Politik och mellanöstern: 25 maj - en seger för frihet

25 maj 2010

25 maj - en seger för frihet

Under början av 2000 trappade Hizbollah upp angreppen mot israeliska baser på libanesisk mark. Israelkollaboratörerna SLA (South Lebanon Army) försvagades radikalt och upplevde sig allt mer isolerade. De ansågs vara förrädare av libaneserna, och förbrukningsvara av israelerna. Under maj 2000 eskalerade angreppen ytterligare och den 25:e maj samma år fick de israeliska soldaterna på libanesisk mark order att dra sig tillbaka. Det var ingen regelrätt reträtt - israelerna lämnade allt bakom sig och sprang tillbaka till ockuperade Palestina, en del av de utan sina skor.

Därmed blev 25:e maj 2000 en av historiens viktigaste datum att hålla reda på. Det var den dagen en arabstat officiellt besegrade den israeliska terroristregimen. Det ironiska var just att Libanon var ett av de absolut minsta länderna, och som plågades av ett inbördeskrig mitt under de israeliska invasionerna 1978 och 1982.

SLA förvisades till historien. Israel och den sionistkontrollerade världen var svårt chockade av förlusten. I september samma år drog den andra intifadan igång och därmed kände sig sionisterna hotade på riktigt för första gången. Israel började planerna för att invadera Libanon igen, vilket var tänkt att förverkligas under september-oktober 2006. Samma sommar kidnappade Hizbollah 2 israeliska soldater, vilket triggade 34-dagars kriget och som ledde till en ännu mer chockerande förlust för sionisterna.

Idag firar libaneserna 10 år sedan Israel kapitulerade från Libanon (dock inte Sheeba-gårdarna). Det är en dag som även inspirerar palestinierna. Det är tack vare 25:e maj och 34-dagars kriget världen insett att sionisterna verkligen är svaga. En vanlig term är "Bayt al-Ankabut", ett hem byggt av en spindel, och som brann när israelerna desperata skrev på FN-resolutionen 1701 i krigets slutskede sommaren 2006.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=138943&language=en

Inga kommentarer: