Politik och mellanöstern: Hot mot demokratin?

06 februari 2009

Hot mot demokratin?

newsmill.se har flera skribenter skrivit om skokastandet och den där händelsen på Stockholms Universitet då den israeliska Sverigeambassadören fick värja sig för en sko och ett antal böcker.

Och man märker att vissa försvarar handlingen medan andra förkastar den, med motiveringen att det "skadar demokratin och dess principer"...så att säga. Alla vet nog hur demokratins principer formades under de senaste hundratals år med flera revolutioner där de gamla feodala systemen avsattes för att ge plats för ett folkstyre, särskilt här i Europa. Det finns några exempel från hela världen. Under historien skrev många om demokratin, och vissa kritiserade det medan andra stödde det. Men de flesta stödde demokratin, och de flesta av dessa tyckte att folket har rätt att visa sitt missnöje, och även avsätta dessa särskilda ledarna med våld.

Muntadhar al-Zaidi kanske startade en ny trend i vår tid, som börjar alltmer präglas av en kamp mellan regeringar och folket. Han startade det hela med att kasta sina skor mot förre presidenten George W. Bush. Den senaste som drabbades av den här nya upprorsvågen är Benny Dagan, den israeliska Sverigeambassadören. Jag tror att vi kommer att få se mycket fler skor kastas mot dåliga ledare och ledarfigurer i framtiden.

Men frågan är; Hur kan detta vara ett hot mot demokratin? Det är en bra fråga. Först och främst måste vi se vad vi har kvar av vår demokrati, efter flera år av icke-demokratisering i västvärlden? Medan EU stiftar igenom allt fler lagar som begränsar våra rättigheter har USA gått ännu längre. USA är faktiskt på väg att ogiltigförklara sin konstitutionslag, den konstitutionen som skyddat amerikanska medborgare i mer än 200 år. USA, Kanada och Mexiko samarbetar just nu om att skapa en union, "North American Union", och i.o.m det ogiltigförklaras konstitutionslagen automatiskt.



De tre första minuterna är de mest intressanta, men se gärna hela filmen då den förklarar mer om den pågående "anti-demokratiseringsprocessen" i USA. Ungefär samma pågår i EU, fast Bryssel har redan rätten att neka ett medlemsland rätt till att ha egna lagar. Tyvärr är det så att dagens unioner i världen är mer eller mindre diktatoriska, och det p.g.a de ekonomiska och politiska intressena.

George W. Bush är troligen USA:s värsta president genom tiderna. Hans krig har dödat fler än 1 miljon människor. Antalet skadade och flyktingar är flera gånger större. Benny Dagan är ju en israelisk diplomat, han ÄR ju en israelit som lever i enlighet med israeliska lagar. Han jobbar för en stat som begått flest brott mot de mänskliga rättigheterna i människans historia. Hur kan det vara fel att kasta skor på honom? Vi vet ju att diskussioner med våra politiker inte fungerar. Vi kan inte få våra politiker att ändra sig genom att diskutera med de. Annars får ni gärna motbevisa mig. Jag har dussintals exempel.

  1. Vietnamkriget pågick trots alla protester.
  2. Irakkriget och Afghanistankriget pågår trots alla protester.
  3. Varken FN eller USA vägrar att agera för att stoppa Israels terrorverksamhet, trots alla protester.
  4. Egyptens Hosni Mubarak vägrade öppna vägspärren i Rafah trots många protester.
  5. Mahmoud Abbas vägrade lämna sig ifrån presidentämbetet när hans mandat tog slut, trots protester.
Sen finns det många, många fler exempel till. Då kan man ju undra vad vi annars borde göra om våra ledare ignorerar våra åsikter. Det börjar bli lägligt att börja kasta skor (eller andra föremål) på de ledare som vägrar de demokratiska principerna. Om vi ska börja arbeta för världsfred och fredlig globalisering måste också våra ledare göra det.

Vi har ju våra idéer. Nittionio procent av mänskligheten är väldigt enade om de grundliga idéerna (demokratins principer och frihet). Det är deras idéer som borde gälla...men nu är det inte så.

Efter kalla kriget och alla dessa konflikter som resulterat i toppmoderna vapen som kan släcka så många oskyldiga liv på nolltid måste folket börja agera. Det är vår demokratiska rätt att ta till hårda metoder för att ändra på de saker som vi inte gillar.