Politik och mellanöstern: Demokratin i fara - expertis anses vara viktigare

17 mars 2009

Demokratin i fara - expertis anses vara viktigare

I en opinionsundersökning gjord av Sifo har 79% av män mellan 15-29 år sagt att de inte gillar IPRED-lagen. I tidigare enkäter och undersökningar har ungefär lika många sagt att de ogillar lagen. Så, tydligen vill det svenska samhället inte ha den här lagen. Eftersom vi lever i en demokrati utgår man ifrån att lagen ogillas (och därmed ogiltigförklaras av regeringen) med hänsyn till majoritetens ogillande.

Det som stör mig mest angående dessa nya s.k. IT-lagar som stiftats med start i juni ifjol är att vi inte fått rösta i frågorna. Man kan tänka sig att staten då kräver att folk visar ett enat motstånd för att lägga lagförslagen på is, men så har det inte varit. Istället har multinationella bolag drivit frågan och kanske t.o.m. tvingat regeringen att acceptera dessa integritetskränkande lagar. I så fall vore det skandal...

På senare år har politiker allt oftare hänvisat till expertis i sina argument. Detta är särskilt vanligt i miljödebatten, där berörda forskare drivit frågan till en politisk nivå.

Vad som har hänt de senaste åren är att experterna fått en större roll på den politiska dagsordningen, på bekostnad av folkets demokratiska rättigheter. Trots att 79% av männen mellan 15-29 år just nu ogillar IPRED lär politikerna inte ogiltigförklara lagen, och man kommer troligen i fortsättningen hänvisa till experterna och i detta fall även till bolagen, vilket de egentligen har rätt till måste jag säga. Men att de i framtiden får rätt att kräva att internetoperatörerna ger IP-adresserna till misstänkta nedladdare är farligt, väldigt farligt. Här har vi en hel del bolag som har bara en sak i tankarna; att tjäna stora pengar och göra sig av med hot.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2604781.svd

Inga kommentarer: