Politik och mellanöstern: Köpta röster inför val

28 februari 2009

Köpta röster inför val

Sleiman Franjieh, ledare i den libanesiska oppositionen sa idag i ett TV-tal att vissa partier anordnat gratis "val-resor" till Libanon för de som bor i andra länder. Den nuvarande regeringen har vägrat använda sina ambassader i andra länder för att samla in röster för utlandslibaneser i det kommande valet, så nu försöker majoritetspartierna i regeringen fiska röster genom att erbjuda uppemot 1500 USD (ungefär 13.500 SEK) till utlandslibaneser bosatta i Australien.

I talet säger Sleiman att omkring 10.000 personer fått erbjudandet hittills (står inte i artikeln, som finns längst ner). Men såvitt jag vet bor hundratusentals libaneser i Australien, så fler lär få erbjudandet inom kort. Valet hålls den 7:e Juni.

Oppositionen leder stort i valkampanjen, där den nuvarande regeringen kommer att förlora stort...kanske t.o.m. historiskt stort. Missnöjet med premiärministern Fouad Saniora kan man inte komma undan ifrån. De partier som är lojala mot premiärministern vägrar släppa ifrån sig sin pro-amerikanska politik, men vägrar också samtidigt att förlora valet till trots. PSP (Progressive Socialist Party) och Tayyar al-Musta'bal (Future movement) är tidigare kända för att köpa stöd och lojalitet.

Efter den väpnade konflikten i landet i maj förra året avslöjandes det att al-Musta'bal's milis bestod av uppköpta milismän, som fått 300 USD var för att slåss mot den libanesiska reguljära armén och oppositionsmiliserna. Milismännen hämtade man i bussar från norra delen av landet, närmare sagt från staden Tripoli och i byarna runtomkring.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=75901&language=en

Inga kommentarer: