Politik och mellanöstern: Israels attack mot Ship to Gaza - en analys

31 maj 2010

Israels attack mot Ship to Gaza - en analys

På morgonen den 31:a maj gick israeliska soldater till angrepp mot fartyg lastade med förnödenheter med destination Gaza. Inga vapen fanns ombord på fartygen. Dock fanns något mycket farligare ombord, nämligen medmänsklighet. Sånt gillar inte Israel. Sånt gillar inte skurkar, kriminella och terrorister.

När de israeliska ockupationssoldaterna bordade fartygen på internationellt vatten bestämde sig aktivisterna för att försvara sig, vilket de hade all rätt att göra. De slog tillbaka med pinnar och rör. Israelerna svarade med att avfyra sina skjutvapen. Automatkarbiner mot pinnar. Vem vinner?

Uppemot 19 personer uppges ha dödats. 60-talet personer är skadade, varav minst 7 israeliska soldater. Ett totalt fiasko för de som inte värnar om medmänsklighet. En tragedi för många familjer, och även för de 1,5 miljoner Gaza-borna som inte får den hjälp de behöver.

Den turkiska faktorn
De allra flesta på fartygen var turkar. Antagligen var de flesta av de dödade turkar. När nyheterna om angreppet mot Ship to Gaza nådde Turkiet angrepp närmare 2.000 personer det israeliska konsulatet i landet. Relationerna mellan Turkiet och Israel är därmed brutna, något majoriteten av turkarna egentligen länge velat. Den turkiska faktorn innebär en regional förändring i Mellanöstern, något som kommer att påverka hela världen.

När Turkiet bryter relationerna med Israel kommer landet närma sig vad israelerna kallar "NIA" (Northern Islamic Alliance), vilket Hamas, Libanon, Syrien och Iran tillhör. Därmed kommer Turkiet göra något hela den muslimska världen vill, d.v.s. tillhöra den gruppen. Detta kommer att resultera i ett regimskifte i Egypten, då majoriteten av egyptierna också vill avbryta samarbetet med Israel. Den egyptiska faktorn kommer att innebära att ännu en arabisk armé riktar sina vapen mot den israeliska terroristregimen. Egypten har en av de största arméerna i regionen.

Den turkiska faktorn kommer att innebära att Israel isoleras än mer, och att västvärlden då tvingas stötta Israel mer än vad den gör idag. Västvärlden är beroende av Israels existens, och inte minst, dess militära hegemoni. Därför var Hizbollahs seger mot den israeliska armén under sommaren 2006 en chock för västvärlden, som då tvingades föra svartmålningskampanjer mot Hizbollah och Libanon... på Israels begäran.

Vad Israel faktiskt gjorde i.o.m. angreppet mot Ship to Gaza var att placera den muslimska världen i en kollisionskurs med västvärlden. Detta kommer att märkas allt tydligare efter sommaren, och troligen även under 2011.

Piratlandet Israel och liberaldemokratins eventuella död

Israel valde att expandera sitt territoriella vatten till omkring 100 km. De valde också att expandera kontrollen av Gazas vatten. Oftast är det diktaturer och pirater som gör detta. Men igår gjorde även en "liberal demokrati" det. Att demokratin nu är död kanske är alltför hårda ord att använda. Men hur påverkas de demokratiska principerna när en del människor tänker försvara denna "demokratiska" stat?

Kort sagt kan man säga att det enda sättet att försvara demokratin är för alla demokrater i denna värld att ta avstånd från Israels aktioner, åtminstone på det ideologiska planet. Liberaler måste väl också göra det, då Israel påstås vara en "liberal demokrati". Om liberaler och demokrater känner sig hängivna att försvara sina ideologier måste de ta avstånd från Israels aktioner. Låt mig påminna er om att muslimer ständigt tvingas ta avstånd från "muslimska terroristers" dåd. Lika rätt för alla, inte sant?

Hur som helst, Israels agerande var oacceptabelt och faktiskt lite överraskande. Jag förväntade mig att dessa hot mot Ship to Gaza skulle förbli enbart tomma hot. Trots allt, Israel har ändå visat världen vad den verkligen är; d.v.s. en terroristregim som har ingen respekt för de mänskliga rättigheterna. Jag hoppas att alla börjar förstå detta. Eller så kanske det finns folk som gärna ser att denna terroristregim fortsätter med sina brott i ytterligare 62 år...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/ship-to-gaza-stoppade-1.1114217

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article7216680.ab

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896796,00.html


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=139903&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=139872&language=en


Jag deltog i demonstrationen mot Israels angrepp i Stockholm. Jag spelade in ett videoklipp och tog några bilder:
http://www.youtube.com/watch?v=DFKoilUSyEI



Inga kommentarer: