Politik och mellanöstern: Oljan på väg att ta slut?

03 augusti 2009

Oljan på väg att ta slut?

Jag minns när jag var yngre. Då sa folk: "oljan kommer att vara slut år 2038". Det var nästan som om man hade bestämt att oljan skulle ta slut just det året. Men vad jag också minns är att man talade om ökad oljeproduktion fram tills ungefär 15-20 år innan dess, alltså s.k. "oil peak".

I en ny, skrämmande artikel, skriver DN att vi kanske redan nått oil peak. Kan det stämma? Det tror jag inte. Ni kanske inte minns att OPEC-kartellen bestämde sig för att skära ner produktion för något halvår sedan, men det gör jag. Om jag inte minns fel minskade man produktionen med 1-1,5 miljoner fat per dag. Syftet var att oljan blev för billig. Ett fat olja kostade då runt 30 dollar, jämfört med nästan 150 dollar några månader innan. Det var ett desperat försök att tvinga upp priserna.

I maj träffades Bilderbergergruppen. 25 permanenta medlemmar träffar 100 nya varje år för att diskutera nya planer för hur man ska styra upp världen det kommande året. Exempelvis planerade gruppen Irakkriget och varningarna mot Iran. Dessutom ligger den gruppen troligtvis bakom den nuvarande ekonomiska krisen. Kapitalistiska system är lätta att underminera, det räcker nämligen med rykten. Det räcker med att varna för prisfall och det slutar med en kedjereaktion världen över för att ingen vill förlora pengar. Hur som helst, i år diskuterade gruppen hur de bäst kan utnyttja finanskrisen. De diskuterade om de skulle förlänga lågkonjunkturen i åtminstone något år till, eller göra det mycket snabbare. Vad de bestämde sig för att göra vet nog väldigt få människor, men det är alltid viktigt att komma ihåg att det är så finanskriser blir allt djupare; med hjälp av rykten.

Jag tror inte att vi nått oil peak, tvärtom. Man hittar nya oljereserver i mellanöstern varje dag. För tio år sen hittade man oljereserver utanför Palestina och Libanon. Det är fullt möjligt att de östra medelhavsländerna är fulla av råolja.

2 kommentarer:

Jens sa...

Måste tyvärr säga att det finns väldigt tydliga grafer över hur mycket nya olje fynd som gjorts genom åren. Media rapporterar glatt när en ny fyndighet gjorts utan att ställa den i proportion till vår förbrukning. Senast vi hittade riktigt stora oljefyndigheter var 1970 och sedan dess har man hittat mindre och mindre mängd ny olja för varje år. I dagsläget hittar man väsentligt mindre ny olja än vi förbrukar.

Däremot kan man räkna in den mindre lätt-tillgängliga oljan och då har vi genast väldigt stora reserver. Problemet är bara att t.ex. oljesand ger bara 2 tunnor olja för varje tunna man förbrukar i energi under utvinningen. Stora delar av oljeskiffret har man inte ens någon metod att utvinna. Sen har man möjligheten att utvinna olja ur kol, också väldigt energikrävande och skitigt men det har gjorts förr och kan göras igen. Priset kommer dock att stiga och eftersom olja används till så väldigt mycket så blir det stora konsekvenser.
Det bästa vi kan göra är att börja ställa om medan vi fortfarande kan göra det på ett hyfsat smärtfritt sätt.

Ibrahim sa...

Det bästa är nog att kombinera olja med nya tekniska lösningar, åtminstone i början. Att hoppa från oljan direkt är inte ett troligt alternativ. Kommer troligen ta 100 år innan vi kan lämna oljan bakom oss. Som jag ser det är vår bästa förhoppning fusionskraft. Men fusionskraften förväntas introduceras om 40 år.