Politik och mellanöstern: Agendan bakom mordet på Rafik al-Hariri

25 februari 2009

Agendan bakom mordet på Rafik al-Hariri

Strax efter mordet på Rafik al-Hariri för drygt 4 år sen greps sju personer, fyra officerare och tre civila, misstänkta för inblandning. Nu på söndag, den 1:a Mars börjar rättegången i Haag, lovar man i alla fall. Men idag släpptes tre av de misstänkta, och nu menar många experter att även de resterande fyra gripna kan vara oskyldiga.

Att misstänkta brottslingar släpps efter fyra år, bara några dagar innan rättegången är väldigt konstigt. Eller inte...
Tydligen har de ansvariga bakom arresteringarna under 2005 insett att deras försök att lägga skulden på syrierna misslyckats. De gripna anklagades för att ha nära relationer med Syrien, vilket många i 14:e mars blocket utnyttjade för att föra fram USA:s politik i regionen.

Syftet med mordet på Rafik al-Hariri var att tvinga Syrien att dra tillbaka sina 30.000 soldater från Libanon, vilket skedde i April 2005. För att stärka misstankarna gick EU och USA ut med tunga anklagelser mot Syrien, trots att Syrien förnekade inblandning i mordet. Man påstod t.o.m. att Rafik al-Hariri var anti-syrisk, vilket var och är felaktigt då han var en nära syrienvän. Han ville dock också att Syrien skulle dra tillbaka sina trupper från Libanon, vilket USA utnyttjade efter mordet som sagt.

Beslutet att släppa tre av de misstänkta visar att misstankarna inte kan rättfärdigas rättsligt, utan är mer av ett politiskt spel...som till slut kraschade. Många har under åren misstänkt Israel för mordet, som planerat att invadera Libanon sedan sommaren 2000, men hindrats av Syriens närvaro i Libanon. Israel och USA hade ett starkt motiv att mörda Rafik al-Hariri, för att uppnå sina mål; vilket är att invadera Libanon igen för att senare pressa Syrien och Iran.

För att lysa upp misslyckandet bakom anklagelserna mot Syrien vill jag gärna länka till en annan artikel, där Dick Cheney's assistent John Hanna uttrycker besvikelse, inte bara för 14:e mars blockets misslyckade försök att fortsätta USA:s politik i Libanon, men också för en massa andra saker.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128800401696883798.htm


"Three Suspects in Hariri's Case Released after 3-Year Detention"
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=75409&language=en

Inga kommentarer: