Politik och mellanöstern: Monopolet

04 februari 2009

Monopolet

Igår skjöt Iran upp en satellit i omloppsbana runt jorden. Läste lite fort om det igår och tror det rör sig om en höjd på 250 km över jordens yta. Detta kan jämföras med ISS (International Space Station) vars omloppsbana ligger en omkring 350 km över jordens yta.

Uppskjutningen igår är den första med utrustning ombord. De tidigare raketerna som skickades upp testades bara, för att hitta några eventuella svagheter.

I en värld med monopol är detta skrämmande. USA vill att muslimer ska köra Cadillac, käka på KFC och titta på amerikanska TV-program. Men Iran går i den motsatta riktningen jämfört med övriga arabvärlden. Iran bygger egna bilar, flygplan, helikoptrar och nu även raketer med syfte att skicka satelliter i omloppsbana.

De företag som tagit hand om satellituppskjutningar har sen 50-talet varit amerikanska och europeiska. Nu när även Ryssland, Kina, Japan och Indien klarar av det vill man inte att även muslimerna kan göra det på egen hand. Grejen är att Iran har ett väldigt stort stöd bland folket i den muslimska världen, även bland kristna. Nu när de pro-amerianska regimerna (Egypten, Saudi Arabien etc) börjar vackla kan den muslimska världen lättare ta del av Irans nya teknologi, vilket iranierna gärna vill.

Fördomar i västvärlden säger oftast att muslimerna lever i grottor, och jag misstänker att Pentagon gärna vill att dessa fördomar fortsätter att existera i framtiden. Det är trångsynt redan nu att tro på sånt, särskilt när arabvärlden slagit övriga världen på många olika sätt. Världens största byggnader finns ju på den arabiska halvön, vilket är värt att påpekas.

Det vanliga är att Iran tvingas förklara varje gång de gör något. Så fort nyheten om uppskjutningen nådde väst kröp nya anklagelser fram om att Iran "bara vill bygga långdistans missiler som kan bära atombomber". Då kan man ju fråga sig varför Iran då skjöt upp en satellit i omloppsbana runt jorden istället för att låta en tom missil slå ner i medelhavet.

En ännu bättre fråga är varför USA säljer långdistans missiler till Israel, som alla vet har fler än 300 atombomber och inte ens skrivit på icke-spridningsavtalet, vilket Iran gjort.

Ni inser väl att kunskap är makt, och utan kunskap är man alltså maktlös. Medan Israel får lära sig nya saker förvägras muslimska länder den rätten. När Iran slår tillbaka med en raket som kan skicka upp satelliter, kanske för att ta bilder på USA från rymden, blir vissa sura och häver ur sig anklagelse efter anklagelse. Nu när pro-amerikanska arabregimer börjar vackla p.g.a tystnaden under massakern i Gaza-remsan blir dessa anti-iranska förespråkare ännu mer rädda. Dessa förespråkare, oftast aktieägare i de företag som tjänar stora pengar på ett arabiskt apati, vet att deras tid är snart över. Snart tar Iran över med sin industri, vilket kan vara tillräckligt för att tackla ner den amerikanska ekonomin för gott. Detta är speciellt känsligt just nu när USA är beroende av sina egna arabregimer, och ständigt behöver nya lån från superrika oljeshejker.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/02/2009231848249287.html

Inga kommentarer: