Politik och mellanöstern: Trots en god uppgörelse, fokuserar väst på fortsatta sanktioner

19 maj 2010

Trots en god uppgörelse, fokuserar väst på fortsatta sanktioner

I måndags kom Iran, Turkiet och Brasilien överens om hur Irans kärnmaterial ska hanteras. 1200 kg låganrikat uran ska skickas till Turkiet i utbyte mot mer anrikat uran som ska användas i kärnkraftverk. Därmed har länderna kommit med en bra kompromiss, som även väst bör glädjas åt. Men det gör de inte.

Paranoian är att Iran kommer att "fortsätta bygga kärnvapen ändå". Israel har uttryckt oro över överenskommelsen och påstår att Iran bara försöker slippa ytterligare sanktioner mot landet. Men trots den historiska överenskommelsen, påstår nya rapporter att Säkerhetsrådet kommit överens om att skärpa sanktionerna mot landet. De 6 permanenta stormakterna i rådet har bestämt sig för att skärpa sanktionerna trots att Iran uppvisar en vilja att förhandla fram en god uppgörelse.

De två länder som brukar motsätta sig västvärldens bojkotter, Ryssland och Kina, sägs också vilja skärpa sanktionerna. Det här måste betyda att väst har sålt sig till de länderna för att få med sig de.

Västvärlden är tydlig med att markera att de kräver en totalstopp av Irans kärnprogram. Iran får inte bygga egna reaktorer med andra ord. Iran måste be väst om hjälp med andra ord. Det som fortfarande är en skandal av historisk magnitud är att Säkerhetsrådet inte vågar diskutera Israels kärnvapen. Israel står över Säkerhetsrådet alltså. Detta säger mycket om hur internationella relationer är uppbyggda. Det är så kriget mot Islam ser ut.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=138126&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=138125&language=en


http://www.dn.se/nyheter/varlden/stormakter-eniga-om-iransanktioner-1.1107773

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hela FN är ett skämt, Iran har visat sig mest dialogföra i hela debatten men USA vill bara ha mer och mer krig.

Anonym sa...

så sant! vad kan man göra:*( sionister styr värden... men en vackert dag men en vacker dag...skall vi segra