Politik och mellanöstern: Kampen efter det libanesiska parlamentsvalet

25 augusti 2009

Kampen efter det libanesiska parlamentsvalet

Snart har tre månader gått sedan parlamentsvalet i Libanon, vilket resulterade i att det sittande blocket vann en jordskredsseger. Strax efter att resultaten accepterats fick Saad al-Hariri i uppgift att bilda en regering. Men det har inte gått så bra. Ingen förväntade sig att det skulle gå smärtfritt då oppositionen lyckades kapa åt sig några mandat till sen valet 2005.

Det svåra i bildandet av en regering är att oppositionen skulle få en bit av kakan, vilket den var utlovad om den förlorade valet. Många talade om att oppositionen skulle få en tredjedel och några viktiga poster, som t.ex ministern för telekomsektorn. Efter ungefär en månad av förhandlingar kom man överens om att ge 14:e mars blocket 15 poster, oppositionen 10 poster och presidenten fem. Men problemet, säger oppositionen, är Saad al-Hariris ovilja att bilda regering. Hariri får nämligen order från Saudi Arabien, och eftersom det är ramadan, då muslimer ska fasta i en månad, får vi ingen lösning på problemet inom den kommande månaden. Dessutom har Saad al-Hariri tagit semester mitt under förhandlingarna, två gånger...

Det finns alltså en ovilja att bilda en libanesisk regering. Oviljan kommer utifrån, från Saudi Arabien, USA och Israel. Detta trots att Saudi Arabiens block, 14:e mars blocket, vann. Saudi Arabien spenderade miljardtals dollar genom att muta väljarna att rösta på 14:e mars blocket, och de lyckades. Frågan är varför de inte tillåter bildandet av en regering.

På senare tid har 14:e mars blocket börjat angripa oppositionens frontfigur, Michel Aoun. Kampanjens syfte är att destabilisera Libanon. När allting verkar vara bra igen, då händer det här. Så typiskt.
Israel har hotat och varnat om att angripa landet om Hizbollah får plats i den nya regeringen. Det är den främsta anledningen till varför Netanyahu provocerade fram farhågor om ett nytt krig tidigare den här månaden. Även om Netanyahu's taktik kan ha en kontraproduktiv effekt, sprider detta instabilitet i regionen. Det påverkar turismen i Libanon, vilket uppskattas till två miljoner turister bara under sommarsäsongen. Syrien tvingas också fokusera på nya militära hot. Och så vidare.

Walid Jumblatt bytte sida för bara några veckor sen, och många talar att bytet kan leda till att oppositionen får fler mandat än den 14:e mars blocket vilket omöjliggör bildandet av en regering med Saad al-Hariri som ledare. Det är få som litar på Jumblatt, och risken finns att hans avhopp från 14:e mars blocket har i syfte att försvåra förhandlingarna. Omvärldens maktspel fortsätter.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128956175286852388.htm


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=100635&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=100398&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=100614&language=en

Inga kommentarer: