Politik och mellanöstern: Ny attack på Libanons suveränitet

07 augusti 2010

Ny attack på Libanons suveränitet

Ett israeliskt stridsfartyg avfyrade skott mot libanesiskt havsvatten runt 4-tiden lokal tid i morse. Inga skador rapporteras. Attacken kommer bara dagar efter den blodiga sammandrabbningen i tisdags.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/Israel-violates-lebanese-water-hn-3.htm

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=149495&language=en

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Mot libanesiskt territorialvatten menar du väl?

Det intressanta de senaste dagarna kanske ändå är att den libanesiska armén inte har fungerat som Israels förlängda arm, eller stått helt passiv, utan faktiskt slagit tillbaka. Hetzbollah har kunnat hålla sig i bakgrunden. Det kan väl tolkas som att i händelse av ett nytt israeliskt storangrepp så kommer man att möta både den libanesiska armén och Hetzbollahs milis. Och med tanke på att den israeliska sidans stridsduglighet verkar sjunka (reservisterna har ingen större lust att slåss) kan det vara ett skäl för israelerna att hålla sig lugna. Om de skall angripa Iran måste de "säkra" Libanon och oskadliggöra Hetzbollahs jättearsenal av raketer, men kan de inte "säkra" Libanon kanske det är bäst att inte angripa Iran. Vi får se.

Ibrahim sa...

Ja exakt. Israelerna är så missnöjda med den libanesiska arméns beteende att de uppmanat Frankrike och USA att sluta leverera vapen till armén. Landets president var i Adaise igår och lovade en 3-årig eller 5-årig plan på upprustning av armén för att garantera försvar av landet. Israelerna har lagt märke till att Hizbollahs vapen utgör ett hot mot landet vid fall av ett större krig i regionen. Men israelerna fortsätter att provocera landet trots allt. En ny attack mot libanesiska fiskare ägde rum i morse. http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=149539&language=en

Björn Nilsson sa...

USA så att säga köpte ju sig en segrare under senaste valet i Libanon. Med tanke på hur situationen nu ser ut så verkar det ha varit pengar kastade i havet eftersom libaneserna ändå inte gör som de blir tillsagda. Förhoppningsvis rör det till planerna för Israel och USA så mycket att man inte vågar starta ett nytt storkrig.

Ibrahim sa...

Allt man har gjort under de senaste hundra åren i syfte att garantera statsprojektet Israels framgångar har varit bortkastat. Den simpla anledningen är att det helt enkelt inte går att köpa till sig lojalitet med förtryck. Det återstår att se vad som händer. De kommande 3-4 månaderna kommer att vara väldigt intressanta.