får mycket kritik. Jag trodde att folk helt enkelt struntade i Saudi Arabien för att istället klaga på Iran dag in och dag ut.

Vapenaffären omfattar robotar och raketer som verkar vara avsedda för angreppskrig. Det är inte förvånande när det i ett tag nu talats om en rekordstor vapenaffär mellan Saudi Arabien och USA, värd hela 90 miljarder dollar. 60 miljarder är till för nya krigsmateriell, däribland nya krigshelikoptrar och stridsflygplan. Ytterligare 30 miljarder dollar ska spenderas på en upprustning av befintlig krigsmateriell.

Samtidigt när den muslimska världen bojkottas rustar Egypten och Saudi Arabien upp sig rejält. Men mest är det saudierna som har supermakt-ambitioner. Detta förstärks av att Iran visar musklerna regelbundet. För några veckor sedan visade Iran upp nya vapensystem, bland annat en snabb motorbåt beväpnad med missiler som kan sänka större örlogsfartyg.

Medan debatterna om huruvida Israel tänker angripa Iran fortsätter verkar det vara så att Saudi Arabien börjar utmana Iran. Då israelerna är tveksamma om att ifrågasätta vapenaffären mellan amerikanerna och saudierna får man misstänka att det förväntas bli krig mellan de två största muslimska makterna i Mellanöstern. Har man sionisternas främsta taktik i minnet, taktiken som går ut på att bussa muslimer på varandra, kan man utgå ifrån att inbördeskriget i Irak är på väg att repeteras, fast i ett större format.

Varken Israel eller USA klarar av Iran. Så det är naturligt att sälja vapen till en galen regim på den arabiska halvön för att jämna ut "hotet" från Iran. Väldigt smart.

Att saudiernas vapenaffärer hamnar i fokus är väldigt tillfredsställande. Som tidigare nämnt trodde jag att bara Iran kunde hamna i fokus. Ett demokratiskt val, som ej kunde bevisas för att ha gått fel till, blev ifrågasatt. Saudi Arabien, som aldrig håller val, fick en extra knuff. För mig verkade det som om kritikerna inte alls brydde sig om demokratin, eller om de mänskliga rättigheterna.

Men i slutändan kommer alla ändå minnas att det massmediala drevet efter valet i Iran var betydligt mer omfattande än drevet kring dessa nämnda vapenaffärer. Saudi Arabien hotar inte Israel, så om en månad är detta säkert bortglömt. Men journalisterna får mycket gärna visa att jag har fel. Tänker de engagera det svenska folket i denna fråga?

http://www.dn.se/ekonomi/ordkrig-om-vapenexport-till-saudi-1.1172144

Inga kommentarer: