Politik och mellanöstern: Inget har förändrats sedan mars 2003

19 augusti 2010

Inget har förändrats sedan mars 2003

Dagens stora nyhet var att "stridande amerikanska trupper" har lämnat Irak. De sista trupperna passerade gränsen till Kuwait tidigare idag. Men samtidigt ökar antalet privatanställda soldater i Irak. En av de största, och mest kända av de är Blackwater som tidigare drabbats av skandaler, då deras arbetstagare mördat oskyldiga irakier.

Att de privatanställda soldaterna ökar i antal har tidigare uppmärksammats i massmedier. Visserligen handlade det i början främst om skandalerna (bl.a. Abu Ghraib) som skakade dessa företag. Under de senare åren har Vita huset lagt ner mycket arbete för att minska andelen egna stridande trupper i Irak. Men för att behålla säkerheten har den amerikanska armén å ena sidan tränat upp den irakiska armén, och å andra sidan låtit de privata företagen alltmer hantera arméns uppgifter.

Terrordåden fortsätter skaka Irak. Igår föll ett 60-tal Bagdadbor offer för al-Qaidas hat mot Islam. Ytterligare ett 100-tal personer skadades i dåden. Det börjar bli allt mer klart att al-Qaida inte tänker sluta med sin etniska rensning i landet. Amerikanernas närvaro i Irak har bara betytt dåliga nyheter för irakierna. De var till en början mål för den amerikanska armén, senare den sionistdominerade al-Qaida och nu för ännu fler skjutglada typer. När den irakiska armén tidigare i veckan krävde att de amerikanska trupperna stannar kvar i landet åtminstone fram till år 2020 förstod jag att intresset för ett krigsslut inte finns bland de som allierat sig med samma armé. Vill man ha ett slut på kriget måste man kapa den amerikansk-saudiska faktorn, vilket hittills inneburit fritt fram för al-Qaida.

Jag har tidigare argumenterat att Saudi Arabiens stöd till talibanerna är den primära faktorn till varför Afghanistankriget fortsätter än idag. Jag är övertygad att samma land stöttar al-qaedister i Irak. Under 2004-05 gick det mycket rykten om att amerikanska vapenleveranser till den irakiska armén nådde al-Qaida. Undrar ni vilka det är som hanterade leveranserna?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-dubblerar-privata-vakter-i-irak-1.1156267

3 kommentarer:

Anonym sa...

Blackwater finns inte längre, läs på innan du yttrar dig.

Anonym sa...

jag får inte det att gå ihop ..

Hur kan wahabisterna vara i linje med amerikanska intressen på vissa platser och strida mot varann på andra?

Varför skulle USA tillåta Saudi uppmuntra till att döda amerikaner:

Ibrahim sa...

Kallas väl Xe Services idag. Men trots det samma människor. Företag brukar byta namn när affärerna går sämre.

Vita huset bryr sig inte om sina egna. De lät spränga sönder två skyskrapor mitt på manhattan bara för att få åka ner till Mellanöstern. Det är inte al-Qaida som dödar amerikanerna, det är riktiga motståndsmän som gör det. Dock klumpas de ihop med al-Qaida, vilket gör det komfortabelt för amerikanerna.