Politik och mellanöstern: Rafik al-Hariri

15 februari 2009

Rafik al-Hariri

Igår samlades hundratusentals libaneser i centrala Beirut för att minnas den f.d. premiärministern Rafik al-Hariri, som mördades 14:e Februari 2005. Medan liknande ceremonier hölls av andra organisationer än just 14:e mars blocket i andra delar av landet, höll de allra mest avskyvärda "ledare" tal i centrala Beirut, den 14:e mars blocket ordnade.

Efter sommarens väpnade konflikten i Libanon den 7:e maj 2008 (vad många här i väst kallade inbördeskrig) såg det ut som om de pro-amerikanska marionetterna till slut gav upp med att göra ett nytt Irak av Libanon. För att påpeka hur pass mycket pro-amerikanska marionetter fick stryk måste jag säga att t.o.m salafisterna skrev på ett "förståelse-avtal" med Hizbollah. Detta hade verkat omöjligt för bara ett år sen.

Men efter minnesdagen, eller snarare firandet bland 14:e mars blocket har såren öppnats igen. Vill ni veta vad marionetterna Gemayel, Jumblatt och Geagea sa finns en länk här.

Jag säger inte att det kommer att bli ett nytt krig...så länge dessa smygsionister inte väljer att riskera sina liv genom att starta ett nytt 7:e maj scenario. Men avgörandet, det är den 7:e Juni. Det är den dagen parlamentsvalet hålls. Som det ser ut just nu är oppositionen i ledning. 14:e mars blocket har inte mer än 10-15% stöd av libaneserna, trots att flera hundratusentals befann sig i Beirut igår.

Nu i vår väntas rättegången mot de misstänkta i mordet på Rafik al-Hariri att hållas. Haag-tribunalen har fått jobbet att hålla rättegången. Jag är övertygad om att de inom kort kommer att komma fram till att Israel ligger bakom mordet. Eventuellt är det CIA som får skulden. Det är bara USA och Israel som har motiv i det mordet.

Seymour Hersh (NY Times) avslöjade av både Israel och USA hade planerat sen slutet av 2005 att låta Israel invadera Libanon någon gång i September-Oktober 2006. Med 30.000 syriska trupper i Libanon hade invasionen försvårats betydligt. För att tvinga bort syrierna var man tvungen att mörda en mäktig politiker som i åratal pratat om att få Syrien att dra bort sina trupper från Libanon.

I April 2005 tvingades Syrien lämna Libanon p.g.a internationell press. Något som USA och Israel lätt klarar av...

Så nu är Libanon öppen och Israel kan fritt invadera landet...tänkte man i alla fall. Man tänkte nog inte på Hizbollahs militära styrka.

Inga kommentarer: