Politik och mellanöstern: Rättegång mot våldsamma demonstranter och västvärldens dubbelmoral

25 augusti 2009

Rättegång mot våldsamma demonstranter och västvärldens dubbelmoral

Efter det omtalade presidentvalet i Iran står nu många människor inför rätta misstänkta för våldsamt beteende. Den främsta anledningen till att de står inför rätta är för att de äventyrade landets säkerhet. Eftersom USA och Israel har hotat att anfalla Iran, och med tanke på vad historien lärt oss, anses dessa demonstranter vara allierade med USA och Israel, och därmed förrädare.

När jag läste statsvetenskap förra terminen fick jag lära mig att alla stater försöker överleva. I en anarkisk värld som vi lever i är överlevnad den viktigaste. Alla hot mot ett lands säkerhet är allvarliga hot och måste hanteras på ett effektivt sätt. Hade våldsamma demonstrationer plågat Washington D.C, Paris eller Stockholm hade även dessa våldsamma demonstranter hållits inför rätta. Trots denna kännedom är den iranska rättegången hårt kritiserat av väst. Västvärldens politiker vet naturligtvis att Iran som stat måste hantera sina egna hot. Men det är en sådan värld vi lever i. Israel får behålla sina kärnvapen, Iran får inte ens ha kärnkraft.

På tal om Israels kärnvapen. Arabic League, eller den arabiska unionen, funderar på att tvinga Israel skriva på icke-spridningsavtalet. Västvärldens dubbelmoral i denna fråga har länge försvagat i synnerhet USA:s politiska legitimitet i mellanöstern. Det som skrämmer arabstaterna mest är Israels våldsamma beteende, och Israel är nästan som en våldsam gisslantagare med en kraftfull bomb i händerna. Detta lär bli värre i framtiden.

Libanon tippas få en icke-permanent plats i FN:s generalförsamling. Inom de kommande månaderna ska en ny medlem utses till denna inflytelserika post som gäller i två år. Och Libanon har stort stöd bland arabstaterna, som också vill ha en arabstat i generalförsamlingen. Libanon som själv står för mycket av kritiken mot Israel lär i så fall vässa upp sin kritik mot Israel. För varje dag som går tvingas västvärlden hålla med arabstaterna allt mer i fråga om Israels politik, särskilt efter Gaza-massakern i vintras och alla dessa diplomatiska bråk. Jag tänker också på bråket mellan Israel och Aftonbladet (eller Sverige).

Att västvärlden bråkar med Iran förstår nog inte de flesta. Enligt många har Iran haft kärnvapen sedan 1999, som Pakistan levererade, och det kände USA till. Varför kritisera nu? Och varför handlar kritiken inte om dessa kärnvapen, utan Irans egna kärnprogram?

Man kan säga så här. Dubai bygger världens största byggnader. Saudi Arabien har ett flygvapen som kan konkurrera med det israeliska. Iran har 20 miljoner frivilliga soldater. Hizbollah har slagit sönder den sionistiska drömmen. Mellanöstern blir allt starkare politiskt, ekonomiskt och militärt sett. USA kunde aldrig ockupera hela mellanöstern, så USA stöttade ett fåtal länder mot resten. Det är just därför Saudi Arabien har ett så stort flygvapen. T.o.m. Iran fick massvis med vapen som stridshelikoptrar och de välkända F-4 stridsflygplanen. Saken är att Iran bygger egna helikoptrar och stridsflygplan idag. I framtiden kommer Iran också bygga egna kärnkraftsreaktorer, och Syrien och Libanon lär vara de första arabstaterna som får förmågan att producera el i överskott. Och vad händer med det "svaga och instabila mellanöstern"? Det försvinner.

Det nya mellanöstern blir en stark region som utvecklar sin egen high-tech sektor och redan har många, bättre alternativ till de sinande oljereserven. Och om USA försöker invadera ett land kan angreppet stoppas. USA förlorar därmed inflytande i ytterligare en region och EU tvingas konkurrera med grannen mellanöstern. Alla dessa invandrade ingenjörer och läkare lär flytta tillbaka till mellanöstern när krigen är slut. Vad händer då med EU? Det lär inte sluta bra. Det är också därför man gärna vill behålla dessa krig i mellanöstern, och det är därför man stöttar det instabila Israel. Kritiken mot rättegången i Iran, och särskilt själva demonstrationerna under sommaren hade i syfte att försvaga mellanösterns största militärmakt. Jag är övertygad om att CIA stöttade demonstranterna med pengar och kanske även med vapen.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/rattegang-mot-toppolitiker-i-iran-for-protester-efter-valet-1.937677


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/08/200982561354439237.html


http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=100554&language=en


http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=100548&language=en

3 kommentarer:

Erik sa...

Hur många har avrättats för att demonstrera mot Sveriges regering? Hur många avrättades i efterdyningarna av det hårt kritiserade valet som Al Gore förlorade, trots en majoritet röstade på honom? Diktaturkritiker brukar få Nobelpris och det fick även Al Gore. Undrar om någon ledare för oppositionen i Iran hinner få Nobelpris innan de halshuggs??

Anonym sa...

fan det vart ju det sämsta artikel som någon nybörjare kunde skriva gå och läs mer statsvetenskap det kanske hjälper din hjärna och fungera bättre så handikap hjärna som du är. Att ha kärnvapen är inget fel kanske men att ge möjlighet till diktaturer och trorister och ha tillgång till sådana vapen är helt fel vill inte offra min tid och skriva mer men sådana som du behöver verkligen läsa mer statsvetenskap.

Ibrahim sa...

Till Erik.
Ja, jag antar att tiotusentals svenskar har bränt ner Stockholm i protest mot den svenska regeringen. Eller?...
George W Bush vann ett val trots att han egentligen förlorade. Som jag ser det straffades Al Gore redan. För vad? Jag vet inte.

Till Anonym.
Vad får dig att tro att Iran skulle ge kärnvapen till terrorister? För att CIA varnat om det? CIA varnade också om att Saddam hade kärnvapen år 2003, men det hade han inte. Har du dragit lärdom av CIA:s varningar? Det har jag.

Till skillnad från Iran har Israel inte skrivit på icke-spridningsavtalet, vilket är väldigt allvarligt. Det mest skrämmande dock är att extremistiska regeringar avlöser varandra i Israel, vilket får folk att försöka stoppa det israeliska hotet på andra sätt, nämligen genom att försöka få världssamfundet att stoppa de israeliska provokationerna. Även det fungerar inte. Så frågan är; varför fortsätter man demonisera Iran och samtidigt ignorera israeliska provokationer?
Ser ut som du behöver läsa en hel del om politik.