Politik och mellanöstern

06 augusti 2010

Under de senaste dagarna har det blivit allt mer tydligt att Alliansen vill ha en lag mot burka. Enligt aftonbladet vill även Fredrik Reinfeldt ha en sådan lag.[1] Tidigare var statsministern emot en sådan lag, då han ansåg att det inte var nödvändigt. Den första frågan man bör ställa sig är följande: "Behöver vi verkligen lägga ner så mycket krut på de hundratals kvinnor som bär burka"?

Det är lätt att komma på andra frågor som är betydligt viktigare, som t.ex. sysselsättning och skolan. Arbetslösheten bland ungdomar upp till 25 år ligger en bra bit över 20%. Med den växande skaran av pensionärer är det väldigt viktigt att öka sysselsättningen i landet. På sikt kan man också minska skattetrycket på den enskilde arbetstagaren på så vis.

Men främmande klädval har återigen hamnat på tapeten, inte ny mode från New York eller Paris, utan snarare från den muslimska världen. Det var ju faktiskt en tidsfråga innan även svenska politiker snappade upp den nya trenden från de Islamkritiska extremisterna från andra europeiska parlament och partier. Att det döljer en form av mani bland våra "toleranta" politiker råder det ingen tvekan om.

Tidigare sa Jan Björklund (FP) att ingen ska bära burka och niqab i klassrummet.[2] Detta gäller även arbetsplatser. Samtidigt skriver DN att nästan 90% av det svenska folket tycker att det inte är okej att bära burka i skolan eller på jobbet.[3] DN framhåller dock att de tillfrågade är positiva till vanliga slöjor. Två tredjedelar tycker att det är okej att bära vanlig slöja.

Den stora skillnaden i synen på vanliga slöjor och burka verkar till synes bero på att burkor täcker ansiktet, vilket Björklund gör anmärkningar på. Här i Sverige är det visserligen främmande med klädplagg som täcker ansiktet, men jag misstänker att det beror främst på negativa kampanjer. Varje år kommer allt konstigare kläder ut som "mode", men det verkar vanliga svenskar inte bry sig ett dugg om. Men att kritisera burkan och niqaben är den nya trenden.

Ett till argument kritiker använder är följande: "Muslimska män tvingar sina fruar och döttrar bära burka och niqab", detta trots avsaknaden av bevis. Hur många muslimska kvinnor har ringt till polisen eller hjälporganisationer om detta? Finns det siffror på det? Det tror jag inte.

Förrän det finns bevis som lagstiftare kan använda är det olämpligt att politisera så känsliga frågor. Såvitt jag ser det är detta ett politiskt spel en viss grupp använder för att ytterligare förtrycka muslimska minoriteter här i Europa. Sånt behöver vi inte.

1) http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7574463.ab

2) http://www.dn.se/nyheter/valet2010/fp-vill-strama-upp-slojregler-1.1148257

3) http://www.dn.se/nyheter/sverige/negativ-attityd-till-burka-i-skolan-1.1148991

4 kommentarer:

Senuoy sa...

Niqab har ingenting med Koranen eller Islam att göra. Jag som muslim tycker nästan det är rätt det vad dem vill införa. Jag kan förstå dem.

Sedan tycker jag inte heller det är något problem med Burka och Niqab här i sverige men när dem går och anmäler skolor för diskiminering så har det gått för långt. Sverige är Sverige. Ta på dig vanlig Hijab och Acceptera the rules eller gråt ut på Aftonbladet.se

Ibrahim sa...

Grejen är att det är så det alltid börjar. Först är det burkan. Sen blir det något annat. Ger man islamofoberna något i början kommer deras hunger aldrig att mättas. Därför är jag emot ett eventuellt förbud. Jag förespråkar öppna debatter via olika medier där alla människor kan mötas. Dagens debatter är isolerade och exklusiva...

Stilla Natt sa...

@ Senuoy
Och vad är the rules?

mohammad sa...

Senuoy menar förstås den svenska klädkoden, Burka och Niqab är främmande element i sammanhanget medan Hijab av tradition har burits av "svenska" kvinnor sedan lång tid.

Ibrahim har annars rätt i att - förbud föder förbud - som dock inte nödvändigtvis är ett utslag av islamofobi i paritet med Lars Vilks medvetna kampanj mot muslimer.

Att använda begrepp i fel sammanhang tar ifrån dem dess inneboende mening och styrka.

Frågan om Burka och Niqab kan lösas på resp arbetsplats och sammanhang, Sverige är i grunden ett land med demokratiska traditioner som slår vakt om individens frihet - vi får inte glömma det.

Ibrahim - du är grym, fortsätt med det.