Politik och mellanöstern: Våldet ökar i Irak

14 augusti 2009

Våldet ökar i Irak

Under de senaste dagarna har vi fått läsa och höra om flera attentat riktade mot civila. Under de senaste åren har våldet minskat i landet. När USA la fram en plan på att lämna Irak valde många milisgrupper lägga ner sina vapen. Upptrappningen i Afghanistan verkar också ha försvagat al-Qaida i Irak.

Under de senaste två veckorna har hundratals dödats och ett tusental skadats i koordinerade attacker mot civilbefolkningen. Även om attentaten minskade i antal tidigare dödades många civila, men nu verkar en upptrappning vara i gång i Irak...igen. Varför?

Som jag skrev tidigare kan upptrappningen i kriget mot talibanerna i Afghanistan dragit uppmärksamheten från Irak för al-Qaida. USA vill sätta in fler trupper i Afghanistan, och president Obama har många gånger sagt att han vill fokusera på Afghanistan. USA planerar att lämna Irak 2011, och sedan några veckor tillbaka har irakiska säkerhetsstyrkor tagit alltmer av jobbet att försöka garantera säkerheten på gatorna i städerna.

Afghanistan är al-Qaidas och talibanernas hemland, så att säga. Många av medlemmarna är visserligen från andra länder, men deras baser finns i landet. En upptrappning i Afghanistan hotar således al-Qaida och talibanerna. Men Irak är också en del av intressesfären som al-Qaida och talibanerna delar med USA. Irak gränsar till många nyckelländer, i synnerhet Iran, såsom Afghanistan gör. Iran är ett nyckelland. Även Irak. Syrien gränsar till Irak, vilket är viktigt ur Israels perspektiv. Hizbollah får mycket vapen från Syrien, och Israels planer på att stjäla libanesisk mark har stoppats av Hizbollah. Men varför Irak?

Nu vet jag inte om detta stämmer, men jag hörde där nere i Libanon att USA har byggt en underjordisk bas precis under Bagdad. Basen sägs ge de amerikanska generalerna resurser nog att övervaka och kontrollera hela mellanöstern, och att ett eventuellt framtida krig mot Iran, Syrien och Hizbollah skulle ledas från den basen. Strax efter Saddams fall började bygget, och massvis med byggmateriell transporterades till den gröna zonen i centrala Bagdad, där ingången till basen sägs vara.

Om basen nu existerar betyder det att den byggdes under Bush-eran. Nu när Obama vill fokusera på Afghanistan och lämna Irak, vill man inte överge basen. Som ledare för en supermakt letar den amerikanska eliten ständigt efter sätt för att kontrollera andra regioner, särskilt mellanöstern som har närmare 70% av världens oljemängder, vilket är en del av USA:s intressesfär.

Instabilitet i Irak ger då Obama legitimitet att stanna kvar i Irak. Varför vill al-Qaida göra det? Nja, al-Qaida är inte intresserad av USA:s närvaro i Irak. Al-Qaida är mer intresserad av att mörda oskyldiga människor, vilket vi sett under de senaste veckorna.

Vita huset tänker inte att lämna Irak innan de handskats med Iran och Syrien. Exempelvis valde Pentagon att spendera extra 500 miljoner kronor i en ny bunkerbomb, i rädsla för en fortsatt upptrappning från Irans och Nordkoreas sida. Bomben ska kunna slå ner i marken och gräva sig ner 65 meter innan den detonerar - ett perfekt vapen mot skyddade kärnkraftverk.

USA och Israel planerar fler krig i mellanöstern. Under de kommande åren kommer vi troligen få se fler krig mellan Libanon och Israel, mellan palestinierna och Israel, mellan USA och Pakistan, och ett fortsatt amerikanskt närvaro i Irak och Afghanistan. Och al-Qaida lär fortsätta slakta muslimer för att ge amerikanerna rätt att stanna kvar i mellanöstern.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/08/2009813162017682772.html


http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article616489.ece

5 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt , Men du ska veta det att det inte finns något som heter Al-Qaida. Al-Qaida skapades av Bill gates back in 80-90 talet . Bin laden säger det själv .

Usa använder "Al-Qaida" som en marionettdocka mot hela världen.

Dem som skapar oro i Irak är militanta islamistiska grupper inte Al-Qaida.

Iyad sa...

De passar på nu när USA lämnat städerna. Det är ju detta de väntat på. Att USA ska sticka. Så de sedan kan storma regeringen som dem anser är förrädare och Islams fiende. Vilket i och för sig är sant. Deras mål är att skapa en islamisk stat i Irak med sharia lagar.

Ibrahim sa...

Att diskutera om al-Qaida finns eller inte finns är inte riktigt relevant, det finns folk som identifierar sig med al-Qaidas syn på världen, så vi kan åtminstone kalla de al-qaedister, vilket jag tycker är ett bra sätt att peka ut dessa terrorister.
Al-Qaedisterna har tagit på sig flera attentat i Irak.

Iyad, det är väl så de gjorde i Afghanistan? De försvagade regeringen, och tog sedan över.

Iyad sa...

Vet inte vad de gjorde i Afghanistan men kanske.. alla förrädarstater i den muslimska världen måste bort och enda lösningen är Jihad. Men det ska såklart ske inom Islams ramar.

Ibrahim sa...

Självklart måste förrädare stoppas. Men det finns ingen som är redo att göra det på rätt sätt. Oskyldiga människor bara dör i vissa människors kamp för jag vet inte vad.