Politik och mellanöstern: Raketattacker mot Gaza-remsan och Eilat

02 augusti 2010

Raketattacker mot Gaza-remsan och Eilat

Under natten till måndagen genomförde den israeliska ockupationsmakten en räd mot en Hamasledares hem i Gaza-remsan. 42 personer skadades enligt al-Manar.[1] Hamas anklagar Arabförbundets "kapitulation" till Israel som orsak till Israels allt fler attacker mot palestinier. Arabförbundets nästa politiska skandal lär vara 'Arabiska fredsinitiativet', som jag skrev om i helgen. Fredsinitiativet ställer inga krav eller villkor på Israel. Det är villkorslöst. Det har gett Israel mer utrymme att fortsätta med sin våldspolitik, anser Hamas.

Ungefär samtidigt avfyrades 5 raketer mot den israeliska staden Eilat vid Röda havet. Bara en raket slog ner i närheten av staden. Två slog ner i havet och två andra i Aqaba i Jordanien. En jordansk man dödades och 3 skadades, skriver aftonbladet.[2] Raketerna misstänks ha avfyrats från Sinai-halvön. Rebeller misstänks ligga bakom attacken.

Mitt i det eskalerande kaoset skriver al-Jazeera om mötet mellan Egyptens och Israels presidenter. Shimon Perez träffade Hosni Mubarak i Kairo i helgen där de diskuterade de nya fredsförhandlingar som Palestinas president, Mahmoud Abbas ska arbeta med.[3] Mötet i sig är ett slag mot det palestinska folket då Shimon Perez är en brottsling, och inte en legitim ledare att förhandla med. Dessutom finns det farhågor om att de nya fredsförhandlingarna kommer att exkludera Gaza-remsan.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=148720&language=en

2) http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article7558969.ab

3) http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/08/201081124823175519.html

Inga kommentarer: