Politik och mellanöstern: Amerikansk topprådgivare hotar Libanon

27 augusti 2010

Amerikansk topprådgivare hotar Libanon

Rådgivaren Frederick Hof som arbetar med det amerikanske sändebudet till Mellanöstern George Mitchell hotade enligt al-Manar den libanesiske armégeneralen Jean Qahwaji den 9:e augusti i år.[1] Han ska ha hotat att Israel kommer att utplåna Libanons armé inom 4 timmar nästa gång länderna hamnar i en gränsstrid. Hotet kommer som svar på gränsstriden den 3:e augusti veckan innan.

George Mitchells arbete har gått ut på att försöka skapa fred mellan arabstaterna och Israel. Om detta stämmer är det högst olämpligt av Hof, i egenskap som medarbetare, att hota en viss stat. USA har redan ifrågasatt sina relationer med Libanon genom att prioritera Israels säkerhet. Därför har USA och Israel startat en kampanj mot Libanons försök att rusta upp sin armé. USA och Israel är oroliga över att avancerade vapen kan nå Hizbollah. Men Hizbollah har redan avancerade vapen.

Iran har erbjudit sig att hjälpa landet rusta upp sin armé. Hizbollah har lovat att hjälpa till att säkra vapenaffärerna. Samtidigt fortsätter Israel att provocera Libanon. Idag upptäckte man en israelisk ballong flyga över Bekaa-dalen i nordöstra delen av landet. Under veckan har flera flygplan kränkt landets luftrum. Gränsstriden den 3:e augusti startade när israeliska soldater avfyrade artillerigranater mot libanesiska armévägspärrar i Odeisse. Den libanesiska armén svarade med att avfyra granater mot en israelisk armébas i närheten.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=151956&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=151933&language=en

Inga kommentarer: