Politik och mellanöstern: Strid vid libanesisk-israeliska gränsen

03 augusti 2010

Strid vid libanesisk-israeliska gränsen

(Uppdaterad)

När israeliska trupper försökte dra upp träd på libanesisk mark avfyrade libanesiska soldater varningsskott i luften. Israelerna svarade med att skjuta artilleri och raketer på en militärbas vid al-Adaise i södra Libanon. Den libanesiska armén svarade med att skjuta tillbaka. Striderna höll på i flera timmar under förmiddagen.

3 libaneser dödades. 2 av de är soldater och en är journalist på tidningen al-Akhbar. Ytterligare 5 personer skadades. Libanesiska vittnen såg två israeliska officerare dödas och 2 soldater skadas. Israel har ännu inte offentliggjort några siffror, och lär inte gör det heller.

Libanon kommer nu anmäla händelsen till FN och tvinga UNIFIL (FN-trupperna i Libanon) att börja agera så som deras jobb kräver. UNIFIL är alltför passiv vad gäller israeliska brott mot resolutionerna. Egentligen är det upp till de att hindra israeliska gränsöverträdelser. Men det vägrar de göra.

Under eftermiddagen intervjuades experter på libanesisk TV. De misstänker att striderna var ett sätt för Israel att testa det libanesiska försvaret. De misstänker att Israel förväntade sig ett motanfall från Hizbollah. Hizbollah har dock valt att inte agera, då de antagligen redan visste detta. Israeliska armén påstod att raketer avfyrats mot norra Galilén, men polismän fann inga spår av raketer.

Israel har brutit mot de två mest uppmärksammade FN-resolutionerna 1559 och 1701 mer än 10.000 respektive 7.000 gånger. Detta är i snitt 3-4 gånger varje dag.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/08/20108310240207599.html

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-idf-lebanon-forces-exchange-fire-on-northern-border-1.305734

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article7563755.ab

2 kommentarer:

Senuoy sa...

Vågat gjort av Israelerna , Vad är det dem håller på med ? Inte konstigt att Dollarn steg efter detta , dem är rädda för ett nytt krig men jag tror inte det inträffar.

Var det inte krig 2006 exakt samma månad som nu ?

Ibrahim sa...

De testar det libanesiska försvaret. De vill se vem det är som rör sig och sånt. Dessutom vill de störa ordningen i Libanon.

Förra kriget startade 12:e juli och tog slut 14:e augusti. Idag firar libaneserna 4 års minnet av det kriget.