Politik och mellanöstern: Konferensen om kärnkraft och NPT i New York

03 maj 2010

Konferensen om kärnkraft och NPT i New York

Idag drar ett nytt möte igång om kärnvapen, icke-spridningsavtalet och kärnkraft i FN-byggnaden i New York. Och som förväntat lär Irans omtalade kärnprogram vara huvudämnet. För vi lever i en värld där det inte finns några kärnvapen alls, och bara Iran "tänker skaffa kärnvapen" (*sarkasm).

Redan i förra månaden försökte USA monopolisera kärnvapenfrågan genom att anklaga Iran på ett mindre möte om just kärnvapen. Iran bjöds inte in, och fick ingen chans att försvara sig. Så, reaktionen var ett helt eget möte i Teheran, som blev lyckat.

Irans mål är att höja frågan om icke-spridningsavtalet, eftersom de anser att det finns ett antal länder som fortfarande bestyckar sig, och i vissa fall även använder kärnvapen i krig (förbrukat uran i Irak). De poängterar att tre länder med kända kärnvapenarsenal ännu inte skrivit på NPT, vilka är Pakistan, Indien och Israel. Indien valde enligt al-Manar att inte delta i mötet i New York (1).

Jag tror personligen att Iran kommer att lyfta upp frågan om användningen av förbrukat uran i krigssituationer. Både i Gaza-remsan och i Irak föds allt fler barn med defekter och cancer (2). Det började först i staden Falluja 2004 när amerikanerna inledde en offensiv mot motståndsmän i regionen. Kort efteråt strömmade anklagelserna in. Men massmedierna valde att inte uppmärksamma detta.
Förbrukat uran användes först i artillerigranater avsedda för pansarvagnar bestyckade med artilleripjäser. Deras främsta mål var att öka risken att slå ut fientliga pansarvagnar med ett enda skott. Men såvitt jag vet fanns det inga fientliga pansarvagnar i Falluja. M.a.o. kan USA ha begått brott mot de mänskliga rättigheterna, och eftersom vi talar om inte mindre än uran lär detta vara av hög vikt under mötet.

Något annat Iran kommer att lyfta upp är Israel. Om Iran bojkottas p.g.a. anklagelser, bör Israel definitivt också bojkottas för att de bevisligen har kärnvapen och att landet är politiskt instabilt - Israel angriper andra länder och hotar hela Mellanöstern regelbundet. Det är inte Iran som är hotet mot regionen, utan Israel. Och så har det varit sedan 1948. Ja, vi har en massa politiker som ignorerar detta. Det är därför det är viktigt att Iran lyfter upp frågan.

Om man ska vara realistisk bör man räkna med ett misslyckande, d.v.s. att inga mål uppnås i överhuvudtaget. USA envisas vad gäller Iran, och Iran tänker inte ge upp sin rätt att bygga civil kärnkraft. Det hela handlar om staten Israel. Sionister har en vana att vara rädda så fort någon lyfter upp ett vapen, även om det är i plast. Jag minns själv att israeliska soldater gömde sig i fosterställning så fort en kula flög i luften nere i södra Libanon. Den mentaliteten går från fotsoldaten till politikern. Men jag tror att Iran kommer att gå segrande ur mötet politiskt talat. Västvärldens (och Israels) rädsla är ju löjligt. Och detta ser de andra delegaterna med sina egna ögon.

1) http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=135933&language=en

2) http://uruknet.com/index.php?p=m64364&hd=&size=1&l=e och http://www.paltelegraph.com/hot-topic/4542-new-birth-defect-in-gaza (OBS! Känsliga bilder. Känsliga läsare varnas.)

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ahmadinejad-angriper-usa-infor-besok_4653019.svd

Inga kommentarer: