Politik och mellanöstern: Debatten om hedersvåld har blossat upp igen

27 mars 2009

Debatten om hedersvåld har blossat upp igen

Hedersvåldet har uppmärksammats länge nu, och tragiskt nog lever många kvar i sina egna drömvärldar där endast muslimer/araber/kurder misshandlar sina fruar medan svenska/västerländska kvinnor är fria. På newsmill.se skriver Gudrun Schyman att våldet mot kvinnor finns överallt. På samma sajt svarar Martin Svensson och kritiserar Schymans påstående. Han anser att hedersvåldet visst finns, medan Schyman anser att hedersvåld "inte existerar".

Jo, hedersvåld existerar visst. Men problemet är att Martin Svensson lever i sin egen drömvärld där svenska kvinnor är fria. Ja, hedersvåld existerar överallt, för alla har väl heder(?). Det är inte bara araber och kurder som har urgammal syn på hur kvinnor ska bete sig, även svenskar har en liknande syn. Notera liknande, inte samma.

Det tragiska med debatten om hedersvåldet är att det inte handlar om själva hedersvåldet, utan om det finns och var det finns. Medan vissa anser att hedersvåld inte existerar påstår andra att bara araber och andra semitiska folkslag gillar att slå sina fruar. Visst får folk ha sina åsikter, men jag anser att det saknas kompetens i debatten.

Hederskulturen i mellanöstern har formats under tusentals år, och liknar väldigt mycket den patriarkala strukturen i övriga världen. Faktum är att civilisationer under de senaste tusentals åren har styrts av nästan enbart män. I forna Egypten styrde männen, i monarkins Sverige styrde män tills för inte länge sedan. I alla civilisationer ansågs kvinnor inte vara lämpliga att inneha höga ämbeten inom politikens och militärens väsende. De skulle stanna hemma och ta hand om hushållet. Och så var det också i Sverige. Det är bara under det senaste århundrade som synen på kvinnan förändrats. Och inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Att påstå att dagens svenska kvinnor är jämställda är bara sorgligt. Det räcker med att öppna ett modemagasin för att inse att det ställs mycket högre krav på kvinnornas beteende och utseende. När jag läste data och IT på gymnasiet fanns det bara 15 tjejer i skolan. Då vi var omkring 300 elever på skolan var vi 95% killar. Jämställt?

För att komma någonstans med debatten om hedersvåld kan man inte skylla på att bara invandrare förtrycker sina kvinnor, eller att hedersvåldet inte alls existerar. Hedersvåldet existerar, och det är inte bara invandrare som har en snäv syn på kvinnor. Vi lever i en värld där kvinnor tjänar mindre än männen, har sämre jobb, har sämre utbildning och har mindre rätt till vård. Det bästa är att se problemet ur ett globalt perspektiv och lösa problemet på den internationella nivån.

Gudrun Schymans artikel.
http://newsmill.se/artikel/2009/03/27/iden-om-hedersvald-ar-rasistisk

Martin Svenssons artikel.
http://newsmill.se/artikel/2009/03/27/schyman-sprider-logner-om-hederskulturen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Din blogg Är oerhört välskriven och intressant.

Ville bara tipsa om tva fantastiskt bra filmer av en otroligt talangfull regissör (turkisk bakgrund, uppväxt i Tyskland). Regissören heter Fatih Akin. Den första filmen (tema hedersmord) heter Head On; den andra känner jag bara till den franska titeln pa, "De l'autre coté".

SE dem om du inte redan har gjort det de är otroliga.

Julia

Ibrahim sa...

Hej, kul att du tycker att bloggen är intressant att läsa.

Har faktiskt hört talas om honom, men inte sett hans filmer. Men ska göra det.