Politik och mellanöstern: Bombdåd i Kairo

22 februari 2009

Bombdåd i Kairo

Ikväll detonerade en sprängladdning (kan vara en handgranat säger Aftonbladet) i stadsdelen Khan el-Khalili i Egyptens huvudstad. Antalet dödade är 1-4 personer och skadade 12-18 (källor finns länkade längst nere). Siffrorna är givetvis preliminära.

Egentligen hatar jag spekulationer, men jag kunde inte sluta tänka på det faktum att gränsen mellan Gaza-remsan och Egypten äntligen öppnades i morse. Kanske var det någon/några som inte gillade det beslutet. Men sen kom angreppet för fort för att någon skulle kunna bestämma sig för att utföra ett sådant dåd.

Egypten är Egypten. Hosni Mubarak har styrt landet sen början av 80-talet. Han har ju många fiender som försöker underminera hans maktställning, men ett bombdåd i landets huvudstad är snarare ett försök att gräva sin egen grav. Alla vet att de oppositionella krafterna i Egypten lär få skulden för bombdådet.

Israel har krävt av Egypten att stoppa vapensmugglingen till Gaza-remsan, men har inte fått någon garanti från Egyptens håll.

Dessutom planerar Storbritannien, Tyskland och Frankrike att skicka fler stridsfartyg till östra medelhavet. Ett bombdåd riktat mot franska och tyska turister kan användas av dessa länder som en ursäkt för att ta kontrollen över östra delen av medelhavet. George W Bush använde 11/9 attackerna som en ursäkt för att anfalla Afghanistan och Irak...

Om dådet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4478274.ab
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/02/2009222175234931911.html


Gaza-remsans gräns mot Egypten öppnas
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=75049&language=en

Inga kommentarer: