Politik och mellanöstern: Förhandlingar?

26 augusti 2009

Förhandlingar?

Enligt The Guardian har USA och Israel kommit överens om att frysa byggandet av illegala bosättningar i Västbanken, delvis. I utbyte utökar USA sanktionerna mot Iran.

Det kan tyckas vara vanligt och helt förståeligt. Men det är det inte. USA vill ju själv utöka sanktionerna mot Iran, så både USA och Israel får som de vill. Alltså var dessa förhandlingar bara ett spel.

Sanktionerna ska även omfatta Irans olje- och gassektor enligt The Guardian. Syftet är att stoppa Irans kärnprogram, som både USA och Israel påstår är till för att bygga kärnvapen. USA och Israel, två väldigt nära allierade, sades ha varit osams i frågan om illegala bosättningar i Västbanken. Obama-administrationen reagerade starkt tidigare den här månaden, vilket fick många att tro att USA verkligen hade bytt ut Bush's utrikespolitik. Men nej, så blev det inte.

Israelerna är väldigt rädda för Iran, men inte för att Iran kanske bygger kärnvapen, men för att Iran är på väg att ta rollen som regional supermakt. Därför är Israel och dess allierade i väst för sanktioner mot Iran, vilket är ett verktyg som används när man vill försvåra ekonomisk utveckling i ett land eller i en region. Med "allierade i väst" menar jag naturligtvis också USA. Därför såg jag aldrig dessa förhandlingar som något viktigt. Israel och USA förhandlingar? Ja visst...årets skämt.

Barack Obama och Benjamin Netanyahu är på ett uppdrag, och det är att få arabländerna att "normalisera" sin politik gentemot Israel. Konflikten mellan Israel och Iran handlar som sagt om positionen som regional supermakt. Därför handlar kampen också om inflytande. På vems sida hamnar arabländerna? På Israels sida, eller på Irans sida?

Jag har fler argument. Det är ju alltid Irans vänner som pekas ut som fiender. Vi snackar om Syrien, Hizbollah och Hamas. Men Israels vänner, Jordanien, Egypten och Saudi Arabien...de anses vara "hjältar".

Israel har alltså gått med på att frysa konstruktionen av nya byggnader på ockuperad mark, återigen bara delvis. Detta kan användas för att rekrytera nya vänner i Obama's kommande kampanj nu i höst. Men vi får räkna med fler "lyckade förhandlingar" mellan Israel och USA framöver. Publiceringen av dessa "nyheter" lär användas flitigt av vissa politiker för att forma den nya mellanöstern.

http://www.guardian.co.uk/world/2009/aug/25/barack-obama-middle-east-peace

Inga kommentarer: