Politik och mellanöstern: Hariri-regeringen i svår uppförsbacke

21 augusti 2010

Hariri-regeringen i svår uppförsbacke

Den nuvarande regeringen i Beirut, under premiärminister Saad al-Hariri, mötte idag kritik i form av demonstrationer mot hans kabinett. Flera vägar blockerades med brinnande däck och många Beirutbor strejkade. Anledningen är de fortsatta elavbrotten, vilket libaneserna tidigare har accepterat. Men augusti månad är den varmaste månaden, och idag uppmättes temperaturer över 40 grader Celsius.

Då enbart 75% av energibehovet produceras måste staten ransonera ström till städer och byar. Därför bryts strömmen av i 6-8 timmar per dygn i det övriga landet och omkring 1-3 timmar i Beirut. Problemet med att tillfredsställa energibehovet märktes redan av i början av 90-talet, men oviljan att hantera det stigande behovet har lett till inga investeringar i energisektorn sedan mitten av 90-talet. Enligt al-Manar har produktionen faktiskt minskat sen dess. Efter 33-dagars kriget sommaren 2006 blev problemet akut. Den israeliska apartheidregimen angrepp landets produktionsanläggningar och förstörde de.

När den nya regeringen tog form i november ifjol lovade Saad al-Hariri att ta tag i problemet. Men snart ett år senare har inget ännu gjorts åt saken. Dessutom är det nu högsommar i regionen och temperaturmätaren stannar konstant över 25 grader Celsius, även på nätterna. Oppositionen gjorde detta problem till en valfråga ifjol, men USA:s och Saudi Arabiens press på de västtrogna partierna prioriterade andra frågor, inte minst Hizbollahs vapenarsenal.

Det verkar vara så att Israels lakejer i Libanon försöker bromsa in landets tillväxt genom att göra elektricitet till en lyxvara. Detta är riktigt påtagligt då de två länderna är konkurrenter i allt fler branscher.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=151192&language=en

Inga kommentarer: