Politik och mellanöstern

06 maj 2010

För 3 veckor sedan anklagade Israel Syrien för att ha levererat Scud-missiler till Hizbollah. Tidigare i veckan anklagade Israel Syrien för att också levererat Fateh-110 robotar till Libanon. Hizbollah har som policy att varken bekräfta eller dementera uppgifterna, så förmodligen försöker israelerna pricka av varje typ av missil för att få en klarare bild av vad organisationen har i sin vapenarsenal.

Men israelerna är egentligen rädda. Många israeler lever fortfarande i år 1967, då Israel hade den starkaste armén i Mellanöstern. Knappt 40 år senare slog 300 Hizbollahsoldater sönder den israeliska drömmen. Och Hizbollah år 2006 är inte Hizbollah år 2010.

Israel har upptäckt att de gjort en allvarlig felkalkyl. De litade på att västvärlden skulle stötta den lilla staten. Enligt en libanesisk statsvetare, Inas Nikash och som intervjuades på al-Manar TV för ett par dagar sedan har Israel högst sannolikt inga kärnvapen alls. Han menar att Israel litade på att amerikanska kärnvapen skulle användas för att försvara Israel.

Men den amerikanska ekonomin ligger på ett havsbotten någonstans. 37 miljoner amerikaner går hungriga varje dag. Kostnaderna för Irak- och Afghanistan-krigen är skyhöga. Amerikanska soldater fortsätter komma hem i likkistor. Landet har inte råd med ett nytt krig, och definitivt inte med Iran. Men Israel litar fortfarande på att USA tar an Syrien och Iran (idag även Hizbollah och kanske även Hamas).

För 5 år sedan sågs USA fortfarande som en supermakt. Idag är det egentligen Israel som är den enda supermakten i världen, då landet inte behöver följa de internationella lagarna. Men även Israel har insett att den muslimska världen är starkare än vad den först trodde.

Kriget om Mellanöstern fortsätter, men många saker har förändrats under de senaste åren.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=136462&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=136426&language=en

http://www.dn.se/nyheter/varlden/arvet-efter-bush-ett-dranerat-usa-1.1089196

Inga kommentarer: