Politik och mellanöstern: Kriget om musik och kultur

16 februari 2009

Kriget om musik och kultur

Här diskuterar jag politik, så jag blev lite intresserad och vill "granska" rättegången mot The Pirate Bay. Nu är det så att jag finner rättegången lustig. Det verkar bara vara ett spel mellan olika intressen, och vi vet alla att oavsett utgång kommer bråket bara att fortsätta. Vinner The Pirate Bay kommer musikindustrin (och andra som t.ex. filmindustrin) att överklaga. Vinner piraterna igen hamnar frågan troligen hos EU.

Men vinner musikindustrin (och de andra) kommer piraterna ändå att fortsätta fildela. Ny teknik kommer att möjliggöra nya sätt att fildela utan att man riskerar att avslöjas av de växande övervakningssamhällena som just nu formas i västvärlden. Många tänker Internet som bara en massa servrar utspridda över hela världen.
Men Internet är mer som ett moln. Möjligheterna är oändliga i det här molnet. Dessutom blir Internetuppkopplingen bara snabbare och snabbare, vilket innebär att fildelningen kommer bara att gå snabbare. "Exponeringstiden" (som jag kallar det), den tiden man laddar ner filer förkortas väsentligt, vilket gör det svårare för en bevakande enhet att upptäcka pågående fildelning.

Trafiken i Internet växer hela tiden. I framtiden kommer datorer som laddar ner filer bara att "blinka till" i intranätet, för att senare slockna då de hunnit ladda ner valda filer på ett ögonblick. Om de datorerna bara används för att surfa på nätet eller för att ladda ner filer lär vara svårt att ta reda på. Men man lär ju finna en metod i hopp om att bekämpa fildelningen...

Men vad är syftet med rättegången? Saken är att det är lite svårt att förstå varför folk laddar ner illegalt. Jag gör ju inte det själv. Men vad jag upptäckt är att det är lättare att ladda ner filer illegalt än legalt. Sen är det ju gratis, vilket är oslagbart helt enkelt. Även om man numera kan ladda ner legalt, fortsätter många att ladda ner illegalt. De flesta som gör det är ju studenter.

Det är mycket arrogans i det här spelet. Svenska ungdomar har ju det bäst i världen. Skolan är gratis, vård är gratis och sen får de också pengar när de studerar. För de allra flesta ungdomarna i övriga världen är detta rena paradiset. Men ändå vill dessa svenska ungdomar ha mer. Arrogans?

Musikindustrin är minst lika arrogant. Självklart har de rätt att skydda det de skapat. Men hur ofta får man själv välja vilka låtar man vill ha på en CD-skiva som man köper från affären? Man tvingas betala för många låtar som man inte vill ha. Ändå valde musikindustrin att inte göra något åt saken. När Internet kom insåg ungdomarna möjligheterna med att själva få välja musik, dessutom helt gratis.

Den förlorade inkomsten för musikindustrin kan säkert täckas av den "onödiga musikförsäljningen" (de låtar som du inte ville ha när du köpte CD-skivorna). Men det är ju bra då, eller? Bör musikindustrin få mer pengar för de låtar som du inte vill ha? Det är en väldig bra fråga tycker jag.

Men nu vill musikindustrin bana väg för IPRED-lagen, och införa även striktare regler inte bara i Sverige, utan på lång sikt även i hela världen. Som jag ser det styrs musikindustrin av en maffia organisation som högst sannolikt samarbetar med den eliten som funderar på att införa "den nya världsordningen", som innebär en global regering som med järnhand kontrollerar mänskligheten och dess behov.

En gång i tiden köpte vi låtar som vi inte ville ha. Det tjänade musikindustrin stora pengar på. Kanske vill man ha det så igen...

http://aftonbladet.se/nyheter/article4424113.ab


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=884247


Bloggvärlden har koll på rättegången
http://aftonbladet.se/nyheter/article4425846.ab

Inga kommentarer: