Politik och mellanöstern: Enighet mellan Hamas och Fatah?

07 mars 2009

Enighet mellan Hamas och Fatah?

Den kanske största nyheten idag är den palestinska premiärministerns beslut att avgå från sig post. Sedan det palestinska parlamentsvalet i början av 2006 har Palestina drabbats av interna konflikter mellan Hamas och Fatah. Hamas vann valet och det ogillade Fatah. Västvärlden valde att isolera Gaza-remsan när Hamas tog över, och gav ovillkorligt stöd till Fatah och Mahmoud Abbas.

Sen slutet av kriget (massakern) i Gaza-remsan för snart två månader sen har Fatah kommit närmare Hamas. Kanske beror det på att Fatahs ledare påmindes om att de har en gemensam fiende; Israel, vilket låter mest troligt. Eller så insåg de att de lär aldrig vinna något val igen nu när Hamas får allt fler anhängare i den muslimska världen, efter de israeliska aggressionerna i Gaza-remsan.

Det är väldigt kul att Fatah fått tillbaka några av sina gamla PLO-egenskaper, och jag hoppas att de fortsätter fokusera på den palestinska frågan, kampen mot ockupationen av Palestina. Jag hoppas också att Hamas tar det lungt och inte angriper Fatah i fortsättningen.

http://dn.se/nyheter/varlden/palestinske-premiarministern-avgar-1.815578

1 kommentar:

Anonym sa...

det får man hoppas..