Politik och mellanöstern: Turkiet och USA i politisk dragkamp?

14 maj 2010

Turkiet och USA i politisk dragkamp?

Bara dagen efter att Turkiet flyttade luftvärnssystem till sin södra gräns (mot Syrien) blev det känt att Barack Obama vill satsa 205 miljoner dollar på Iron Dome-systemet som är avsett att försvara Israel mot kort och medeldistans robotar. Turkiet motiverade sitt beslut med att den vill förhindra att dess luftrum används i ett israeliskt och amerikanskt angrepp mot Syrien och Iran.

Iron Dome-systemet ska enligt israelerna vara igång under sommaren och finns för närvarande bara vid Gaza-remsan. Israel bestämde sig för att sätta in systemet efter operation Gjutet bly, då gaza-borna avfyrade ett hundratal granater och mindre raketer mot illegala bosättningar och tillfälliga armébaser. Israeliska politiker och generaler insåg snabbt att Gaza-remsan började utgöra ett hot mot den "israeliska drömmen". Hizbollah har tvingat israelerna att exploatera Negev-öknen för att bygga militära och civila anläggningar i området, då norra ockuperade Palestina anses vara för farligt att vistas i under krigstillstånd.

När Gaza-remsans förtryckta folk får tillgång till allt mer avancerade vapen sätter de alltså planerna för Negev-öknen i fara. Därför vill Obama satsa drygt 200 miljoner dollar på att bygga ut systemet så fort som möjligt. Kanske känner israelerna också att det är dags med ett krig snart. Vem vet?

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=137326&language=en

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-vill-ge-israel-skydd-mot-missiler-1.1093753

Inga kommentarer: