Politik och mellanöstern: STL drabbas av ännu en uppsägning

29 september 2010

STL drabbas av ännu en uppsägning

Den internationella domstolen i mordet på Rafik al-Hariri, Special Tribunal for Lebanon, har drabbats av sitt nionde avhopp på bara 1½ år. Henrietta Aswad sa upp sig från sitt uppdrag som taleskvinna bara tre veckor efter att hon fått uppdraget. Åklagaren som leder fallet, Daniel Bellemare, beklagade idag avhoppet.

Den syriska utrikesministern, Walid Muallem sade till Wall Street Journal i en intervju att han fått indikationer på att Hizbollah kommer att anklagas för mordet på Rafik al-Hariri. Allt fler människor anser att STL har kapats av israeler i syfte att starta ett nytt inbördeskrig i Libanon. Hizbollah har vid flera tillfällen nekat till inblandning i mordet, och har dessutom presenterat bevis som pekar på Israel och dess största säkerhetstjänst, Mossad.

Rafik al-Hariri  flyttade till Libanon från Saudi Arabien efter att inbördeskriget tog slut runt 1989/90. I Saudi Arabien hann han bygga upp en förmögenhet värd flera tiotals miljarder dollar. Efter inbördeskrigets slut lät han återuppbygga större delar av Beirut och andra storstäder. Rafik al-Hariris arbete lyfte upp Beirut som "Mellanösterns Paris" igen. Han lyckades också skapa sammanhållning i det annars splittrade landet. Under de senaste åren i livet kom han mycket överens med Hizbollahs ledare Sheik Sayyed Hassan Nasrallah. De båda bestämde sig för att stärka landets ekonomi så att libaneserna kunde konkurrera med andra länder, men också för att låta Hizbollah fortsätta försvara södra Libanon från israeliska aggressioner. En stark ekonomi var beroende av ett nationellt försvar. Den som ville se ett splittrat Libanon förstod ganska lätt att man behövde döda en av de två för att försätta landet i kaos.


Inga kommentarer: