Politik och mellanöstern: Gripna al-qaedister riskerar dödsstraff i Libanon

24 februari 2009

Gripna al-qaedister riskerar dödsstraff i Libanon

Efter konflikten i Nahr al-Bared, som pågick i tre månader under sommaren 2007, greps dussintals al-qaedister. Den militära domstolen i landet misstänker 16 av dessa för förberedelse av terrorism och nu talar man även om att döma dessa till dödsstraff.

Jag är ganska säker på att det isåfall skulle vara första gången dödsstraff döms ut i Libanon. Inte ens Samir Geagea, som låg bakom över 5.000 mord fick något dödsstraff. Det här är alltså helt unikt, men samtidigt känsligt. Al-Qaida har i flera år fört ett krig mot Islam och muslimska länder, och Libanon har varit särskilt utsatt sedan USA-Israel konspirationen mot landet tog form, vilket började med mordet på Rafik al-Hariri 2005. Antalet dödsoffer räknas till omkring 600-800 personer, om man räknar med konflikten i Nahr al-Bared och både civila och soldater. Antalet dödade al-qaedister låg runt 200-300 om jag inte minns fel. Finns säkert mer exakta siffror, men då är de väldigt svårt att få tag i.

Trots att jag stöttar kraven på ett visst sätt är jag ändå emot dödsstraff. Al-Qaedisterna förtjänar det värsta, och det värsta är att sitta inlåst för resten av sitt liv. Men i Libanon, som verkar alltid drabbas av "syndromet" Svaga-ledare, är det bra att militärledningen går hårt mot al-qaedisterna.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=75258&language=en

Inga kommentarer: